iPhone 15 Pro sada može snimati 3D video za Appleov Vision Pro

Nadogradnja iOS-a u verziji 17.2 donosi podršku za snimanje prostornog (spatial) video zapisa, koji će se u punom sjaju moći reproducirati na nadolazećem naglavnom setu Vision Pro

Sandro Vrbanus utorak, 12. prosinca 2023. u 15:26

Tijekom prve polovice sljedeće godine na tržištu bi se mogao naći novi Appleov proizvod, VR naglavni set Vision Pro, kojim će ova kompanija ozbiljno ući u domenu virtualne i proširene stvarnosti. Kontroverzni naglavnik još uvijek se nije pojavio niti u testnom obliku, određeni su primjerci poslani tek developerima, kako bi oni za njega uspjeli na vrijeme razviti dovoljno aplikacija, a najnovija nadogradnja iOS-a još je jedan korak u pripremi tržišta za dolazak tog "revolucionarnog" proizvoda.

Od ovoga utorka korisnicima iPhonea dostupna je nadogradnja na iOS 17.2. Ona ne donosi previše novosti za vlasnike starijih uređaja (tek aplikaciju Journal za vođenje digitalnog dnevnika). No, oni koji posjeduju najnoviji flagship i planiraju se upustiti u avanturu u virtualnoj stvarnosti, mogli bi od nje imati koristi. iOS 17.2, naime, omogućava iPhoneu Pro (i Pro Max) snimanje "prostornog videa".

Spatial video

Ta je mogućnost ostvarena korištenjem dvaju kamera iPhonea, one glavne i ultraširoke, koje uz efekt paralakse uspijevaju zabilježiti kadrove u tri dimenzije. Snimanje u tom načinu rada za sada će malo kome biti korisno, no već sljedeće godine video zapisi nastali u toj tehnici moći će biti i dostojno reproducirani – korištenjem seta Vision Pro.

Iz Applea ističu da je to potpuno novi način za bilježenje posebnih trenutaka, koje će potom biti moguće ponovno proživjeti u prostoru i vremenu. "Prostorni videi su čarobni i jedva čekamo da ih korisnici i iskuse na Apple Visionu Pro početkom sljedeće godine", kaže šef Appleovog marketinga Greg Joswiak.

Podršku za prostorni (spatial) video potrebno je uključiti u postavkama, a nakon toga ga se uz iPhone 15 Pro  Pro Max može i snimati – rezolucijom do 1080p pri 30 sličica u sekundi, u slučaju standardnog dinamičkog raspona. Uključi li se podrška za HEVC kompresiju, iz Apple kažu da će takav video biti pohranjen u "kompaktnoj" veličini datoteke. Koliko je to? Prema službenim podacima, minuta takvog 3D videa zauzimat će oko 130 megabajta prostora.

Kako bi se video ispravno snimio, mobitel je potrebno postaviti horizontalno te prije snimanja uključiti "spatial" način rada. Pregledavanje takvih snimaka na običnim ekranima izgledat će kao reprodukcija običnog, 2D videa, a potpuno će se u njih moći uroniti tek uz Vision Pro.