Esterifikacija – nova nada za lignin

poruka: 6
|
čitano: 3.875
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Esterifikacija – nova nada za lignin".
12 godina
offline
Esterifikacija – nova nada za lignin

Hvala na članku, uljepšalo mi jutro,kemiju volim od školskih dana.

 
1 1 hvala 0
15 godina
offline
Esterifikacija – nova nada za lignin

-zgodno (hvala za članak) .. i problem 'zelenog' koji istovremeno eliminira mogućnost hi-ajem-vel-a :) .. jer, (ključna je riječ) PLASTIKA na koju svi zeleni i greta skoče. Pri tome je 'nevažno' što je i ovo zelena proizvodnja kao i obnovljivi izvori, agenda 'zelenih' je eliminirati plastiku i naftu.. možda ako bi se takav pripravak obojio u zelenu boju koja bi sugestivno vukla na 'zeleno' (eko), no ostaje problem riječ plastika pa je vrijeme za 'zamjenicu' supstitut naziva, kao za goriva, fosilna, vodikova, co2.. tako za plastiku, recimo prihvatljivo, polimer, eko-zeleni (obojan u turbo zelenu) polimer, na prirodnoj bazi (jer je ekšli sve na planteti prirodno) koji čuva prirodu (ekšli ne baš, indiferentan, no indirektno, ako nije otpad to je već nešto + ..) itd..

 

edit: .. i 'objašnjenje' .. u wordu replaceati riječ 'plastika' u riječ polimer, u svakom članku, dokumentu ili bilo kojem pisanom-humanreadible fileformatu-textu i tad će sve biti kul, super uz jednoroge.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sub 16.12.2023 9:41 (ihush).
 
4 0 hvala 0
2 godine
protjeran
offline
Re: Esterifikacija – nova nada za lignin
Nisam nikada volio hemiju ali volim danenove clanke koje redovno pratim i uzivam citajuci. Hemiju nisam volio jer u hemiji x + 3x nije isto sto i 2x + 2x za razliku od matematike i fizike.

Nego, ima li ovaj materijal buducnost kao 3D filament? Na kojoj se temperaturi topi? Koja je temperatura prelaza iz cvrstog u deformativno stanje?
 
0 0 hvala 0
16 godina
offline
Esterifikacija – nova nada za lignin

nisam kemičar, no nekako mi se čini da bi bilo moguće lignin preraditi i u vanilin. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
offline
Esterifikacija – nova nada za lignin

Da odgovorim Kiratu. Mehanička svojstva novog derivata lignina nisu ispitana, jer se on smatra samo sirovinom, a ne materijalom. 

 
0 0 hvala 4
6 godina
offline
Re: Esterifikacija – nova nada za lignin
Nakon teksta sam morao "patkarit" (googlat) drvenjaču pošto sam učio da se papir sastoji od celuloze i drvenjače a opet čuo sam za lignin ali što je točno u drveta... čisto zato da mi bude jasno što je lignin.

Sjajno što imamo sad novi "prirodni" polimer kojega već imamo u velikim količinama. I vjerojatno će se koristiti , npr. Persol naočale se prave od celuloze, tako da naći će se već proizvod od lignina.

Edit:

Ako je netko čuo za woodura parket, "naš, domaći" 🤭 proizvod (izrađuje se u Hrvatskoj), patentirana tehnologija izrade, a ispitivanja su pokazala da je deseterostruko čvršći od običnog drvenog poda. Čvrstoću dobije prešanjem i ljepljenjem fine drvene prašine pomiješane s ljepilom, a ta fina prašina zapuni pore u pravoj drvenoj naljepnici parketa. Tako čvrst pod i još zaštićen lakom ima garanciju na habanje 30 godina ili deset godina ako se postavi u komercijalne objekte sa velikim protokom ljudi.
Zašto ovo pišem zato što čitajući tekst su me ligninska i celulozna vlakana bacila na misao o woodura podu.
Poruka je uređivana zadnji put ned 17.12.2023 13:35 (ajimerej).
 
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice