Kraj Rocksmitha 2014, dolazi Rocksmith+ samo u pretplati

Dan nakon obilježavanja desetog rođendana, Rocksmith 2014 uklonjen iz svih dućana i jedina alternativa je pretplatnički i pjesmama bogatiji Rocksmith+

Damir Radešić srijeda, 25. listopada 2023. u 15:15

Samo tri dana prije desete obljetnice izlaska Rocksmitha 2014, 20. listopada, Ubisoft je objavio kako zahvaljuju svima koji su podržavali ovaj zabavno-edukativni softver i pritom naučili svirati neke od najpoznatijih licenciranih pjesama. "Kako smo se približili punom desetljeću, moramo povući Rocksmith 2014 iz prodaje sa svih digitalnih dućana i servisa s 23. listopadom 2023. DLC-ovi i solo pjesme će sa spomenutih mjesta biti također uklonjeni", kažu u svom službenom priopćenju.

Rocksmith 2014 se odmah nakon pojave ustoličio kao najbolji softver za gitariste i nije bio zabavna igra za one koji znaju svirati, već i za one koji tek žele naučiti ili poboljšati svoje tehnike, a prema Metacriticu, struka mu je dodijelila vrlo visoku prosječnu ocjenu od 91 posto. Nažalost, uz samu "igru" bila je nužna kupnja i adekvatnog kabla kojim su igrači mogli povezati gitare i računala, a podešavanje te konekcije je kod nekih izazvalo glavobolju, što smo iskusili iz prve ruke.

Remasterirana verzije objavljena prije par godina je riješila taj problem i instrumenti su se mogli povezivati klasičnim audio kablom, a dodani su i novi alati za lakše učenje, kao i detaljnije praćenje statistika. Sve u svemu, hvalevrijedan komad softvera koji je tijekom desetljeća, odnosno do 2020. kada su dodaci prestali izlaziti u ovom obliku, ugostio preko 1.500 pjesama.

"Nije se tako sivo", rekli bi momci iz Hladnog piva, obzirom da je prošle godine predstavljen Rocksmith+ koji će i dalje biti aktivan. Dapače, Ubisoft je najavio skoro uvrštavanje brojnih noviteta iz raznih glazbenih žanrova kojima će obogatiti kolekciju od preko 7.000 postojećih pjesama, no Rocksmith+ je temeljen na pretplati.

Uz sedmodnevno besplatno isprobavanje, mjesečna pretplata iznosi 15 dolara, tri mjeseca su 40 dolara, dok ćete za pretplatu na godinu dana platiti 100 dolara. Nije malo, ali ako računate koliko koštaju tečajevi, nije ni pretjerano obzirom da smo uz ovu igru čak i mi sa svojim pakljavim prstima u vrlo kratkom vremenu naučili povezati par akorda dok smo je svojevremeno isprobavali.