Sanctuary AI predstavio sedmu generaciju svojeg humanoidnog robota

Sedma generacija robota, predstavljena dvanaest mjeseci nakon prethodnika, donosi dodatna poboljšanja u liniji Phoenix, uključujući veću pouzdanost u radu, poboljšani raspon pokreta, manju težinu i niže troškove materijala

Matej Markovinović nedjelja, 28. travnja 2024. u 11:14
Sedma generacija Phoenixa. 📷 Foto: Sanctuary AI
Sedma generacija Phoenixa. Foto: Sanctuary AI

Kanadska tvrtka najpoznatija po proizvodnji humanoidnih robota, Sanctuary AI, predstavila je najnoviji robot u svojoj liniji Phoenix. Riječ je, naime, o tvrtkinom robotu sedme generacije koji se fokusira primarno na pokrete gornjeg dijela tijela.

„Sa sedmom generacijom, imamo sustav za koji vjerujemo da je najsličniji čovjeku od svih dostupnih. Ovo ne smatramo samo kamenom temeljcem AI robotike opće namjene, već i važnim korakom na putu prema umjetnoj općoj inteligenciji i drago nam je što prednjačimo u tome“, rekao je suosnivač i glavni izvršni direktor Sanctuary AI-ja, Geordie Rose.

📷 Foto: Sanctuary AI
Foto: Sanctuary AI

Kako prenosi Tech Crunch, iz Sanctuary AI-ja tvrde da njihov robot može automatizirati nove zadatke u manje od 24 sata, što je i dalje poprilično daleko od ljudskih sposobnosti učenja, ali se trenutno smatra impresivnim. Iz tvrtke kažu da će se robotska sposobnost učenja približiti ljudskoj za nekih pet do 10 godina.

Demonstraciju sposobnosti sedme generacije Phoenixa možete pogledati u videu kojeg prilažemo u nastavku.