Ark: Survival Ascended nakratko odgođen, developeri krive Unreal Engine 5

Prema novom planu, Ark: Survival Ascended bi se trebao pojaviti tek u listopadu uz nižu cijenu od prvotno planirane obzirom da neće stići sa svim ranije najavljenim sadržajima

Damir Radešić ponedjeljak, 3. srpnja 2023. u 11:42

Petljanje oko Ark: Survival Ascendeda traje i dalje. Prisjetimo se, spomenuti je trebao biti besplatna nadogradnja legendarnog survivala Ark: Survival Evolved, koja je čitav serija trebala odvesti u svijet Unreal Enginea 5, te nam poslužiti do izlaska Arka 2 koji se prema posljednjim informacijama treba pojaviti tek krajem iduće godine. Prilikom službene najave Ark: Survival Ascendeda, ekipa Studio Wildcarda je pak najavila da će biti dostupan isključivo u sklopu paketa kojim se igrači mogu predbilježiti za punokrvni nastavak i to po cijeni od 50 dolara, a premda je ova informacija izazvala bijes igrača, developeri se nisu previše obazirali. Dapače, dodatno su je povisili za deset dolara što su opravdavali nekolicinom dodataka koje u inicijalno izdanje planiraju uvrstiti.

Prema novom službenom priopćenju, zbog izazova s kojim se programeri susreću prilikom korištenja novog grafičkog sustava Unreal Engine 5 na kojem se Ark: Survival Ascended izrađuje, spomenuti neće biti objavljen krajem kolovoza kako je planirano, već u listopadu, dok će službeni serveri "stare verzije" pričekati s gašenjem do konca rujna. "Rad s Unreal Engineom 5.3 je daleko izazovniji nego smo se nadali, no u isto vrijeme i iznimno uzbudljiv. Stalno nalazimo nove načine da poguramo tehnologiju na novi nivo, a uz rad na podršci za međuplatformsko igranje, postalo je jasno da trebamo više vremena", kažu u Studio Wildcardu.

Osim odgode, najavljeno je i kako svi planirani DLC-ovi neće biti spremni na vrijeme, pa će usporedo s ovim remasterom svjetlo dana ugledati samo dodatak Scorched Earth, dok su Ragnarok i Aberration sada u planu za prvo tromjesečje iduće godine. Zbog toga je ponovo došlo do korekcije cijene, ovaj puta na niže, pa će Ark: Survival Ascended koštati 40 dolara kada se pojavi u što je uključen popust za prve kupce, dok bi planirana cijena za ostatak early accessa koji će potrajati praktički do izlaska Arka 2, trebala iznositi pet dolara više.