Hrvatska je jedna od prvih 11 država potpisnica Europske deklaracije o kvantnim tehnologijama

U deklaraciji se prepoznaje strateška važnost kvantnih tehnologija za znanstvenu i industrijsku konkurentnost EU-a, a naša je zemlja među prvima koje su podržale tu inicijativu

Sandro Vrbanus petak, 8. prosinca 2023. u 22:22

Jedanaest država članica Europske unije ratificiralo je ovoga tjedna Europsku deklaraciju o kvantnim tehnologijama, na prijedlog predsjedavajuće Španjolske, koja ga je pomalo neočekivano predstavila tijekom sastanka Vijeća za promet, telekomunikacije i energetiku, na kojem su sudjelovali nadležni ministri i predstavnici država članica.

"Kvantna dolina"

Države potpisnice prepoznaju stratešku važnost kvantnih tehnologija za znanstvenu i industrijsku konkurentnost EU-a, stoji u zajedničkoj izjavi. Potpisom se obvezuju surađivati na razvoju vrhunskog ekosustava kvantne tehnologije diljem Europe, s krajnjim ciljem da Europa postane "kvantna dolina" svijeta, vodeća regija u svijetu u području kvantne izvrsnosti i inovacija vezanih uz kvantno računalstvo.

Upravo kvantne tehnologije ovime su prepoznate kao strateške za industrijsku i znanstvenu konkurentnost Europske unije, a do danas je prvih 11 država članica podržalo Deklaraciju. One su Francuska, Belgija, Hrvatska, Grčka, Finska, Slovačka, Slovenija, Češka, Malta, Estonija i Španjolska. Potpisnice će pozvati i ostale države članice na pristupanje Deklaraciji, što ove mogu učiniti bilo kada.

"Kvantno računalstvo, simulacije, komunikacije, senzori i mjeriteljstvo pojavljuju se kao polja od globalne strateške važnosti, koja će donijeti promjenu paradigme u tehnološkim kapacitetima. Imat će široku primjenu u mnogim različitim sektorima, uključujući računalstvo, sigurno komuniciranje, energetiku, zdravstvo, proizvodnju, sigurnost i svemir", stoji na početku Deklaracije, koja svoje izvorište vidi u nekoliko inicijativa pokrenutih od 2018. godine na ovamo.

Uloženo već više od 8 milijardi eura

Strategija "Digitalnog desetljeća" EU ima cilj do 2025. godine na području Europe donijeti prvo računalo s tehnikom kvantnog ubrzanja, čime bi se postavili temelji da EU bude jedan od svjetskih predvodnika u "edge" kvantnom računalstvu. Ističe se da su na tom području neke članice već učinile prve korake te da dosadašnja ulaganja u kvantne tehnologije iznose više od 8 milijardi eura.

Glavno obećanje potpisnica kaže da će "surađivati međusobno i s Europskom komisijom u strateškoj domeni velikog potencijala kvantnih tehnologija, s krajnjim ciljem da EU postane kvantna dolina svijeta". Države će tako koordinirati istraživačke i razvojne programe, poticati prelazak kvantnih tehnologija iz laboratorija u produkciju, stvarati paneuropsku kvantnu infrastrukturu i s time povezani ekosustav, implementirati obrazovne sadržaje vezane za kvantne tehnologije i slično.