Pomodoro Timer Clock - minimalistička štoperica korisna pri korištenju tehnike Pomodoro

Pomodoro tehnika je dobro poznata metoda upravljanja vremenom kod koje se radni zadaci raščlanjuju na intervale odvojene kratkim stankama, pa je za upražnjavane ove tehnike potrebno imati i odgovarajuću štopericu. Ovo je upravo takva aplikacija…

Matija Gračanin četvrtak, 14. ožujka 2024. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Pomodoro Timer Clock
Namjena Štoperica za korištenje uz tehniku Pomodoro
Android Play Store
iOS Nema
Cijena Besplatan / 2,26 eur (Ultimate)

Tehniku Pomodoro osmislio je Francesco Cirillo krajem osamdesetih i od tada su mnogi pronašli da im doista pomaže pri postizanju učinkovitijeg upravljanja vremenom i rješavanja dnevnih zadataka i to pogotovo onda kada se zahtjeva duboki fokus.

Trik je u tome što se kod ove tehnike zapravo koriste intervali rada i stanki pri čemu rad obično traje 25 minuta dok stanke traju pet minuta. Nakon četiri radne faze, uzima se dulja stanka od 15 do 30 minuta. Sve to samo znači da je, kako bi se koristila ova tehnika, potrebno imati štopericu.

Srećom, aplikacija koje omogućavaju lako korištenje upravo tehnike ne nedostaje, a Pomodoro Timer Clock, baš kao što se već po njenom samom nazivu može zaključiti, aplikacija je koja nudi upravo prilagođenu štopericu uz još nekoliko praktičnih mogućnosti. Uz naglašeni minimalizam te zgodno osmišljeno sučelje, tu su već definirani prečaci za mjerenje radnih faza (15, 30, 45, 60 i 90 minuta) s time da je moguće definirati i proizvoljne intervale.

Tu je i modalitet u kojem će štoperica biti prikazana preko čitavog zaslona što bi trebalo pomoći pri očuvanju fokusa, a nije izostala ni podrška za tamnu temu, dok će oni koji vole prilagođavati sučelje cijeniti činjenicu da je postoji mogućnost izbora boja sučelja. Osim toga, specifičnost aplikacije je i niz zvučnih zapisa koji će se reproducirati u krug i poslužiti kao bijeli šum (zvučni zapisi se mogu i kombinirati).

Nekih drugih posebnih dodatnih mogućnosti zapravo i nema, u besplatnoj inačici aplikacije, no postoji i inačica Ultimate koja stoji 2,26 eura, a koja nudi i neke dodatne detalje kao što je, na primjer, sat za više od 300 gradova diljem svijeta ili štoperica s prolaznim vremenima.