Strah od curenja znanja: UI, poluvodiči, kvantna i bio tehnologija pod posebnom paskom EU

"Europa se prilagođava novim geopolitičkim realnostima, prekida eru naivnosti i djeluje kao stvarna geopolitička sila", objašnjava Europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton

Mladen Smrekar srijeda, 4. listopada 2023. u 17:08
Pretpostavlja se da bi odluka Europske komisije mogla dovesti do ograničenja izvoza ili ulaganja u zemlje poput Kine 📷 pressfoto
Pretpostavlja se da bi odluka Europske komisije mogla dovesti do ograničenja izvoza ili ulaganja u zemlje poput Kine pressfoto

Europska komisija objavila je popis od 10 kritičnih tehnologija koje želi zaštititi u pokušaju jačanja ekonomske sigurnosti usred sve veće zabrinutosti zbog globalnog uspona Kine.
Tehnologije na popisu Komisije, objavljenom u utorak, bit će pod posebnom paskom kreatora politike kako bi se što više onemogućila krađa intelektualnog vlasništva i njihov razvoj potaknuo nizom mjera, od dodatne podrške do potpore partnerstvu s drugim državama.

Kritične točke

Četiri tehnologije s popisa — napredni poluvodiči, umjetna inteligencija, kvantna i neke biotehnologije poput cjepiva, sekvencioniranja genoma i sintetičke biologije — opisane su kao najosjetljivije i s najvećim rizikom od curenja znanja. 

Komisija će od 27 država članica EU-a zatražiti da do kraja ove godine procjene rizik za ta četiri područja. Procjenjivat će se sve potencijalne kritične točke u opskrbnim lancima, identificirati ključne tvrtke u svakoj zemlji i navesti glavne prijetnje i odakle bi mogle doći. Pretpostavlja se, piše Sifted, da bi rezultati procjene mogli dovesti do ograničenja izvoza ili ulaganja u zemlje poput Kine. 

Američki katalog

Popis EU-a navodi drugu razinu tehnologija u područjima kibernetičke sigurnosti, naprednog senzora, svemira i pogona, nuklearne energije, vodika, obnovljivih izvora energije kao što su fotonapon, pametne mreže, robotika, dronovi i napredni materijali. 

Popis Europske komisije uključuje deset kritičnih tehnologija koje se žele zaštititi 📷 WangXiNa
Popis Europske komisije uključuje deset kritičnih tehnologija koje se žele zaštititi WangXiNa

Europski dužnosnici sastavili su popis na temelju transformativne prirode ovih tehnologija i njihovog potencijala za vojnu upotrebu ili za kršenje ljudskih prava. Dokument Komisije koristit će se u alatu EU-a za provjeru izlaznih ulaganja, o kojem Unija raspravlja s Amerikancima koji su već objavili vlastiti katalog.

Igrač, a ne igralište

"EU želi biti igrač, a ne igralište", rekla je potpredsjednica Europske komisije Vĕra Jourová na tiskovnoj konferenciji u Bruxellesu. "Naš će pristup Europi omogućiti strateška ulaganja u vlastitu konkurentnost i njegovanje naše tehnološke prednosti, a omogućit će nam da se pripremimo za najgore moguće scenarije u budućnosti."

Europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton zanijekao je pak da je lista sastavljena kako bi se obuzdala Kina i istaknuo da je europska lista "prilično usporediva" s onim što već rade SAD, Velika Britanija, Japan i Australija. 

"Europa se prilagođava novim geopolitičkim realnostima, prekida eru naivnosti i djeluje kao stvarna geopolitička sila", zaključuje Breton.