Lithium – praktičan i jednostavan čitač e-knjiga namijenjen Android telefonima

Čitači e-knjige za pametne telefone nisu rijetkost u službenim trgovinama aplikacija, a Lithium je još jedno takvo rješenje. Ističe se jednostavnošću, dobro probranim mogućnostima i činjenicom da je besplatna inačica i više nego dovoljno funkcionalna…

Matija Gračanin utorak, 26. prosinca 2023. u 05:15
OSNOVNI PODACI
Naziv Lithium 
Namjena Jednostavan čitač e-knjiga
Android Google Play
iOS Nema
Cijena Beplatan / 2,12 eur

Premda neki ne vole čitati knjige na svojim pametnim telefonima ili tabletima, drugi ih čitaju isključivo na takav način, pa ni ne čudi da je ponuda mobilnih čitača e-knjiga prilično izdašna. Lithium je još jedna takva aplikacija koja se ne razmeće izdašnom ponudom mogućnosti, no zato ugoda čitanja e-knjiga koju pruža, prilično solidna.

Sučelje je nenametljivo i jednostavno, a e-knjige će biti automatski detektirane te odmah dostupne za čitanje. Prikaz teksta je moguće prilagoditi vlastitom ukusu pa vrlo jednostavno promijeniti boju pozadine aplikacije kao i boju slova te birati font.

Tekst je moguće jednostavno povećavati, podešavati poravnanje, kao i birati vrstu prikaza teksta (hoće li se listati poput knjige ili beskonačno skrolati). Omogućeno je i stvaranje kategorija kako bi se knjige lakše organizirale, dok je knjige vrlo lako uklanjati ili ručno dodavati (zgodno ako iz nekog razloga nisu automatski detektirane).

U postavkama se otkrivaju još neki detalji kao što je opcija da zaslon održava uključenim za vrijeme čitanja ili da se zaključa rotacija telefona. Uz besplatno izdanje, tu je i inačica Pro koja nudi dodatne značajke kao što je podrška za sinkronizaciju (upamtiti će se gdje se stalo s čitanjem), dodatne teme kao i još pokoja sitnica. Cijena tog izdanja? Svega 2,12 eura jednokratno.