ntfy - praktično rješenje otvorena koda za slanje push notifikacija na smartfone

Riječ je o korisnom i zgodno napravljenom rješenju otvorena koda koje omogućava da se na vrlo jednostavan način na svoj pametni telefoni primaju prilagođene push notifikacije i to iz vlastitih rješenja; bilo da su u pitanju skripte ili druge aplikacije, a sve uz korištenje REST API-ja…

Matija Gračanin ponedjeljak, 5. veljače 2024. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv ntfy
Namjena Slanje prilgođenih notifikacija na smartfone
Android Google Play / F-Droid
iOS App Store
Cijena Besplatan

Premda postoji čitav niz načina na koji se mogu slati poruke i notifikacije na pametne telefone (nerijetko se mnogi oslanjaju na dobro poznate komunikacijske servise kao što je Slack), ntfy je zbilja praktično izvedeno rješenje otvorena koda za slanje prilagođenih push notifikacija na pametne telefone, a koje je namijenjeno pretežito programerima, ali i svima ostalima.

Uz to što je moguće uspostaviti vlastit poslužitelj, poruke je slanjem POST ili PUT upita na javno dostupan poslužitelj, lako progurati putem službene aplikacije na pametni telefon. Čitavu je stvar iznimno jednostavno koristiti, a sve počinje definiranjem teme ili, bolje rečeno, naziva endpointa na koji će se push notifikacije slati.

Dakako, taj naziv bi trebao biti jedinstven i trebalo bi ga biti teško pogoditi (osim ako se ne plaća pretplata na izdanje Pro ili se koristiti vlastiti poslužitelj), kako bi se izbjegla mogućnost da netko slučajno (ili namjerno) počne zasipavati push notifikacijama. Nakon toga će se dobiti javni URL na koji će se zapravo POST ili PUT zahtjevima slati prilagođene poruke.

Ovo se rješenje nameće kao idealno ja primanje važnih push notifikacija iz skripti i drugih aplikacija i rješenja, a svakako mu u prilog ide i činjenica da je sve odlično dokumentirano i prilično fleksibilno. Notifikacije mogu sadržavati tekst, slike, a mogu i sadržavati akcije koje se mogu izvršavati te doista štošta drugo. Osim toga, dostupna je i PWA aplikacija za stolna računala putem koje se također mogu primati push notifikacije, a tu je i čitav niz drugih mogućnosti.

Ukratko, svatko tko još nije pronašao način na koji će vrlo lako na pametni telefon slati push notifikacije iz vlastitog koda ili aplikacija, a ne žele se upuštati u razvoj vlastitog rješenja, svakako bi trebali vidjeti što im može ponuditi upravo ntfy, a onda vidjeti trebaju li plaćati i pretplatu na neki od dostupnih paketa (počinju od pet dolara mjesečno) ili se osloniti na ograničenje besplatne inačice (250 notifikacija dnevno).