Europol ugasio VPN uslugu koju su kriminalci koristili za širenje ransomwarea

Ovoga su tjedna policije iz nekoliko europskih zemalja, Kanade i SAD-a zajedničkim snagama razmontirale VPN uslugu koja je primarno služila cyber kriminalcima za skrivanje svojih aktivnosti

Sandro Vrbanus utorak, 18. siječnja 2022. u 18:15

Zajednička akcija policija čak deset zemalja (Njemačke, Nizozemske, Kanade, Češke, Francuske, Mađarske, Latvije, Ukrajine, SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva) ovoga je tjedna rezultirala gašenjem usluge VPNLab.net, koja je služila kriminalcima za razne ilegalne aktivnosti na Internetu. Iz Europola, koji je koordinirao akciju, kažu kako je ovaj VPN servis imao primarnu svrhu štititi komunikacije i kriminalne aktivnosti poput širenja ransomware napada.

Koordinirana akcija obavljena je ovoga ponedjeljka, a u njoj je zaplijenjeno ili ugašeno ukupno 15 poslužitelja VPNLaba, pa je njihova usluga u potpunosti ugašena.

VPN za kriminal

VPNLab.net osnovan je 2008. godine, a svojim je korisnicima nudio 2048-bitnu enkripciju podatkovnog prometa po cijeni od 60 dolara na godinu. Tijekom godina postao je vrlo popularan izbor kriminalaca, a pozornost istražitelja privukao je nakon što je nekoliko istraga pokazalo da ovaj pružatelj usluga virtualnih privatnih mreža potpomaže razne ilegalne aktivnosti, kao što je distribucija zloćudnih programa.

U nekim je slučajevima zabilježeno i da je ova kompanija postavljala infrastrukturu i omogućavala komunikacije koje su bile izravno povezane s ransomware napadima, da su se preko njihovih servera distribuirali maliciozni programi, kao i da se sama usluga (vjerojatno s jasnim namjerama) oglašavala na Dark webu.

Tijekom istrage pokazalo se da je preko stotinu kompanija, legitimnih klijenata ove usluge bilo mogućom metom ransomware napada, pa Europol surađuje s njima kako bi smanjili rizike izloženosti toj prijetnji.