Michio Kaku: umjetna inteligencija je samo "glorificirani kasetofon"

Poznati japansko-američki teorijski fizičar, futurist i pisac gostovao je na CNN-u i iznio svoje viđenje trenutačnog stanja umjetne inteligencije. Naveo je i koja će tehnologija donijeti veću revoluciju

Sandro Vrbanus utorak, 15. kolovoza 2023. u 07:30

O generativnoj umjetnoj inteligenciji i njezinim primjenama kao najnovijem svjetskom tehnološkom hitu svi imaju neko svoje mišljenje – od prosječnog čovjeka pa do vatikanskih dužnosnika. Tom nizu osoba, koje se u javnom prostoru nameću kao kreatori javnog mnijenja i pridaje im se pozornost, priključio se i poznati japansko-američki teorijski fizičar, futurist i pisac, dr. Michio Kaku. On je svoje viđenje razvoja umjetne inteligencije iznio gostujući na CNN-u.

Prema mišljenju uvaženog popularizatora znanosti, javnost je trenutačno neopravdano "u strahu" od umjetne inteligencije. Alati kao što su ChatGPT i slični donijet će određene koristi društvu, povećat će produktivnost pojedinaca, dok se neki i dalje istih boje, fokusirajući se samo na negativne implikacije. Straha ne treba biti, kaže Kaku, jer su takvi alati samo "glorificirani kasetofoni".

"Oni uzimaju izvatke iz onoga što postoji na webu i što je napisao čovjek, spajaju ih jedne s drugima, pa predstavljaju to kao da su sami stvorili te uratke. Na to ljudi kažu, 'Oh, pa to je poput ljudskoga'". No, takvi AI alati nisu dovoljno moćni niti da razluče istinu od laži, već im za to treba čovjek, zaključuje Kaku.

U drugom smo stupnju razvoja

Prema njegovom mišljenju, čovječanstvo je trenutačno u drugom stupnju razvoja računala. Prvo je bila analogna era, pa je nakon 2. svjetskog rata nastupila digitalna, zahvaljujući razvoju električnih tranzistora, pa potom i mikročipova.

No, "majka priroda" bi nam se zbog toga smijala, jer ona ne koristi nule i jedinice. Ona "računa" pomoću elektrona i valova, pa stoga sada ulazimo u treću fazu – kvantnu. Kaku smatra da će upravo kvantne tehnologije donijeti sljedeću veliku revoluciju, među ostalim i u zdravstvu. Kvantno bi računalstvo moglo pomoći pri liječenju bolesti kao što su karcinomi, Parkinsonova ili Alzheimerova bolest, onih koje nastaju na razini molekula. "Sada smo bespomoćni pred njima jer moramo naučiti jezik prirode, što je jezik molekula i kvantnih elektrona", zaključio je ovaj futurist.