Na Islandu se gradi novo najveće postrojenje za hvatanje CO2 iz zraka

Ista kompanija koja je lani pokrenula postrojenje Orca, koje godišnje izdvaja preko 4 tisuće tona ugljikovog dioksida iz zraka, sada započinje s izgradnjom devet puta većeg pogona iste namjene

Sandro Vrbanus srijeda, 29. lipnja 2022. u 16:44

Švicarska kompanija Climeworks prošle je godine na Islandu otvorila tada najveće svjetsko postrojenje za izravno izdvajanje ugljikovog dioksida iz zraka. Njihov pogon Orca u stanju je "uhvatiti" te trajno pohraniti više od 4.000 tona CO2 godišnje. Nakon pokretanja ovog postrojenja, kompanija je prikupila novih 650 milijuna švicarskih franaka kapitala od nekolicine institucionalnih investitora, pa je spremna za širenje poslovanja.

Plan im je do 2030. godine imati višemegatonske kapacitete (dakle, izdvajati nekoliko milijuna tona CO2 godišnje), a do 2050. godine proširiti ih na gigatonske (milijardu tona). Prvi korak ka ostvarenju tog cilja bit će izgradnja novog najvećeg pogona za hvatanje ugljikovog dioksida na svijetu. On će se također nalaziti na Islandu, nazivat će se Mammoth (Mamut), a u punom će pogonu imati kapacitet devet puta veći od Orce – izdvajat će i pohranjivati oko 36.000 tona ugljikovog dioksida na godinu. Izgradnja je započela ovoga tjedna, a potrajat će između 18 i 24 mjeseca.

Temelji se već kopaju
Temelji se već kopaju

0,0001% rješenja

I na ovom projektu partner će biti Carbfix, kompanija koja se bavi trajnim podzemnim skladištenjem ugljikovog dioksida, a cijeli će pogon biti pokretan "čistom" električnom energijom, dobivenom 100% iz obnovljivih izvora.

Nakon ovoga, Climeworks planira nastaviti povećavati svoje kapacitete velikim koracima. Svako naredno postrojenje trebalo bi biti 10 puta veće od prethodnoga. Takav eksponencijalni rast bit će neophodan da bi ova tehnologija imala ikakav zamjetan učinak na količinu CO2 koja se nalazi u Zemljinoj atmosferi. Naime, ovo drugo postrojenje, s kapacitetom od 36.000 tona godišnje, iz atmosfere će izvući tek oko 0,0001% CO2, od procijenjenih 36 milijardi tona koje čovječanstvo svake godine generira.