Integrirana papirtronika: jednokratno papirnato elektroničko sklopovlje

Rješenje za smanjenje količine elektroničkog otpada moglo bi se nalaziti i u papirnim elektroničkim sklopovima, lakima za reciklažu, razgradnju ili jednostavno – spaljivanje

Sandro Vrbanus utorak, 11. listopada 2022. u 18:10

Znanstvenici sa njujorškog sveučilišta State University u Binghamtonu izradili su prototip integrirane tiskane pločice s elektroničkim elementima, i to – od papira. Osnovna ideja iza ove inovacije jest smanjiti količinu elektroničkog otpada koji se generira u svijetu te olakšati proces recikliranja ili zbrinjavanja nekorištenih elektroničkih uređaja, posebice kad je riječ o jednokratnim uređajima ili onima vrlo kratkog životnog vijeka.

Rješenje za taj ekološki problem ova skupina istraživača pronašla je u papirnatoj elektronici. Njihovom metodom tiskane pločice mogu se ispisivati na papiru, pa tamo mogu nastati otpornici, superkondenzatori ili tranzistori, svi oni tanki poput papira, savitljivi, elektronički funkcionalni, a što je najvažnije – reciklabilni.

Vosak, pa vodljiva tinta

Ispisivanje integriranih krugova na papiru eliminira potrebu za staklenim vlaknima, smolama i ostalim materijalima, od kojih se inače izrađuju tiskane pločice. Papirnata elektronika može poslužiti i u medicinske svrhe, za nosive uređaje, senzore, i slično. Dodatna prednost ove tehnologije jest da ona ne zahtijeva čak niti posebnu vrstu papira.

Elektronička tiskana pločica na papiru
Elektronička tiskana pločica na papiru

Tajna leži u načinu "ispisa" na običan papir. Prvo se na njega nanosi vosak, u obliku negativa željenih vodiča i elektroničkih elemenata. Nakon toga vosak se zagrijava, rastali te upije u papir, a potom se na površinu nanosi vodljiva tinta, koja se ne "hvata" na mjesta natopljena voskom. Potom se na papir dodaju potrebni elementi, vodiči, pa se sve, prema potrebi, prekriva elektrolitom na bazi gela.

U testiranjima njihovi su, na ovaj način ispisani, tranzistori, otpornici i kondenzatori radili kako je bilo i očekivano, a papir je ostao savitljiv kao i prije apliciranja sklopova na njega. Nakon korištenja, ovakav papir lako će se razgraditi prema potrebi, a može ga se zbrinuti i jednostavnim spaljivanjem. To su i dokazali izradom jednostavnog pojačala, koje su nakon testiranja – spalili. Autori rada zaključuju da je ovo vrijedan korak prema masovnoj proizvodnji jednokratnih elektroničkih uređaja koji će se nakon upotrebe moći lako uništiti, bez stvaranja elektroničkog otpada.