SimpleX - komunikacijski klijent za stvarno sigurnu i anonimnu komunikaciju

Ponuda komunikacijskih klijenata koji omogućuju sigurnu i pretežito anonimnu komunikaciju prilično je šarolika, no malo koji se može pohvaliti visokom razinom privatnosti i sigurnosti kao što to može SimpleX. Da bi stvar bila još bolja, riječ je o višeplatformskom rješenju otvorena koda…

Matija Gračanin petak, 2. veljače 2024. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv SimpleX 
Namjena Klijent za sigurnu komunikaciju
Android Google Play / F-Droid
iOS App Store
Cijena Besplatan

SimpleX je sve popularniji komunikacijski klijent koji se u moru drugih sličnih rješenja ističe visokom razinom sigurnosti, privatnosti i anonimnosti te se postavlja kao odlična alternativa drugim centraliziranim rješenjima, čak i onima koja pružaju višu razinu sigurnosti od sasvim tradicionalnih komunikacijskih aplikacija.

Jedna od ključnih prednosti je činjenica da ne koristi identifikatore te korisnicima pruža kontrolu nad podacima budući da će sve biti pohranjeno lokalno na pametnom telefonu, a ne centralizirano na nekom poslužitelju (oblaku). Na umu, doduše, valja imati da će se poruke koje šalju kratko zadržati na relejnim poslužitelj dok ne bude isporučena primatelju.

Princip funkcioniranja protokola kojim se aplikacija koristi relativno je složen (sve je detaljno objašnjeno na Githubu), no način na koji radi doista osigurava da se može jamčiti privatnost i sigurnost, a pritom nije potrebno ni otvoriti korisnički račun premda je potrebno otvoriti profil, bolje rećeno, SimpleXovu privatnu adresu koja će se podijeliti s onima s kojima se želi komunicirati (bit će generiran QR kod).

Naravno, zgodan je detalj što je u svakome trenutku moguće napraviti i novi inkognito profil, čime se doista jamči anonimnost. Osim toga, sva je komunikacija snažno šifrirana; oslanja se na enkripciju s kraja na kraj (end-to-end) pri čemu se koristi algoritam Double Ratchet koji omogućava razmjenu šifriranih poruka između dvaju korisnika koristeći dijeljeni ključ.

S funkcionalne strane, SimpleX ne zaostaje za konkurencijom pa su tu i dodatne stvarčice kao što su poruke koje će se samouništiti, razmjena slika i datoteka, slanje glasovnih poruka u trajanju do pet minuta, tu su i tajne komunikacijske grupe (samo članovi mogu znati da grupe postoje), podrška za glasovne i video pozive te koješta drugo. U svakom slučaju, svi koji traže decentralizirano rješenje otvorenog koda za sigurnu komunikaciju, trebali bi svakako probati upravo SimpleX.