X-ov jezični model Grok uhvaćen u plagiranju ChatGPT-a

Nakon što su ljudi počeli za sve i svašta koristiti ChatGPT i zatrpali Internet njegovim tekstovima, jedan od konkurenata je takve sadržaje iskoristio za vlastito treniranje

Sandro Vrbanus nedjelja, 10. prosinca 2023. u 12:20

Platforma X, nekada poznata kao Twitter, protekloga je tjedna svojim pretplatnicima na najskupljoj razini pretplate ponudila mogućnost interakcije s novim jezičnim modelom, razvijenim u odjelu xAI – Grok. Taj model sada se ponaša kao chatbot na X-u, pa su ga korisnici odmah počeli ispitivati najrazličitije stvari. Kako je model izrađen prilično brzo, a isto tako u kratkom vremenu i stavljen na raspolaganje krajnjim korisnicima, očito je da se njegovo finalno testiranje provodi pred očima javnosti. To je, nakon kratkog vremena, rezultiralo i jednim zabavnim rezultatom.

"Posvađali" se Grok i ChatGPT

Naime, jedan je korisnik pokušao upotrijebiti Grokove mogućnosti za modificiranje malicioznog programskog koda, u svrhe testiranja. Grok mu je na to odgovorio da takav zadatak ne može izvršiti jer je on u suprotnosti s – politikom korištenja OpenAI-ja! OpenAI je, za slučaj da ste prespavali posljednjih godinu dana, tvorac najpopularnijeg AI chatbota danas, ChatGPT-a, glavnog konkurenta Groka.

Taj se Grokov nespretni odgovor odmah proširio X-om, a neki su već posumnjali da je xAI ukrao dijelove programskog koda ChatGPT-a. Međutim, odgovor je mnogo jednostavniji: tijekom proteklih godinu dana ChatGPT postao je toliko sveprisutan, njegovim sadržajem "zatrpan" je Internet, da je postalo gotovo nemoguće zaobići ga. To očito nije uspjelo niti Grokovom razvojnom timu, pa je njihov jezični model za treniranje iskoristio određene sadržaje, koje je napisao ChatGPT, da bi ih potom "ispljunuo" onako kako ih je i konzumirao.

Ekipa OpenAI-ja rado je podijelila screenshot problematičnog odgovora, ustvrdivši "imamo mnogo zajedničkoga". To nije dobro sjelo Elonu Musku, koji se silno ponosi Grokom, pa im je vrlo brzo uzvratio: "Sine, budući da si s ove platforme pobrao sav sadržaj za svoj trening, ti to najbolje znaš".

O svemu se oglasio i Igor Babuschkin, jedan od inženjera iz odjela xAI. "Ako to išta znači, situacija je vrlo rijetka i sada kada smo je svjesni, pobrinut ćemo se da buduće verzije Groka nemaju ovaj problem. Ne brinite, nikakav OpenAI kod nije korišten za izradu Groka", pokušao je opravdati prepisivanje svojeg modela, navodeći i da ih je vrlo iznenadila činjenica da je Grok u treniranju iskoristio neke od tekstova napisanih uz pomoć ChatGPT-a.