Nakon prijave Telemacha, AZTN istražuje Arena Sport

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja pokrenula je postupak protiv vlasnika TV kanala Arena Sport, radi utvrđivanja mogućeg narušavanja tržišnog natjecanja zlouporabom vladajućeg položaja

Sandro Vrbanus petak, 8. rujna 2023. u 12:00

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je 26. srpnja 2023. godine, zaključkom o pokretanju postupka po službenoj dužnosti, pokrenula postupak protiv tvrtke HD-WIN ARENA SPORT d.o.o., sa sjedištem u Zagrebu. Ta je tvrtka lokalni operater televizijskih kanala Arena Sport, a ATZN ih istražuje kako bi utvrdio moguće narušavanje tržišnog natjecanja zlouporabom vladajućeg položaja.

Sporna su prava za prijenos nogometa

Donošenju zaključka o pokretanju postupka prethodilo je prethodno ispitivanje stanja na tržištu distribucije kanala s premium nogometnim sadržajem na teritoriju Republike Hrvatske koje je AZTN proveo povodom inicijative njihovog konkurenta Telemacha.

Prava na prijenose nogometnih liga, koja Arena Sport drži unatrag nekoliko godina, mogu ih staviti u povoljniji pregovarački položaj i daju im primat na tržištu – Arena Sport drži prava na prijenose UEFA Lige prvaka, Europa lige i Konferencijske lige, engleske Premier lige, španjolske La Lige, talijanske Serie A, francuske nogometne lige, među ostalim, pa je to rezultiralo i izbacivanjem konkurentskog Sport Kluba, primjerice, iz televizijske ponude kanala kod operatera A1. Arena Sport inače je u vlasništvu Telekoma Srbije.

Postoje snažne indicije da se HD WIN nalazi u vladajućem položaju na navedenom tržištu te da ne primjenjuje jednake uvjete prema svojim kupcima prilikom distribucije kanala s premium nogometnim sadržajem – poručuju iz AZTN-a. Agencija je utvrdila postojanje indicija da oni svojim postupanjem dovode Telemach u nepovoljniji položaj na tržištu prijenosa televizijskih programa uz plaćanje naknade (Pay-TV) u odnosu na njegove konkurente.

U svojem će postupku AZTN utvrditi činjenično stanje te ocijeniti je li vlasnik Arena Sporta u Hrvatskoj zlouporabio vladajući položaj na način da je primjenjivao nejednake uvjete na istovrsne poslove s drugim poduzetnicima, čime ih je dovodio u nepovoljniji položaj u odnosu na konkurenciju.