Facebook će upozoravati na dijeljenje zastarjelih vijesti

Želi li korisnik na Facebooku podijeliti članak s Interneta koji je stariji od 90 dana, o tome će dobiti obavijest koja će ga upozoriti da se radi o vjerojatno zastarjelim informacijama

Sandro Vrbanus petak, 26. lipnja 2020. u 12:53

Facebook je uveo još jednu novost kojoj je cilj osigurati da informacije koje cirkuliraju po toj društvenoj mreži budu kvalitetnije, svježije i točnije. S tom namjerom svi će njihovi korisnici od sada pa ubuduće dobivati obavijesti požele li s prijateljima podijeliti vijest s web portala koja je dovoljno stara da je se može smatrati zastarjelom. Facebook je ovu granicu postavio na 90 dana.

Poželite li, dakle, na Fejsu shareati kakvu vijest stariju od 90 dana, prije nego se ona objavi na vašoj vremenskoj crti dobit ćete upozorenje o tome da je riječ o starom članku. Naravno, ako ste toga svjesni i smatrate da je vijest i dalje relevantna, društvena vas mreža neće spriječiti u tome da je podijelite na svojem zidu.

Protiv starih i netočnih sadržaja

Inicijativa za ovaj potez došla je nakon ispitivanja samih korisnika. Oni su u anketi izjavili da im je bitno na Facebooku dobiti vjerodostojne vijesti u pravo vrijeme. Drugi razlog za uvođenje ove opcije Facebooku su dali sami izdavači sadržaja, koje je zabrinula pojava da se, pogotovo u turbulentnim vremenima u kojima živimo, kao aktualne dijele prilično zastarjele informacije. Neki od njih su aktivno već na svojim stranicama počeli označavati vijesti starijeg datuma, a sada će to prilikom njihovog dijeljenja na Facebooku činiti i ta društvena mreža.

Osim ove promjene Facebook će testirati i obavijesti o dijeljenju sadržaja povezanih s pandemijom COVId-19. Poželi li netko podijeliti kakvu vijest vezanu uz koronavirus, mogao bi vidjeti sličnu notifikaciju koja će ga uputiti na službena mjesta za dobivanje pravovremenih i točnih informacija. To bi trebalo spriječiti širenje lažnih i bombastičnih vijesti bez popratnog konteksta.