Dead Island 2 - Zabavno i jednostavno

Iako sumnjamo da će Dead Island 2 ikoga zadržati na duže vrijeme, riječ je o vrlo zabavnom uratku namijenjenom ljubiteljima besmislenih, nasiljem nakrcanih horor komedija

Damir Radešić srijeda, 31. svibnja 2023. u 06:00
Nogom u nos – Iako postoji sva sila kombinacija, ovaj udarac smo vjerojatno najčešće koristili zbog jednostavnosti i učinka
Nogom u nos – Iako postoji sva sila kombinacija, ovaj udarac smo vjerojatno najčešće koristili zbog jednostavnosti i učinka
Dead Island 2
Proizvođač / izdavač Dambuster Studios/Deep Silver
Dojam Nije igra za "duge staze", ali je nesumnjivo zadovoljavajuće jednokratno iskustvo.
Platforme PC, Xbox Series X|S, Xbox One, PS5, PS4

Tri godine nakon Dead Islanda iz 2011., na sajmu E3 je ekipa Yagera bombastičnim promotivnim videom koji je prikazivao suncem okupane ulice Los Angelesa napučene zombijima, najavila i njegov nastavak kojeg smo izvorno trebali zaigrati godinu kasnije. Kao što znamo, planovi su se izjalovili, pa se razvoj produžio na gotovo osam godina, a dovršio ga je tek sada treći tim, ekipa Dambuster Studiosa, koja nije težila osmišljanju inovacija koje bi igrače trebale zapanjiti, već im isporučiti solidnu akciju s velikom dozom humora pod uvjetom da su ljubitelji zombija i svih onih igrivih elemenata koji uz njih idu.

Odmah kod zubara – Iako su vizualno vrlo šareni, zombiji dolaze tek u nekoliko različitih obrazaca djelovanja i jačine
Odmah kod zubara – Iako su vizualno vrlo šareni, zombiji dolaze tek u nekoliko različitih obrazaca djelovanja i jačine

Prije početka igranja, na izbor nam je šest likova, svaki s vlastitom osobnosti što je vidljivo na stilu igranja i pošalicama koje tijekom akcije sipa kao iz rukava, te što je važnije, unikatnom sposobnošću. Primjerice, Bruno odrastao u opasnoj četvrti Los Angelesa je vješt s nožem, pa će napadi s leđa raditi dodatnu štetu, dok blokiranjem i izbjegavanjem postaje agilniji, dok će "egzotični" plesač Ryan imati sposobnost odmazde koja nakon blokiranja napada daje bonus na protunapad, te će svakim srušenim zombijem regenerirati zdravlje u maloj količini.

Naš je izbor bila Dani koju smo odabrali zbog simpatičnog irskog naglaska, te kao i Ryan obnavlja zdravlje nakon što brzinski zareda par eliminacija. Dakako, svaki lik dolazi s različitim atributima, dok stil igranja određujemo sami slaganjem prikupljenih karata u bilo kojem trenutku. Neke će dati dodatne bonuse na zdravlje ili brzinu, neke na vatrena oružja ili pak mogućnost izvođenja posebnih poteza, a kako ne postoji ograničenje oko slaganja "builda" po vlastitom ukusu, jasno je da je eksperimentiranje više nego dobrodošlo i poželjno.

Nužno zlo – Vatrena oružja nisu ni upola zabavna kao ona za blisku borbu, no ponekad ne možemo bez njih
Nužno zlo – Vatrena oružja nisu ni upola zabavna kao ona za blisku borbu, no ponekad ne možemo bez njih

Priča, kao što smo i očekivali, nije vrhunac scenarističkog umijeća, no autori su glavne zadatke uspješno pojačali gomilom sporednih koji su pak povezani s masom oružja koje možemo pronaći ili ih zaraditi rješavanjem misija. Nabrajati što sve možemo rabiti protiv nemrtvih nema smisla, pa je dovoljno reći da sve što nam je na dohvat ruke možemo baciti na njih, a kako oružja dolaze razvrstana po kvaliteti, jasno je da će vam ona jača biti primarna. Kako se vremenom troše, vrlo često će usred borbe postati neupotrebljiva, no kako smo rekli, uistinu ih je masa, pa se nikad nećemo osjećati potpuno bespomoćno, a i na određenim mjestima ih je moguće popraviti i nadograditi. Uz ojačanje osnovne štete, moguće im je poboljšati kvalitetu, te dodijeliti strujne ili primjerice vatrene udare, a vezano uz potonje, okruženje treba iskorištavati, pa ćemo zombi-party u bazenu spržiti strujom, dok obližnji spremnik benzina u kombinaciji s vatrom rezultira lijepim vatrometom.

Kad razgovor krene u krivom smjeru – Prema završetku igre scene nasilja postaju sve brutalnije i maštovitije
Kad razgovor krene u krivom smjeru – Prema završetku igre scene nasilja postaju sve brutalnije i maštovitije

Uz naglašeno jarke boje, svijet kojim se krećemo je prekrasan, što je sušta suprotnost raspadajućim protivnicima koje sakatimo na kojekakve načine, a što je najbolje, takav kontrast za ovakav stil igranja funkcionira više nego dobro. Nažalost, činjenica jest da nakon nekog vremena zombiji i igrivost postaju repetitivni i pomalo naporni, no ljubitelji hodajućih mrtvaca će s Dead Islandom 2 svakako doći na svoje.

Igrano na PC-ju, kod ustupio izdavač

Dead Island 2

  • Oružja
  • Specijalni potezi
  • Okruženje
  • Izgradnja lika
  • Repetitivnost
Ocjena
78%
Cijena 59,99 eura (Epic Games Store) Prikaži sve cijene
Bug 367 lipanj 2023.