FBReader - višeplatformski čitač e-knjiga s podrškom pretvaranja teksta u govor

Premda je već na prvi pogled jasno da FBReader pripada staroj školi mobilnih aplikacija za Android telefone, zapravo je riječ o prilično solidnom čitaču e-knjiga s podrškom za niz popularnih formata, ali i nekim zanimljivim proširenim mogućnostima…

Matija Gračanin srijeda, 27. rujna 2023. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv FBReader
Namjena Mobilni čitač e-knjiga
Android Google Play / AppGallery
iOS App Store
Cijena Besplatan / 9,99 eur (Premium)

S više od deset milijuna preuzimanja, FBReader se tijekom godina nametnuo kao jedan od najpopularnijih višeplatformskih čitača e-knjiga. Svoju popularnost, prije svega, opravdava nizom praktičnih mogućnosti, dok vizualno pripada staroj školi aplikacija i ne razmeće se pretjerano raskošnim vizualnim dojmom.

Ipak, sučelje mu je uredno i u njemu se vrlo lako snaći, a ionako će se većinom vremena provoditi u modalitetu prilagođenom za čitanje. Zgodno je to što se s čitanjem može krenuti već pri prvom pokretanju aplikacije; nudi pet knjiga koje se mogu preuzeti besplatno (na engleskom su jeziku).

Prikaz za čitanje je tipično zamišljen, a u svakome ga je trenutku moguće i dodatno prilagoditi pa birati između dnevne i noćne teme, zumirati, prilagoditi slova i drugo. Jedna od zgodnih mogućnosti FBReadera, no koja je dostupna samo u izdanju Premium, jest pretvaranje teksta u govor čim se efektivno svaka knjiga u nekom od podržanih formata pretvara u zvučnu knjigu (koristi se Googleov TTS engine).

FBReader omogućava jednostavno stvaranje lokalne biblioteke knjiga, moguće je dodati i mrežne kataloge (neki su već spremni za konfiguriranje), tu su i stvarčice kao što je podrška za razne rječnike (izdanje Premium integrira i Google prevoditelj), tu su i neke druge mogućnosti. Značajke se mogu i dodatno proširiti kroz pluginove (npr. ako se želi FBReader koristiti i za čitanje stripova, onda se može instalirati besplatno proširenje).

Bilo kako bilo, oni koji još nisu pronašli omiljenu aplikaciju za čitanje e-knjiga na svojem pametnom telefonu (pa i računali jer postoji i inačica namijenjena stolnim i prijenosnim računalima), trebali bi provjeriti je li im FBReader odgovara, a onda razmisliti i o tome da kupe izdanje Premium koje stoji 9,99 eura jednokratno.