Globalno tržište pametnih telefona pokazuje znakove oporavka

Globalna prodaja pametnih telefona bila je pod pritiskom zbog nedostatka komponenti i povećanja zaliha, što je dodatno pogoršano neizvjesnim makroekonomskim uvjetima

Matej Markovinović nedjelja, 26. studenog 2023. u 09:05
📷 Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Globalno tržište pametnih telefona doživjelo je značajan oporavak u listopadu 2023. godine, bilježeći prvi godišnji rast prodaje od lipnja 2021. i prekidajući niz od 27 mjeseci godišnjeg pada. Ovaj preokret označava listopad kao mjesec s najvećom prodajom pametnih telefona od prošloga siječnja, pokazuju podaci Counterpoint Researcha.

Naime, vodeću ulogu u ovom oporavku imaju tržišta u razvoju s najvećim godišnjim rastom zabilježenim u regiji Bliskog istoka i Afrike, a slijede ih Kina i Indija. Iz Counterpointa navode da je oporavak najviše potaknut kontinuiranim napretkom u navedenim regijama, ali i Huaweijevim povratkom na kinesko tržište te početkom blagdanske sezone u Indiji.

📷 Foto: Counterpoint Research
Foto: Counterpoint Research

Napominje se, također, da je jedan od faktora rasta bilo i nešto kasnije lansiranje serije iPhonea 15 u usporedbi s prošlom godinom. Jednotjedna odgoda ovogodišnjeg početka prodaje Appleovih novih mobitela, značila je da se puni učinak prodaje osjetio tek u listopadu.

S obzirom na ovaj oporavak, Counterpoint Research predviđa daljnji godišnji rast tržišta u četvrtom kvartalu 2023. godine.