Podaci o kineskom programu privlačenja talenata sa Zapada netragom su nestali s interneta

Kaznene prijave protiv američkih znanstvenika stavile su u središte pozornosti "Program tisuću talenata" kojim su Kinezi na tamošnja sveučilišta i institute dovabili vrunske stručnjake iz inozemstva

Mladen Smrekar petak, 21. siječnja 2022. u 20:20

Američki savezni sud odbacio je optužbe protiv Gang Chena, profesora strojarstva na Massachusetts Institute of Technology (MIT), optuženog da je lagao o svojim vezama s Kinom. Tako je okončan jedan od poznatijih slučajeva u okviru tri godine stare "Kineske inicijative" američkih vlasti čiji je cilj spriječiti Kinu da ukrade istraživanja koja financira SAD. 

Polovičan uspjeh

Kritičari ove inicijative kažu da je američka vlada nepravedno ciljala znanstvenike kineskog podrijetla u pokušaju nametanja dvosmislenih pravila o tome što znanstvenici trebaju otkriti o svojim istraživačkim aktivnostima kada se prijavljuju za federalnu potporu.

Gang Chen, profesor strojarstva na MIT-u, bio je optužen da je lagao o svojim vezama s Kinom
Gang Chen, profesor strojarstva na MIT-u, bio je optužen da je lagao o svojim vezama s Kinom

Američke vlasti sad imaju polovičan uspjeh: prošli mjesec je Charles Lieber, kemičar sa Sveučilišta Harvard, proglašen krivim jer nije otkrio svoje istraživačke veze s Kinom, a u rujnu 2021. savezni sud oslobodio je optužbi Anminga Hua, bivšeg profesora inženjerstva na Sveučilištu Tennessee.

Program tisuću talenata

Kaznene prijave protiv desetaka znanstvenika, upletenih u Kinesku inicijativu Ministarstva pravosuđa SAD-a, stavile su u središte pozornosti "Program tisuću talenata" (TTP) kojim su Kinezi na tamošnja sveučilišta i istraživačke institute doveli stručne strance. Američke vlasti prikazale su program kao pokušaj krađe znanja i inovacija, što mnogi znanstvenici osporavaju. 

Charles Lieber, kemičar sa Sveučilišta Harvard, proglašen je krivim jer nije otkrio svoje istraživačke veze s Kinom
Charles Lieber, kemičar sa Sveučilišta Harvard, proglašen je krivim jer nije otkrio svoje istraživačke veze s Kinom

TTP se odjednom više se spominje, a nedostupni su i popisi suradnika programa, svojedobno objavljeni na vladinim i sveučilišnim web stranicama. TTP je navodno jednostavno uklopljen u druge programe, a zapošljavanje stranih stručnjaka se nastavlja. Posebno se mame znanstvenici kineskog podrijetla, a sve je manje honorarnih angažmana poput Lieberovog.


Kina je TTP pokrenula 2008. kako bi poboljšala rezultate znanstvenih istraživanja. U to vrijeme, više od 90% Kineza koji su doktorirali u SAD-u ostalo je tamo najmanje pet godina nakon završetka studija. TTP je povratnicima, kao i stranim istraživačima koji su se bili spremni preseliti, nudio konkurentne plaće i financiranje laboratorija. 

Anming Hu, bivši profesor inženjerstva na Sveučilištu Tennessee, na kraju je oslobođen optužbi
Anming Hu, bivši profesor inženjerstva na Sveučilištu Tennessee, na kraju je oslobođen optužbi

Interesenata je bilo malo pa se je ubrzo uvedena i opcija sa skraćenim radnim vremenom, koja je regrutiranim znanstvenicima omogućila da zadrže svoje lukrativne poslove u inozemstvu, ako barem dio godine provedu u Kini. TTP do 2017. privukao više od 7000 "high-end profesionalaca", a nije precizirano koliko ih je bilo na pola radnog vremena.

Program se isplatio

Program se Kini isplatio. Studija iz 2020. pokazala je da su kineski znanstvenici s međunarodnim iskustvom objavili više radova s većim utjecajem od domaćih kolega. Sveučilišta su pak imala koristi od povezivanja s uglednim znanstvenicima. Lieberova je prisutnost pomogla je malo poznatom tehnološkom sveučilištu Wuhan (WUT) da privuče buduće studente.

Uvođenje Programa tisuću talenata Kinezima se višestruko isplatilo
Uvođenje Programa tisuću talenata Kinezima se višestruko isplatilo

Ugovor je od Liebera zahtijevao je da "u ili za" WUT "radi najmanje devet mjeseci godišnje, u zamjenu za mjesečnu naknadu do 50.000 dolara i 1,7 milijuna dolara za osnivanje laboratorija. Neki kineski akademici žalili su se da nerezidentni znanstvenici dobivaju velike plaće i istraživačku potporu, a da malo daju zauzvrat. 

Loš publicitet

Američke vlasti tvrde kako Kina znanstvenike na američkim sveučilištima plaća da potajno odnesu znanje i inovacije u Kinu. Jay Siegel, američki kemičar koji je napustio Sveučilište u Zürichu 2013. kako bi vodio program na Sveučilištu Tianjin, tvrdi da su to besmislice, da "TTP regrutira ljude da grade akademske programe, a ne da kradu ideje”. Kinezi su pak na sve kritike odgovorili kako to i inače najčešće čine: postali su sve tajnovitiji.

Američki kemičar Jay Siegel napustio je Sveučilište u Zürichu kako bi vodio program u Tianjinu
Američki kemičar Jay Siegel napustio je Sveučilište u Zürichu kako bi vodio program u Tianjinu

Kineski programi dobili su toliko loš publicitet da su američka sveučilišta postala nespremna surađivati s bilo kim tko ima bilo kakvu vezu s TTP-om. Američki kongres razmatra zakon koji bi zabranio istraživačima koji se financiraju saveznim novcem da sudjeluju u kineskim programima. Mnogi misle da je to pogrešno jer je otvaranje donijelo koristi i ojačalo razumijevanje na objema stranama.