Blizzard nije odustao od BlizzCona, no ove ga godine (ponovo) neće organizirati

Microsoft navodno nema ništa s odlukom Blizzarda da ove godine ipak ne održi sajam BlizzCon, što je navodno posljedica mlakog prošlogodišnjeg izdanja

Damir Radešić petak, 26. travnja 2024. u 15:28

BlizzCon je svojedobno bio jedan od sajmova koje smo svake godine nestrpljivo očekivali zbog najava novih projekata iz Blizzarda. Pomutnju je donijela globalna pandemija zbog koje je 2021. godine organizirana samo online verzija BlizzConline, dok se naredne nije ni održao čemu je uz Covid-19 "pomogla" i velika sudska tužba koja je Blizzard koštala preko 100 milijuna dolara. Prošla je pak godina ipak donijela BlizzCon 2024, no izuzev pojave Phila Spencera iz Microsofta koji su nešto ranije preuzeli Blizzard zajedno s matičnom kućom Activision, sam sajam je bio relativno mlak. Konkretno, od važnijih tema, na njemu je najavljena prva ekspanzija za Diablo 4, novi heroj za Overwatch 2, te tri nadogradnje World of Warcrafta.

Obzirom da ove godine upravo World of Warcraft slavi veliki 20. rođendan, što je za jedan MMO kojeg i dalje igraju milijuni itekako impresivan rezultat, fanovi su očekivali kako će mu BlizzCon 2024 biti u potpunosti posvećen. Nažalost, ne samo da nije usmjeren prema World of Warcraftu, već ga prema novoj objavi Blizzarda uopće neće ni biti. "Nakon pažljivog razmatranja, mi u Blizzardu smo donijeli odluku da se BlizzCon u 2024. godini ne održi", stoji u priopćenju što implicira da Microsoft u otkazivanju sajma nije imao nikakvog udjela.

Doduše, kažu i kako bez obzira na ovogodišnji izostanak, možemo biti sigurni da će se u narednim godinama BlizzCon ponovo vratiti na scenu, no veliko je pitanje na koji način i hoće li Microsoft kao novi gazda uopće dati zeleno svjetlo. Navodno su nakon preuzimanja Activisiona izjavili da će Blizzard ostati samostalan, no slični slučajevi su pokazali da je autonomija razvojnih timova pod velikim izdavačima, uz rijetke izuzetke, vrlo kratkog vijeka.