Librera Reader - naizgled jednostavan no zapravo vrlo sposoban čitač popularnih formata e-knjiga

S više od deset milijuna preuzimanja ova se aplikacija nameće kao jedna od najpopularnijih rješenja za čitanje e-knjiga. Ne samo da podržava velik broj formata u kojima se e-knjige mogu pronaći, nego se i stiče i velikom fleksibilnošću te dobro promišljenim mogućnostima…

Matija Gračanin srijeda, 19. listopada 2022. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Steam 
Namjena Službena aplikacija platforme za kupovinu igara
Android Play Store / F-Droid
iOS Nema
Cijena Besplatan / 39 kn (Pro)

Librera Reader sve svrstava međi jedne od najpopularnijih aplikacija koje se specijaliziraju za omogućavanje čitanja raznih format e-knjiga na pametnim telefonima, a koja se ističe prilično raskošnim mogućnostima, velikom razinom fleksibilnosti, kao i činjenicom da je riječ o aplikaciji otvorenoga koda (može je se instalirati i putem F-Droida).

Jedan od razloga njezine popularnost može se pronaći i podršci za velik broj formata, pa je uz one očekivane, Librera Reader u stanju otvoriti i formate koji su inače tipični za elektroničke stripove, tu je i podrška za PDF, DjVu, pa čak i za druge formate koje se možda nešto rjeđe mogu sresti kao što je PDB ili podrška za OPDS katalog (Calibre).

Tu je i podrška za pregledavanje unutarnje memorije telefona, ali i mogućnost pristupanja resursima putem mreže te podržava i druge izvore kao što su Feedbooks ili Project Gutenberg pa je tim lakše doći do knjiga koje bi se moglo čitati.

Sama ugoda čitanja je prilično dobra s time da nudi nekoliko različitih modaliteta (modalitet prilagođen skrolanju, klasični pregled knjiga te poseban modalitet namijenjen glazbenicima), a posebno je dobro i to što se Librera Reader može prilično prilagoditi.

Naravno, mogućnosti ima još doista mnogo, pa svi oni koji još nisu pronašli omiljenu aplikaciju za čitanje e-knjiga, ovoj bi svakako trebali dati priliku. Uz besplatno izdanje tu je i inačica Pro iz koje su uklonjeni oglasi, no za koju valja izdvojiti 39 kn i tako podržati i daljnji razvoj.