EQInfo - aplikacija koja prikazuje informacije o potresima diljem svijeta

Riječ je o još jednoj aplikaciji koja se specijalizira za prikazivanje informacija u stvarnom vremenu o potresima širom svijeta, a ono što je čini posebnom nije samo činjenica da podatke prikuplja iz brojnih izvora, nego i to što omogućava korištenje RaspberryShake seizmografa…

Matija Gračanin četvrtak, 20. srpnja 2023. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv EQInfo 
Namjena Praćenje potresa u stvarnom vremenu
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan

Na prvi pogled, EQInfo je tek još jedna od aplikacija koje omogućavaju pregledavanja informacija o potresima diljem svijeta i to u stvarnom vremenu. No, uz to što pokazuje manje ili više tipičan popis detektiranih potresa s osnovnim informacijama (magnituda, regija, izvorište i vrijeme, smjer i udaljenost), nudi i druge mogućnosti.

Tako je tu podjednako tradicionalan prikaz potresa na mapi, ali podrška za čitav niz izvora od kuda prikuplja podatke o samim potresima (EMSC, USGS, BMKG, NRCan, IGN, GNS i brojni drugi). Da bi stvar bila još bolja, svatko tko ima RaspberryShake seizmograf može se kroz aplikaciju pridružiti globalnoj zajednici i tako doprinijeti u detekciji potresa na lokalom području.

Osim toga, aplikacija omogućava i prijavljivanje potresa na lokalnom području pri čemu se samo treba dojaviti i intenzitet potresa, slično kao što to nude i druge slične aplikacije. Popis detektiranih potresa diljem svijeta je moguće filtrirati prema različitim parametrima (moguće ih je i proizvoljno definirati premda dostupnim parametrima) dok je popis moguće sortirati i prema datumu, udaljenosti i magnitudi.

Zgodno je to što aplikacija nudi i tamnu temu, a moguće je i ponešto prilagoditi prikaz popisa potresa, kao i to što je moguće uključiti notifikacije (inicijalno su isključene). Naravno, manjih mogućnosti i detalja ima još, pa svi oni koji žele pratiti potrese diljem svijeta, ovo je besplatna aplikacija koja se nameće kao jedna od ponajboljih.