Američki sud potvrdio: umjetna inteligencija ne može biti izumitelj 

Samo "prirodni ljudi" zasad mogu patentirati svoje izume, smatraju Amerikanci, ali i Europljani i Britanci. No, Južnoafrikanci i Australci misle drugačije...

Mladen Smrekar srijeda, 8. rujna 2021. u 06:00

Srpanj 2021. ostat će zapamćen kao mjesec u kojem je patentni ured u Južnoafričkoj Republici, prvi na svijetu, dopustio je da umjetna inteligencija (AI) bude zapisana kao izumitelj nekog patenta. Međutim, naknadne zahtjeve, podnesene u Velikoj Britaniji, Europskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama, odbili su tamošnji patentni uredi.

"Stroj za kreativnost"

Posljednju u nizu odbijenica izdao je američki sud koji je tako samo potvrdio odluku tamošnjeg Ureda za patente i žigove (USPTO). Njihova odluka glasi: umjetna inteligencija ne može biti izumitelj, jednostavno zato što (još) nije riječ o osobi.

Odbijenica američkog suda
Odbijenica američkog suda

Uređaj o kojem je riječ, DABUS (device for the autonomous bootstrapping of unified sentience) je zapravo sustav umjetne inteligencije koji može mozgati i sam doći do novih ideja. Stvoren da uči poput kakvog djeteta, ovaj "stroj za kreativnost" brzo uči i može samostalno razmišljati o problemima i domišljati kako će ih riješiti.

Stephen Thaler, istraživač zaslužan za izradu DABUS-a tvrdi da je upravo ovaj AI sustav osmislio novi koncept kutije za pohranu hrane, temeljen na fraktalnoj geometriji i s poboljšanim prianjanjem te prijenosom topline.

Upravo je zbog ovog izuma južnoafrički patentni ured DABUS-u priznao status izumitelja. A kad su Thalerove slične prijave odbijene u drugim zemljama, on se obratio tamošnjim sudovima; australski je prihvatio njegovu žalbu.

Stroj, a ne osoba

No Thalerova žalba na američkom sudu ipak nije prošla. Sutkinja Leonie Brinkema podržala je argument USPTO-a da se prema trenutnom američkom zakonu DABUS ne može navesti kao izumitelj jer je riječ o stroju, a ne osobi. Zakon koji je donio američki Kongres definira izumitelja kao "pojedinca" (individual), a USPTO spominje osobnosti u dva roda (himself ili herself), misleći pritom na fizičku osobu, rekla je sutkinja presuđujući protiv Thalerove žalbe.

DABUS je zaveden u patentnom zavodu
DABUS je zaveden u patentnom zavodu

Prema Svjetskoj organizaciji za intelektualno vlasništvo (WIPO), pojedinci su navedeni kao vlasnici patenta, čak i ako je izum razvijen tijekom zaposlenja u organizaciji. S promjenom uloge tehnologije u našem svakodnevnom životu, to će se svakako promijeniti, prije ili kasnije.

Čeka se pravi tajming

Australski sud već je donio odluku da je "izumitelj" imenica koja može opisivati osobu ili stvar koja smišlja. No, američki sud ne smatra da je došlo vrijeme za takvu promjenu i da će trebati još neko vrijeme za izmjenu zakona. 

"Kad umjetna inteligencija dosegne razinu sofisticiranosti koja bi mogla zadovoljiti prihvaćeno značenje izumiteljstva, na Kongresu će biti odluka kako će, ako uopće želi, proširiti područje primjene patentnog prava", navodi se u presudi. Čeka se sljedeća generacija sudaca jer gospođi Brinkema ipak je već 77 ljeta na leđima.