Revolucija u oblaku: Microsoft predstavio čipove Azure Maia 100 i Cobalt 100

Azure Maia 100 napravljen je za Microsoftovu uslugu u oblaku Azure te je optimiziran za rješavanje zadataka koji uključuju generativni AI, dok je Cobalt 100 temeljen na ARM-ovoj arhitekturi

Matej Markovinović četvrtak, 16. studenog 2023. u 14:32
📷 Foto: Microsoft
Foto: Microsoft

Na svojoj godišnjoj konferenciji za developere, Ignite, Microsoft je predstavio dva nova čipa za njihovu infrastrukturu u oblaku  – Azure Maia 100 te Cobalt 100.

Naime, Maia 100 napravljen je za Microsoftovu uslugu u oblaku Azure te je optimiziran za rješavanje zadataka koji uključuju generativnu umjetnu inteligenciju. Sa 105 milijardi tranzistora, riječ je o jednom od najvećih čipova napravljenih na 5-nanometarskom proizvodnom procesu.

Microsoft Azure Maia 100 📷 Foto: Microsoft
Microsoft Azure Maia 100 Foto: Microsoft

S druge strane, Cobalt 100 se temelji na ARM-ovoj arhitekturi. Radi se o 64-bitnom procesoru sa 128 računalnih jezgri, a kako tvrde iz Microsofta, može se pohvaliti s 40 posto manjom potrošnjom energije u usporedbi s drugim čipovima temeljenim na ARM-u koje Azure već koristi.

Microsoft Azure Cobalt 100 📷 Foto: Microsoft
Microsoft Azure Cobalt 100 Foto: Microsoft

Oba čipa koriste mrežu od 200 gigabita po sekundi, a iz Microsofta navode da mogu isporučiti i protok podataka od 12,5 gigabajta po sekundi.

„Microsoft gradi infrastrukturu za podršku inovacijama AI-ja, a mi ponovno osmišljavamo svaki aspekt naših podatkovnih centara kako bismo zadovoljili potrebe naših korisnika. U mjeri u kojoj djelujemo, važno nam je optimizirati i integrirati svaki sloj infrastrukturnog skupa kako bismo maksimizirali performanse, diversificirali naš opskrbni lanac i dali klijentima izbor infrastrukture“, priopćio je Scott Guthrie, izvršni predsjednik Microsoftove grupe Cloud + AI.

Više informacija o Microsoftovim novim čipovima, provjerite na njihovoj službenoj stranici.