INETEC predstavio devet robotskih sustava za isporuku ITER-u

Šest godina suradnje s ITER-om i razvoja u zagrebačkom laboratoriju INETEC-a rezultirao je s devet robotskih sustava za provedbu ispitivanja na vitalnim komponentama fuzijskog reaktora

Bug.hr ponedjeljak, 22. travnja 2024. u 14:37

Hrvatski stručnjaci godinama rade na projektima vezanim uz nuklearnu fuziju, a uz Institut Ruđer Bošković, jedna od vodećih tvrtki koja sudjeluje na više projekata je zagrebački INETEC, osnovan prije 33 godine. O nuklearnoj fuziji i ulozi hrvatskih stručnjaka uz ekskluzivni pogled na INETEC robote nedavno smo pisali u našoj opsežnoj temi.

Svoje dugogodišnje ogromno iskustvo na ispitivanju vitalnih komponenti fisijskih elektrana tvrtka je pretočila u ugovor s ITER-om, međunarodnim istraživačkim i inženjerskim projektom na polu nuklearne fuzije u sklopu kojeg se trenutačno gradi najveći svjetski eksperimentalni tokamak nuklearni fuzijski reaktor.

„INETEC ima značajnu poziciju u jednom takvom velikom projektu kao što je ITER. To nije slučajno, budući da smo mi jedina tvrtka u svijetu koja raspolaže vlastitom tehnologijom za ispitivanje vitalnih elemenata nuklearnih elektrana.

Za potrebe ITER-a dogovorili smo isporuku devet sustava na temelju suradnje koja traje 5-6 godina, a isporuka je predviđena ove godine. ITER je megaprojekt za čovječanstvo koji se gradi u južnoj Francuskoj s budgetom od 20 milijardi eura, a prvi eksperimenti kreću 2025. godine.“ -rekao je na predstavljanju robotskih sustava za inspekciju dijelova najvećeg tokamaka osnivač tvrtke INETEC Duško Čorak.

Osnivač INETEC-a Duško Čorak u zagrebačkom laboratoriju pokazuje robotske sustave spremne za isporuku u ITER
Osnivač INETEC-a Duško Čorak u zagrebačkom laboratoriju pokazuje robotske sustave spremne za isporuku u ITER

Filip Gjetvaj, operativni direktor tvrtke pojasnio je kako dvije stvari vode prema fuzijskoj tehnologiji. Prva je sigurnost, a druga sama proizvodnja električne energije gdje fuzija ima značajno veći potencijal u odnosu na fisijske elektrane. Prije komercijalnog rada koji se očekuje iza 2040. godine, postoji cijeli niz izazova koji se trebaju riješiti kod Fuzije.

U fuzijskom reaktoru trebaju se stvoriti uvjeti slični onima na Suncu s temperaturama od 150 milijuna stupnjeva. 

„Prednosti fuzije su u dostupnosti goriva i izostanku radioaktivnog  otpada. INETEC će raditi u samom srcu ITERA-a i robotski sustavi će provjeriti sve sustave i prije samog početka rada“- rekao je Filip Gjetvaj.

Koliko je napredna tehnologija koju posjeduje hrvatska tvrtka koja sve proizvodi sama u domaćim laboratorijima pojasnio je i Dmitar Lazarov, koji je sa strane ITER-a zadužen za ovaj projekt.

Dmitri Lazarov iz ITER-a i Tonči Tadić, član Euroatoma i fizičar s IRB-a u inspekciji robota za ispitivanje stijenki tokamaka
Dmitri Lazarov iz ITER-a i Tonči Tadić, član Euroatoma i fizičar s IRB-a u inspekciji robota za ispitivanje stijenki tokamaka

„Više od 85% industrijski razvijenih zemalja radi na projektu ITER, i da bi se dobio posao treba proći otvorene tendere. U toj globalnoj konkurenciji, INETEC je dobio ovaj zahtjevan posao.“

Fuzijski reaktor zbog uvjeta i ogromne temperature ima zahtjevnije okruženje nego fisijski reaktor. Voditeljica ITER projekta u INETEC-u Josipa Pribanić pojasnila je što se točno radilo u proteklih pet godina.

Voditeljica projekta ITER u INETECU Josipa Pribanić pojasnila je što će sve raditi devet robotskih sustava koji će se isporučiti ITER-u
Voditeljica projekta ITER u INETECU Josipa Pribanić pojasnila je što će sve raditi devet robotskih sustava koji će se isporučiti ITER-u

„Dobili smo ugovor za opremu za pregled svih kritičnih elemenata za tokamak  s vanjske i unutarnje strane posude. Oprema mora sve napraviti sama i vratiti se, jer niti ne postoji mogućnost da čovjek uđe u taj prostor. Sustavi uključuju, robote, sonde, softver, kretanje i upravljanje s velike udaljenosti. Priča je izuzetno kompleksna i sve mora savršeno raditi“- pojasnila je Josipa te dodala:

„Sve na posudi, u posudi i kraj posude za životni vijek ITERA radimo mi. Inspekciju ćemo obaviti prije početka rada da se vidi stanje materijala prije eksperimenta.“

Svi dijelovi robotskih sustava, uređaji i softver proizvod su INETEC-a
Svi dijelovi robotskih sustava, uređaji i softver proizvod su INETEC-a

Predstavljanju robotskih sustava prisustvovao je naš poznati fizičar s Instituta Ruđer Bošković Točni Tadić koji je u upravnom vijeću Euroatoma te je slikovito predstavio ITER i važnost ispitivanja materijala:

„Posuda ITER-a bit će teža od Eiffelovog tornja. Testiranja zavara i vakuuma na tokamaku su izuzetno važni jer će posuda sadržavati tricij. Rad hrvatske kompanije verificirati će da je sve u redu i o toj inspekciji ovisi odobrenje francuskih regulatora za puštanje u rad ITER-a.“- rekao je Tonči Tadić.

Jedan od sustava koji će početkom svibnja krenuti prema Francuskoj
Jedan od sustava koji će početkom svibnja krenuti prema Francuskoj

INETEC je u tu svrhu, razvio i proizveo nove, jedinstvene sustave (roboti,upravljački sustavi,instrumenti,sonde i softveri za upravljanje,analizu i obradu podataka) u području primjene ultrazvuka, metoda vrtložnih struja i  metoda vizualnih ispitivanja. Razvijeni sustavi su visoko sofisticirani,daljinski upravljani s minimalnim potrebama ljudskog rada, pa time osiguravaju minimalnu radiološku izloženost. U proizvodnom dijelu korišteni su i dijelom potencijali domaćih tvrtki.

Tim koji jer radio na projektu ITER
Tim koji jer radio na projektu ITER

Tijekom dosadašnjeg razvoja sva rješenja uspješno su prošla kroz konceptualnu fazu, fazu finalnog dizajna i fazu proizvodnje. U periodu 15.04. do 24.04.2024. obavljaju se završna primopredajna testiranja svih sustava ( Factory Acceptance Test), u kojem sudjeluju vodeći svjetski stručnjaci iz ITER-a zajedno sa stručnjacima INETEC-a. Završna testiranja služe za provjeru ukupne funkcionalnosti kompletnog sustava prije same isporuke, predviđene za svibanj 2024. godine.