Velika Britanija sufinancira izradu novog najsnažnijeg lasera na svijetu

"Milijun milijardi milijardi snažniji od Sunca u Sahari", novi laserski sklop Vulcan 20-20 služit će za znanstvena istraživanja u raznim područjima, od astrofizike do nuklearne fuzije

Sandro Vrbanus utorak, 3. listopada 2023. u 15:12

Najsnažniji laser na svijetu sintagma je koju se trenutačno povezuje s postrojenjem National Ignition Facility, američkog instituta Lawrence Livermore National Laboratory, gdje služi za paljenje fuzijskih reakcija u procesu istraživanja nuklearne fuzije kao potencijalnog izvora čiste energije. Međutim, taj laserski sklop mogao bi pasti u sjenu novoga, koji planiraju financirati britanske vlasti. Institucija Central Laser Facility (CLF) dobila je 85 milijuna funti od organizacije UK Research and Innovation (UKRI), a iskoristit će ih za izradu novog najsnažnijeg lasera na svijetu.

Vulcan 20-20

U sklopu projekta nastat će laser Vulcan 20-20, smješten u laboratoriju Rutherford Appleton u blizini Oxforda. Najave kažu da će ovaj laser biti čak 100 puta sjajniji od svojeg prethodnika, odnosno da će biti, citiramo "milijun milijardi milijardi puta sjajniji od najsjajnijih Sunčevih zraka u Sahari".

Preveli su to iz CLF-a i u nešto konkretnije brojke. Laser Vulcan 20-20 nazvan je tako jer će njegov glavni sklop biti u stanju proizvesti lasersku zraku snage 20 PW (petavata, odnosno 20x1015 W), uz još osam pomoćnih zraka, ukupne izlazne energije do 20 KJ. To je snaga 20 puta veća od one u postojećem postrojenju CLF-a, izgrađenome još 1997. godine. Nadogradnja postojećih sustava i izgradnja novih potrajat će oko šest godina.

Novi će, dakle, najsnažniji laser na svijetu poslužiti primarno za znanstvena istraživanja kakva se trenutačno ne mogu izvoditi. Znanstvenicima će pomoći u razumijevanju i širenju znanja u više područja, kao što su razni astrofizički fenomeni poput supernova ili solarnih baklji, pa sve do nuklearne fuzije kao izvora energije.

Neki od planiranih eksperimenata, koji će se provoditi novim laserima, uključuju stvaranje parova čestica materije i antimaterije uz pomoć vrlo snažnog elektromagnetskog polja, kakvo se inače može naći samo u dalekom svemiru. Proučavat će se i nova metoda ubrzavanja čestica za primjenu u nuklearnoj medicini, primarno ionskoj radioterapiji za liječenje karcinoma.