Komponente za početni iPhone 15 Pro Max koštaju 502 dolara

Zbog novog SoC-a, sustava kamera i kućišta od titana, komponente iPhonea 15 Pro Max skuplje su za skoro 40 dolara u odnosu onih koje koristi prošlogodišnja Appleova perjanica

Matej Markovinović ponedjeljak, 13. studenog 2023. u 13:57
iPhone 15 Pro Max.  📷 Foto: Apple
iPhone 15 Pro Max. Foto: Apple

Prema najnovijem izvješću Counterpoint Researcha, komponente za osnovni model iPhonea 15 Pro Max koštaju 502 dolara, što predstavlja poskupljenje od 37,7 dolara u odnosu na prošlogodišnji iPhone 14 Pro Max.

Najveći razlog poskupljenja upravo je novi Bionic A17 SoC kojeg je Apple stavio u svoju perjanicu. Podaci Counterpointa navode da je taj SoC za 30 dolara skuplji od Bionica A16, ponajviše zbog toga što je napravljen na 3-nanometarskom novom procesu.

No, nije samo SoC „krivac“ ovog poskupljenja. Sustav kamera s novim telefoto senzorom skuplji je za 25,1 dolar u odnosu na sustav koji se našao na Appleovoj prošlogodišnjoj perjanici. No, treba imati na umu da Counterpoint u taj izračun ne ubraja samo kamere, već i module za Face ID i ToF.

Još jedan razlog poskupljenja je i kućište od titana, koje diže cijenu za sedam dolara. Ipak, unatoč tim poskupljenjima, cijena RAM-a pala je za 16,8 dolara, kao i cijena zaslona kojeg Apple plaća 4 dolara manje.

Usporedba cijene komponenata iPhonea 15 Pro Max i iPhone 14 Pro Max.  📷 Foto: Counterpoint Research
Usporedba cijene komponenata iPhonea 15 Pro Max i iPhone 14 Pro Max. Foto: Counterpoint Research

Ako se gleda cijena iPhonea 15 Pro Max u SAD-u koja iznosi 1.199 dolara, može se zaključiti da komponente čine 42 posto konačne cijene. Međutim, u obzir treba uzeti cijene proizvodnje, dostave, marketinga te troškove istraživanja tržišta i razvoja.