Grah, voće i povrće za bolji crijevni imunitet

Još jedna potvrda prehrambenih sugestija stručnjaka - prehrana bogata topivim vlaknima štiti od infekcija bakterijom Clostridioides difficile potičući proizvodnju acetata koji regulira imunološki odgovor u crijevima

Drago Galić ponedjeljak, 21. travnja 2025. u 18:02

Istraživanje brazilskih i američkih znanstvenika pokazuje da prehrana bogata topivim vlaknima štiti od infekcija bakterijom Clostridioides difficile potičući proizvodnju acetata koji regulira imunološki odgovor u crijevima.

Studija objavljena u časopisu Cell Host & Microbe, temelji se na eksperimentima s miševima zaraženim bakterijom C. difficile, koja uzrokuje upalu crijeva i proljev te godišnje pogađa desetke milijuna ljudi diljem svijeta.

Liječenje miševa koji su bili zaraženi ovom bakterijom s prehranom obogaćenom topivim vlaknima stvara spojeve poput acetata, što pokreće kaskadu za odgovarajući imunološki odgovor. Znanstvenici su otkrili da miševi hranjeni prehranom bogatom vlaknima proizvode više acetata u crijevima, što pomaže u moduliranju imunološkog odgovora.

Miševi hranjeni prehranom s malo vlakana proizvodili su malo acetata, što je dovelo do povećane ekspresije komponenti MHC-II. Iako je MHC-II ključan za obranu, njegova prekomjerna proizvodnja uzrokuje upalu koja oštećuje tkiva šo je sličan učinak onome u teškom COVID-19 kada imunološki odgovor dovodi do uništavanja tkiva.

Kod životinja s niskim unosom vlakana, imunološke stanice postale su prekomjerno aktivirane i oslobađale više upalnih medijatora, pogoršavajući stanje. Analizirajući biopsije pacijenata zaraženih bakterijom C. difficile, istraživači su potvrdili da najteži slučajevi imaju veću prisutnost MHC-II i CD4+ T limfocita.

Autori naglašavaju važnost prehrane bogate vlaknima za zdravlje crijeva. Topiva vlakna iz voća, povrća, mahunarki i cjelovitih žitarica pomažu u sprječavanju crijevnih problema i smanjuju rizik od ozbiljnih infekcija.