Sonda Voyager 1 ponovno u tehničkim problemima, prestala slati podatke

Vremešna NASA-ina sonda u međuzvjezdanom prostoru još jednom ima problema s računalima. Ovoga puta zakazalo je nešto u glavnom računalu, zbog čega na Zemlju ne stižu znanstveni podaci

Sandro Vrbanus srijeda, 13. prosinca 2023. u 19:45

Tek što su riješili komunikacijski problem s Voyagerom 2, sonda koja se smatra njezinim "blizancem", Voyager 1, zapala je u tehničke probleme. Iz NASA-e kažu da je riječ o problemu s tri računala na više od 46 godina staroj svemirskoj sondi. Ona trenutačno prima i izvršava naredbe poslane joj sa Zemlje, ali nije u stanju putem svoje telekomunikacijske jedinice slati podatke kontroli misije, koje prikuplja svojim znanstvenim instrumentima.

Resetiranje nije upalilo

Računala sustava flight data system (FDS) te podatke prikupljaju i slažu u "pakete", piše NASA, a potom ih emitiraju putem telekomunikacijskog podsustava (TMU) u obliku binarnog koda. No, nedavno je TMU počeo emitirati samo nizove nula, pa se sumnja da je softver negdje "zapeo" tijekom izvođenja standardnih procedura, i to u glavnom računalu. Protekloga su vikenda pokušali standardnom procedurom oporaviti FDS, onako kako bismo to učinili s hardverom i na Zemlji – resetiranjem. Međutim, to nije urodilo plodom, pa Voyager 1 i dalje šalje neupotrebljive podatke.

Iz NASA-e očekuju da bi popravak ovog tehničkog problema mogao potrajati tjednima, dok inženjeri ne osmisle novi plan, odnosno metodu kojom bi se računala, danas udaljena od Zemlje više od 24 milijarde kilometara, vratila u redovni režim rada.

Naglašavaju i kako svakom signalu za put od sonde do antena na Zemlji treba oko 22,5 sata, jednako tako i u suprotnom smjeru – pa za svaki pokušaj i povratnu informaciju treba čekati oko 45 sati. Debugiranje je stoga spor i mukotrpan proces, no do sada je svaki put uspio. Nadamo se da će i ovoga puta.