Bardov novi model dobio podršku za hrvatski jezik

Google je nadopunio mogućnosti svojeg AI chatbota s jezičnim modelom Gemini Pro, koji podržava i hrvatski jezik. U njega je stigao i Imagen 2 za generiranje slika, ali on za naše tržište još nije dostupan

Sandro Vrbanus subota, 3. veljače 2024. u 09:18

U prosincu prošle godine Google u svoj AI chatbot Bard, pandan ChatGPT-u, ugradio moćniji jezični model na kojem su dugo radili, Gemini Pro. Tada je on bio aktiviran samo za engleski jezik, a donio je mogućnost boljeg razumijevanja, razlučivanja, sažimanja teksta te pisanja programskog koda. Od sada, njegove su mogućnosti proširene na dodatne jezike i na sva geografska područja, na kojima je chatbot dostupan.

Kako bismo provjerili te navode, obratili smo se – kome drugome nego – Bardu. Ovako nam je to on sam predstavio:

Kreiranje ilustracija

Google je odlučio u Barda integrirati još jednu vrlo popularnu uslugu, onu za stvaranje ilustracija na temelju teksta. Za to su iskoristili svoj difuzijski model Imagen 2, unaprijeđen, ubrzan i optimiziran za sintezu visokokvalitetnih slika.

Time je potvrđena i objava Googlea, koja kaže da će integracija modela Imagen 2 u Bard također biti postupna, odnosno da će sinteza slika biti dostupna "u većini zemalja". Hrvatska, barem za sada, u tu većinu ne spada.

Primjeri slika iz modela Imagen 2
Primjeri slika iz modela Imagen 2

Integriranjem difuzijskog modela Imagen 2 s multimodalnim jezičnim modelom Gemini, Google je stvorio punokrvnog konkurenta ChatGPT-u, odnosno Microsoftovom Copilotu. Svi oni sada su (na određenim tržištima) u stanju i prepoznavati sadržaje slika, i primati tekstualne zadatke, pa rezultate davati u tekstualnom i u slikovnom obliku. Sve to za obične korisnike je i dalje – besplatno.