Jednokratne lozinke Google Autentifikatora sada se sinkroniziraju u oblaku s vašim Google računom

Google implementira ovu značajku nakon što je od korisnika dobio pritužbe na komplikacije koje nastaju gubitkom uređaja na kojem je instaliran Autentifikator.

Martina Salvaro utorak, 25. travnja 2023. u 19:15

Google Authenticator, aplikacija koja vašim računima daje dodatnu sigurnost generiranjem vremenski ograničenih kodova za dvofaktorsku autentifikaciju, sada će moći pohraniti te jednokratne lozinke na vašem Google računu.

Google je rekao da implementira ovu značajku nakon što je od korisnika dobio pritužbe na komplikacije koje nastaju gubitkom uređaja na kojem je instaliran Autentifikator. Ako se ne možete prijaviti na svoj Gmail račun jer vam je ukraden telefon s Autentifikatorom, tada pokušaj dobivanja pristupa postaje velika glavobolja. Kako bi to ispravio, Google Authenticator sada pohranjuje jednokratne lozinke na Google račun osobe.

Pretraživački div, zajedno s Appleom i Microsoftom, udružio se u FIDO Alliance, što je skraćenica za 'brzi identitet na mreži'. Ideja je da se web mjesta u potpunosti odreknu lozinki i omoguće ljudima da se prijave pomoću otiska prsta i skeniranja lica. S obzirom na ranjivosti koje predstavljaju slabe lozinke u odnosu na navalu pokušaja hakiranja, rješavanje lozinki moglo bi biti ključno u borbi protiv curenja informacija.

Uzimajući u obzir da Microsoft Authenticator već ima sigurnosne kopije u oblaku na Androidu od 2019., Google malo kasni. Ali bolje ikad nego nikad. Sinkronizaciju jednokratne lozinke možete omogućiti u nekoliko jednostavnih koraka:

1) Ažurirajte aplikaciju Google Authenticator.

2) Slijedite upute za prijavu na Google.

3) Omogućite sinkronizaciju.

Značajka je dostupna i na iOS-u i na Androidu, ali može potrajati neko vrijeme dok se ne pojavi na svim uređajima.