Getty lansirao svoj sustav za AI generiranje ilustracija na osnovu njihove iStock ponude

Sustav generativne umjetne inteligencije nazvan je "Generative AI by iStock" i ističe se time što je treniran isključivo na licenciranom sadržaju, pa korisnici neće imati problema s autorskim pravima

Sandro Vrbanus utorak, 9. siječnja 2024. u 17:06

Američki servis za preprodaju fotografija i digitalnih ilustracija Getty jedan je od onih koji su mogli biti snažno pogođeni širokom dostupnošću besplatnih AI generatora slika. No, umjesto da nastavljaju konkurirati AI sintetiziranim slikama svojim autentičnim sadržajima, odlučili su se pridružiti "revoluciji" generativne umjetne inteligencije, i to izradom vlastitog modela, na kojem će moći zarađivati.

Generative AI by iStock

Njihov alat nosi ne baš pamtljivo ime Generative AI by iStock, ali u njemu sadržava ono što je bitno znati – da je riječ o umjetno sintetiziranim sadržajima, koji su dostupni u okviru ponude repozitorija iStock. Dakle, ti se sadržaji naplaćuju, a zauzvrat nude bezbrižno korištenje bez potrebe za brigom o autorskim pravima.

Naime, Gettyjev je komercijalni alat treniran samo na visokokvalitetnom licenciranom sadržaju, onom za koji su osigurana prava korištenja. Zaštićen je i od nepropisne upotrebe slika proizvoda, osoba, lokacija ili ostalog zaštićenog sadržaja. To znači da svi oni, koji će kroz ovaj GenAI alat izrađivati nove vizualne kreacije, mogu biti sigurni da ih smiju upotrebljavati u komercijalne ili bilo koje slične svrhe.

Nudi se i omoć pri stvaranju promptova
Nudi se i omoć pri stvaranju promptova

K tome, Getty nudi i pokriće sudskih troškova u visini do 10.000 dolara, za slučaj da se sadržaj nađe usred sudskog spora (što trenutačno vrijedi i za sve sadržaje s klasičnog servisa iStock). Novac zarađen AI sustavom će, kao i u slučaju preprodaje originalnih fotografija, dijelom biti proslijeđen autorima, na čijim je sadržajima AI treniran.

Getty je svoj generativni sustav izradio na Nvidijinoj cloud platformi Picasso. Službeno je lansiran u sklopu CES-a u Las Vegasu, a već sada ga se može pronaći online, na ovoj adresi. Osnovna je cijena korištenja 13,99 eura (+PDV) za 100 kreacija, svaka od kojih korisniku daje 4 varijante slike (kao što je to i običaj sa sličnim AI ilustratorima) u srednjoj rezoluciji. Povećavanje rezolucije bilo koje slike košta 1 "kredit", odnosno isto kao i generiranje 4 slike iz novog prompta. Sve kreacije pokrivene su navedenom zaštitom autorskih prava.