Humanoidni robot Atlas Boston Dynamicsa ide u zasluženu mirovinu, dobiva i nasljednika

Nakon desetak godina razvoja robotička je kompanija odlučila u zasluženu mirovinu poslati svojeg hidrauličnog robota, koji ionako nije bio komercijalno dostupan. Prisjetimo se njegovih "avantura"

Sandro Vrbanus srijeda, 17. travnja 2024. u 17:12

Humanoidni robot Atlas nastao je još 2013. godine kao dio natječaja financiranoga od strane američkog Ministarstva obrane i agencije DARPA. Boston Dynamics je prvu verziju, tešku oko 150 kilograma i visoku 1,83 m kroz godine unaprjeđivao, olakšavao, činio agilnijom i spretnijom. Tako smo redovito mogli vidjeti kako Atlas pleše, trči, obavlja razne "ljudske" zadatke, izvodi akrobacije ili gimnastičke vježbe. Bilo je to većinom zabavno, no ponekad i pomalo zastrašujuće, jer je Atlas vrlo često pokazivao sposobnosti koje su usporedive s ljudskima. Međutim, tome je sada došao kraj.

Oproštaj od hidraulike

U Boston Dynamicsu, danas u vlasništvu Hyundaija, odlučeno je da će program Atlas nakon više od deset godina i nekoliko generacija humanoidnih hidraulično pokretanih robota biti umirovljen. "Atlas nam je deset godina poticao maštu, nadahnjivao nove generacije robotičara te preskakao tehničke prepreke", kažu iz Boston Dynamicsa uz oproštajni video, dodajući: "Sada je vrijeme da se Atlas odmori".

Navedeno gašenje programa razvoja Atlasa neće značajno utjecati na poslovanje kompanije, budući da on ionako nije bio komercijalno dostupan, već je služio kao pokusna platforma. Boston Dynamics u prodaji ima proizvode kao što su robotski pas Spot ili logistički robot za skladišta Stretch.

U nastavku pogledajte nekoliko zanimljivih video zapisa, kojima nas je Atlas uveseljavao tijekom proteklih godina.

Robotska gimnastika i parkour

Trčanje i ples

Bauštela


Novi Atlas

No, Atlas kojeg smo poznavali dobit će i zamjenu. Boston Dynamics nedugo nakon umirovljenja starog modela najavio je i novi – potpuno električni model, koji će naslijediti hidrauličnoga. Za sada su objavili tek kratki video i napisali da je riječ o robotu za primjenu u praksi, nastalome na temelju dugogodišnjeg istraživanja i razvoja. Električna će verzija biti snažnija i pokretljivija, samim time i sposobnija. Novi će model biti komercijaliziran, s primjenama u laboratorijima, tvornicama i šire, a više detalja bit će poznato uskoro.