Kineski humanoidni robot brz je i vješt poput čovjeka

S1 se lako prilagođava uvjetima i može izvršiti mnoštvo zamršenih zadataka velikom radnom brzinom

Mladen Smrekar nedjelja, 28. travnja 2024. u 20:02
S1 je sposoban izvoditi pokrete maksimalnom brzinom od 10 m/s i može podnijeti nosivost od deset kilograma po ruci 📷 Astribot
S1 je sposoban izvoditi pokrete maksimalnom brzinom od 10 m/s i može podnijeti nosivost od deset kilograma po ruci Astribot

Ušli smo u eru humanoidnih robota, a novi, sve bolji i sposobniji modeli svako malo silaze s proizvodnih traka. Najnoviji iskorak učinio je kineski Astribot, podružnica Stardust Intelligencea iz Senzhena, specijalizirana za razvoj AI robotskih pomoćnika. Njihov humanoid S1 obavlja kućanske poslove neviđenom brzinom, izvodi pokrete brzinom od 10 metara u sekundi i može ponijeti 10 kilograma tereta na svakoj ruci. 

Astribotovu matičnu tvrtku osnovao je Lai Jie, robotičar koji je karijeru gradio u Tencentu, Baiduu i Politehničkom sveučilištu u Hong Kongu. Jie je u S1 prenio svoje iskustvo vođenja razvoja Tencentovog robota s kotačićima zvanog Ollie, ali i raznih drugih novih vrsta robota. Naziv tvrtke izveden je pak iz latinske poslovice Ad astra per aspera (Preko trnja do zvijezda), što je, kažu, dugoročni plan tvrtke usmjerene na razvoj i popularizaciju tehnologije AI robota.

Astribot je s radom započeo 2022. i trebalo im je godinu dana da razviju svog prvog humanoidnog robota čije su performanse, tvrde u kompaniji, najbliže onim ljudskim. Korištenjem učenja imitacijom S1 se lako prilagođava uvjetima i može izvršiti mnoštvo zamršenih zadataka velikom radnom brzinom. Robot je podvrgnut rigoroznom testiranju s velikim modelima, a na tržištu bi se trebao pojaviti već ove godine.

Impresivna brzina i preciznost

Tehnički podaci zasad su nepoznati, a iz videa se ne može ni zaključiti ima li S1 ikakve neovisne sposobnosti kretanja ili je namijenjen samo za rad na samo jednom mjestu, tamo gdje ga se postavi. No, ono što može uraditi doista je impresivno.

S1 vješto oponaša ljudske pokrete i može uraditi i stvari koje teško polaze za rukom i najvještijima 📷 Astribot
S1 vješto oponaša ljudske pokrete i može uraditi i stvari koje teško polaze za rukom i najvještijima Astribot

Robot je očito dovoljno hitar i vješt da može izvući stolnjak ispod vinskih čaša da se one ne prevrnu. S1 vješto oponaša ljudske pokrete, besprijekorno koristi vadičep i otvarač za boce, dekantira vino, guli krastavce, preokreće sendviče u tavi, usisava, glača i slaže rublje.

Doba inovacija

Ubrzani napredak umjetne inteligencije i velikih jezičnih modela pomaže robotičkim tvrtkama da unaprijede obuku i razvoj svojih proizvoda. OpenAI je izbacio dva noviteta: u partnerstvu s norveškim 1X Techom predstavio je svog robota mekog dodira za slaganje rublja, a uz pomoć tvrtke Figure AI najavljen je i napredni robot s revolucionarnim mogućnostima rezonoiranja i obrade prirodnog jezika.

Boston Dynamics predstavio je najnoviju, električnu generaciju svog Atlasa, o čemu smo pisali u posljednjem tjednom pregledu tehnoloških i znanstvenih otkrića, a kineski UBTech  impresionirao performansama govornog bota zvanog Walker S, poznatog po svom nježnom dodiru.

Humanoidna robotika razvija se velikom brzinom i ovo je, kažu, tek početak onoga što nas očekuje u sljedećim mjesecima.