U Križevcima otvorena nova najmodernija zvjezdarnica u Hrvatskoj

Ovoga četvrtka na svečanosti u Križevcima službeno je otvorena nova zvjezdarnica, dio Kozmološkog centra, novo mjesto na kojem će se spajati popularizacija znanosti i znanstvena istraživanja

Sandro Vrbanus četvrtak, 20. travnja 2023. u 18:57
📷 Dragutin Andrić
Dragutin Andrić

Na svečanosti u središtu Križevaca, simboličkim rezanjem vrpce ovoga četvrtka u podne otvorena je najmodernija zvjezdarnica u Hrvatskoj. Kao dio Kozmološkog centra, prvog takvog u Hrvatskoj, ona će biti mjestom susreta popularizacije i znanstvenih istraživanja, edukacije djece i mladih, a posjetiteljima će omogućiti neposredno iskustvo promatranja svemira. Zvjezdarnica je izgrađena u sklopu EU projekta SPARK - "Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca", čiji je nositelj Udruga P.O.I.N.T. s partnerima, gradskim ustanovama i organizacijama civilnog društva te Gradom Križevcima.

O novoj zvjezdarnici, samom projektu i čitavoj inicijativi, dvjestotinjak uzvanika, gostiju i građana upoznao je voditelj projekta, dr. rer. nat. Andrej Dundović iz udruge P.O.I.N.T. On je zajedno s kolegom astrofizičarem dr. rer. nat. Petrom Pavlovićem osmislio ideju Kozmološkog centra u Križevcima i, prema riječima križevačkog gradonačelnika Marija Rajna, pokazao požrtvovnost i strpljenje neophodno za višegodišnju realizaciju ove ideje.

Prvi edukativni Kozmološki centar u Hrvatskoj

Zvjezdarnica se diči petometarskom astronomskom kupolom, domaćim proizvodom koji konkurira i najboljim kupolama stranih proizvođača. Ona pokriva vrijedan teleskop, promjera primarnog zrcala 40 centimetara.

Ovo otvaranje zvjezdarnice u Križevcima predstavlja vrhunac projekta pokretanja Kozmološkog centra – prve takve inicijative u Hrvatskoj i šire, u okviru koje su u istom prostoru objedinjeni edukacija, popularizacija znanosti i znanstveni rad iz područja fizike Svemira. U periodu nešto duljem od dvije godine u sklopu Kozmološkog centra održan je bogat niz predavanja, kontinuiranih radionica i ljetnih škola na temu fizike svemira, računarstva, filozofije prirode, umjetnosti i sličnih.

"Ova zgrada zvjezdarnice svojevrsni je spomenik ideji Kozmosa. Ovo je spomenik čovjekove veze sa Sve-mirom i podignut je u ovom malom gradu zahvaljujući uvjerenju ljudi da je to bitno. I vjerujem da je ovo temelj za daljnji razvoj ove ideje, ali inspiraciju budućim pothvatima i novim generacijama da naprosto rade stvari koje zadiru u univerzalno," zaključio je dr. rer. nat. Dundović.

Projekt "SPARK – Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca" provodi se u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. i sufinancira bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske u okviru poziva Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a. Trajat će dvije godine i ukupna vrijednost mu je 385.902,17 €.