Neuralink tvrdi da je dobio zeleno svjetlo za ispitivanje moždanih implantata na ljudima

Tvrtka kontroverznog Elona Muska, koja se bavi ispitivanjem moždanih implantata i čipova namijenjenih liječenju neuroloških bolesti i razvoju digitalne telepatije, navodno započinje pokuse na ljudima

Igor Berecki subota, 27. svibnja 2023. u 06:00

Neuralink, tvrtka Elona Muska koja se bavi ugradnjom moždanih implantata, priopćila je u petak, 26. svibnja, da je američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) dala odobrenje za početak prvih kliničkih ispitivanja implantata na ljudima. Nakon ranijih problema vezanih za dobivanje takvog odobrenja, daljnja ispitivanja bi, ukoliko ova vijest bude potvrđena, predstavljala ključnu prekretnicu u procesu proučavanja moždanih implantata.

Odobrenje FDA „…predstavlja važan prvi korak koji će jednog dana omogućiti našoj tehnologiji da pomogne mnogim ljudima“, objavila je tvrtka Neuralink na svojem službenom Twitteru. Pritom nisu izneseni detalji o ciljevima budućih ispitivanja implantata na ljudima, već je vijest o odobrenju dopunjena tek informacijom da još nije krenulo prijavljivanje kandidata za pokuse i da će biti dostupno uskoro više detalja.

Do trenutka ove objave, na Reutersove zahtjeve za komentar nisu odgovorili ni Neuralink ni FDA.

Od terapije do telepatije

O moždanim implantatima koje Neuralink razvija i ispituje (do sada na laboratorijskim životinjama: miševima, svinjama i majmunima), Bug je u više navrata izvještavao i komentirao. Podsjetimo se: Elon Musk ima viziju da bi moždani implantati mogli liječiti niz bolesti i patoloških stanja uključujući pretilost, autizam, depresiju i shizofreniju, ali i omogućiti svojevrsnu sposobnost telepatije, kojom bi bila omogućena izravna misaona komunikacija među ljudima ili pak komunikacija s računalom u svrhu pregledavanje weba ili pisanja tekstova „iz glave“. Krajem prošle godine je izazvao nemalu pozornost medija nakon što je izjavio kako je toliko uvjeren u sigurnost Neuralinkovih moždanih implantata da bi ih bio spreman ugraditi i u svoju djecu.

U najmanje četiri navrata od 2019. naovamo Musk je najavio da će Neuralink započeti ispitivanja na ljudima, ali je tvrtka tek početkom 2022. službeno zatražila odobrenje FDA-e. No, agencija je tada odbila Neuralinkov zahtjev, što je podatak kojega Neuralink nije nikada službeno objavio, ali ga je  medijima otkrilo sedam sadašnjih i bivših zaposlenika u ožujku ove godine. Prema njihovim navodima, u odbijenici je FDA istaknula nekoliko ključnih detalja koje bi Neuralink trebao riješiti prije no što stekne uvjete za dobivanje odobrenja za početak ispitivanja na ljudima. Glavni problemi bili su vezani uz litijevu bateriju uređaja, opasnost od migriranja (pomicanja i dislokacije) žica implantata unutar mozga i problem sigurnog odstranjenja implantata bez posljedičnog oštećenja moždanog tkiva.

Brojne istrage

Treba podsjetiti i da ovo nisu jedini problemi na koje je Musk nailazio tijekom realizacije projekta moždanih implantata. Neuralink, osnovan 2016., bio je (i još uvijek jeste) predmet nekoliko saveznih istraga. U svibnju ove godine su američki zakonodavci naložili regulatornim tijelima pokretanje istrage zbog velikog broja neuspjelih eksperimenata u Neuralinku, koji su kao posljedicu imali je nerazmjerno velik postotak smrtnosti laboratorijskih životinja od predviđenog, zahtijevajući utvrđivanje je li neadekvatno provođenje nadzora nad testiranjem pridonio neuspjelim i ishitrenim eksperimentima.

U drugoj, zasebnoj istrazi, američko Ministarstvo prometa ispituje je li Neuralink bez adekvatnih dopuštenja i bez odgovarajućih mjera sigurnosti prevozio potencijalno opasne patogene i kemikalije na čipovima izvađenim iz mozgova majmuna podvrgnutih implantacijskim eksperimentima.

Povrh toga, Neuralink je i pod istragom Ureda glavnog inspektora Ministarstva poljoprivrede SAD-a zbog mogućeg kršenja dobrobiti laboratorijskih životinja.

Za sada, Neuralink nije odgovorio na zahtjeve za komentar o istragama.

U svakom slučaju, vrlo je izvjesno da za Neuralink – a i čitatelje Buga – dolazi nekoliko potencijalno uzbudljivih tjedana i mjeseci u kojima će se razrješavati velik broj pitanja i nedoumica vezanih za već ionako kontroverznu temu provođenja pokusa ugradnje čipova i implantata u ljudske mozgove.