Darivanje tehnološkog geeka ne mora biti muka

Odabir božićnog dara može zadavati glavobolju, osobito ako je za osobu koja voli tehnologiju. Kako bismo vam pomogli u odabiru, izradili smo opsežan vodič za kupnju tehnoloških darova

Bug.hr četvrtak, 30. studenog 2023. u 06:00

Kada se ulice preplavljuju toplinom božićnih lampica, a domovi mirisom kuhanih delicija i zvukom veselih melodija, znamo da su stigli prosinac i čarolija iščekivanja. Kao blagdan dijeljenja radosti i ljubavi, uz pažljivoodabrane darove, Božić nekima predstavlja najbolji dio godine. No, ima godina kada kreativnost zakaže, i kada je odabir idealnog dara težak, osobito ako ih birate za nekoga tko voli tehnologiju.

Srećom, mi u Bugu znamo da je tehnološkim geekovima ponekad zahtjevno izmamiti osmijeh na božićno jutro, stoga smo za vas pripremili svojevrsni vodič za darivanje, koji sadrži 25 proizvoda. Kao i inače, i ove smo se godine trudili napraviti raznovrsni popis, pa u našem vodiču ima zaista svega – od gaming slušalica i miševa za kompetitivne igrače, do aparata za kavu i pametnog biciklističkog trenažera za neumorne ljubitelje fitnessa.

Kako bismo vam dodatno olakšali odabir darova, uz svaki smo proizvod priložili prigodni opis i cijenu. Zaboravite na stresno pretraživanje internetskih stranica i trgovina. Sve što je sada potrebno jest to da se udobno smjestite, pripremite malo koncentracije i dobre volje te prolistate sljedećih nekoliko stranica u potrazi za nečim što će razveseliti vaše bližnje. Što još drugo reći, osim – želimo vam sretan šoping i još sretnije blagdane!

1. Gaming miš

Logitech G Pro X Superlight 2

Iako neki vole reći da računalna periferija nije ključna za dobre rezultate u kompetitivnim videoigrama, činjenica je da dobar gaming miš može podosta pomoći. Logitechova sama perjanica u ponudi gaming miševa G Pro X Superlight 2 slovi za jedan od ponajboljih bežičnih miševa za igranje te može predstavljati odličan dar za nekoga čija ruka žudi za premium iskustvom korištenja. Riječ je, naime, o dostojnom nasljedniku prvog Superlighta koji donosi simetrični i ergonomski dizajn, pogodan za dlanove raznih veličina. Na bočnoj strani nalaze se dvije tipke koje se mogu prilagoditi, dok se s prednje strane nazire USB-C priključak za punjenje. Usprkos izvanrednoj kvaliteti izrade i premium osjećaju koji ovaj miš nudi, glavni adut mu je svakako Logitechov dosad najbolji optički senzor HERO 2. 

Deklrarirana brzina praćenja iznosi mu preko 500 PSI, a akceleracija više od 40 G. Ako vam to zvuči impresivno, ističemo podatak i da je maksimalna razlučivost senzora 32.000 DPI-ja, dok je brzina uzorkovanja 2.000 Hz. Konfiguracija miša obavlja se pomoću aplikacije G HUB, gdje se ujedno mijenjaju funkcije tipki te im se dodjeljuju makroi i sekundarne funkcije. Tamo se, također, može provjeriti stanje baterije i obaviti nadogradnja firmwarea. Kad je već riječ o bateriji, ona je dostatna za do 95 sati korištenja, što je pri samom vrhu u ovome rangu igraće periferije. Miš se, doduše, može koristiti i kad je s računalom spojen žicom, a valja istaknuti i da sadržava podršku za Logitechovu tehnologiju bežičnog punjenja preko modula PowerCore, koji se isporučuje s podlogom G PowerPlay Wireless Charging System. Kao što vjerojatno pretpostavljate, ta podloga bežično puni miša, što čini autonomiju stavkom o kojoj korisnik ovog miša ne treba misliti, ali to je već ideja za neki drugi dar.

169,00 € (1.273,33 kn) @ Sancta Domenica

 

2. Gaming računalo

AiO R5RTX3060

Blagdansko vrijeme donosi prave poslastice za gamere, od novih igara, pa do komponenata ili periferije, koja je tada nerijetko na popustu. Postoji li stoga bolji dar za Božić nego već složeno gaming računalo koje dolazi sa svom potrebnom periferijom, uključujući i monitor. AiO R5RTX3060 računalo ima šesterojezgreni procesor AMD Ryzen 5 5600X, grafičku karticu Nvidia RTX 3060 s 12 GB GDDR6 memorije, 16 GB DDR4 RAM-a te SSD od 1 TB. Cijela konfiguracija dolazi u MidiTower kućištu, s prigodno postavljenim RGB 120-milimetarskim ventilatorima, a uz nju ide AOC-ova periferija – 24-inčni Full HD monitor od 165 Hz, gaming miš, mehanička tipkovnica i XXL podloga. Računalo dolazi s već instaliranim Windowsom 11 Pro, što znači da ga je za korištenje samo potrebno otpakirati i uključiti.

1.249,00 € (9.410,59 kn) @ Racunala.hr

 

3. Bežične slušalice

Anker Soundcore Life Q30

Ankerovi audioproizvodi česta su preporuka recenzenata i youtubera, jer nude dobar omjer cijene i kvalitete. Njihov najpoznatiji model slušalica Soundcore Life Q30, možda nije Ankerova perjanica ponude, ali i dalje je odličan izbor za dar nekome tko često putuje javnim prijevozom i vrijeme si krati glazbom. Ove slušalice nude 40 sati slušanja glazbe s uključenom jednom od tri opcije ANC-a, odnosno 60 sati u standardnom načinu rada. Svega pet minuta punjenja pružit će četiri sata autonomije, a za one koji bi radije koristili Soundcore Life Q30 slušalice žično, dobra vijest je to da se mogu spojiti i preko 3,5-milimetarskog priključka. To kako je riječ o idealnim slušalicama za putovanja, dokazuje činjenica da dolaze s prigodnom tvrdom futrolom.

74,90 € (564,33 kn) @ HGSPOT Grupa

 

4. Gaming miš

White Shark Lionel

Bežična igraća periferija ne treba biti skupa, a to upravo dokazuje Lionel, prvi bežični miš domaćeg gaming brenda White Shark, koji teži svega 92 grama. Radi se o modernom i atraktivnom igraćem mišu, koji se može pohvaliti matiranim finišem, RGB osvjetljenjem u 16,8 milijuna boja i ergonomskom konstrukcijom, zahvaljujući kojoj se ruka igrača neće umarati. Iskustvo igranja podiže i Pixart 3325, optički senzor od maksimalnih 10.000 DPI-ja, brzina praćenja od 100 IPS te brzina uzorkovanja od visokih 1.000 Hz. Lionel, također, ima šest programabilnih tipki te bateriju od 500 mAh, kompatibilan je s Windowsom i MacOS-om, a može ga se kupiti u klasičnoj crnoj, elegantnoj bijeloj ili otkačenoj ružičastoj boji.

34,90 € (262,95 kn) @ Šmit Electronic

 

5. TWS Slušalice

Jabra Elite 2

Jabra u svom portfelju proizvoda nudi velik broj slušalica, a mi kao prigodni božićni poklon ističemo bežični model Elite 2 koji je odličan za slušanje svih žanrova glazbe, od metala, do bluesa. Ove slušalice dolaze u sivoj i plavoj boji te nude do sedam sati slušanja glazbe, odnosno 21 sat ako se u računicu uključi i atraktivna kutijica koja će ih napuniti. No, ako se slučajno dogodi da se slušalice isprazne, valja imati na umu da svega 10 minuta punjenja omogućuje jedan sat korištenja. Osim toga, Jabra Elite 2 imaju 6-milimetarske drivere te prilagodljivi glazbeni ekvilajzer koji omogućuje personaliziranje zvuka. Zbog dva mikrofona, ove slušalice mogu se koristiti za telefonske razgovore, a dobra je stvar što su otporne na vodu i prašinu.

66,99 € (504,74 kn) @ Elipso

 

6. Uređaj za prevođenje

Vasco Translator V4

Svatko poznaje barem jednog putoholičara koji je već odavno obišao sve „mainstream“ zemlje te se bacio na neku egzotiku gdje se teže sporazumijevati pomoću engleskog jezika. Idealan poklon za takvu osobu upravo je Vasco Translator V4, džepni uređaj za prevođenje koji može prepoznati čak 108 jezika i koji dolazi s međunarodnom SIM karticom koja funkcionira u gotovo 200 država svijeta. Internetska veza, dakle, neće biti problem o kojem će se trebati razmišljati, a dobra je vijest i da je ona neograničena. Osim što prevodi glas, Vasco Translator V4 može prevoditi fotografije, tekst, poruke u chatu, a sadržava i aplikacije za učenje 28 jezika. Punjenje baterije odvija se putem USB-C kabela koji je, uz zaštitnu maskicu, priložen u pakiranju. Ističemo i kako se ovaj uređaj može odabrati u nekoliko različitih boja.

389,00 € (2.930,92 kn) @ Vasco Electronics

 

7. Prijenosna konzola

Lenovo Legion Go

Što kupiti nekome tko već ima igraću konzolu ili PC? Odgovor je jednostavan, ali možda ne toliko očit – Lenovo Legion Go. Riječ je, naime, o relativno novoj prijenosnoj konzoli na tržištu koja konkurira Steam Decku i Asusovom ROG Allyju, ali dolazi s odvojivim kontrolerima sa svake strane i stalkom na stražnjoj strani, baš kao što to ima i Nintendo Switch. Iskustvo igranja poboljšava 8,8-inčni LCD zaslon na dodir WQXGA razlučivosti te frekvencije osvježavanja od 144 Hz, kao i AMD Ryzen Z1 Extreme CPU i integrirana grafika AMD Radeon, uparena s 16 GB LPDDDR5x RAM-a od 7.500 MHz te SSD-om od 512 GB. Ako onaj kome kupujete poklon voli imati više igara, problema nema, jer se prostor za pohranu dodatno može proširiti putem microSD kartice.

899,00 € (6.733,51 kn) @ Mikronis

 

8. Gaming stol

White Shark Medusa

Igrači će si opravdati kupnju nove grafičke kartice, kliktave mehaničke tipkovnice i „svemirskog“ miša s brdo funkcija, ali će nerijetko previdjeti važnu stavku u svom set upu – stol. Ako vi poznajete takvu osobu, dobar božićni poklon mogao bi biti upravo White Sharkov gaming stol Medusa. Prvim pogledom na sam dizajn stola, može se vidjeti da to nije klasičan stol koji se može nabaviti u trgovinama namještajem. Ovaj je napravljen od nekoliko različitih materijala, uključujući ivericu, plastiku, čelik i kaljeno staklo koje je postavljeno u noge stola, a koje sadržava i efektivno RGB LED osvjetljenje. Osim što ima nosač za slušalice, držač za piće te kontrole za gašenje/paljenje i promjenu efekata, nosivost mu je 75 kilograma.

349,90 € (2.636,32 kn) @ Šmit Electronic

 

9. Gaming miš i podloga

Logitech G502 X + Logitech G240 Gaming

Ovaj izvrstan bundle može biti savršen božićni poklon, kako za ljubitelja gaminga, tako i za sve ostale koji dugo vremena provode na računalu. Jedna od stavki na kojoj nikako ne valja štedjeti je miš na kojem se ruka nalazi većinu vremena. Logitech G502 X posljednja je verzija dobro poznate linije G502, a pruža ugodu, preciznost i brzinu. Sadrži HERO 25K senzor koji brine za izuzetnu preciznost te točnost prilikom zaglađivanja, filtriranja i ubrzanja. Miš koristi hibridnu optičko-mehaničku tehnologiju LIGHTFORCE prekidača. Može memorirati do 5 korisničkih profila te ima 13 programibilnih tipki. U ovom paketu uz miš dolazi i izvrsna podloga G204 dimenzije 34x28 cm koju do kraja godine možete dobiti kao poklon uz ovaj miš.

89,99 € (678,03 kn) @ Instar Centar

 

10. Gramofon

Argon Audio TT

Htjeli to priznati ili ne, činjenica je da gramofoni i vinili pružaju određeni šarm kojeg se mnogi rado prisjećaju i o kojem još radije pričaju. Ako i vi želite vaš ili nečiji tuđi dom ispuniti takvim retro šarmom, možda je Argon Audio TT idealan poklon ovoga Božića. Riječ je, prije svega, o gramofonu za kojeg vrijedi ona izreka „najbolje za vaš novac“. Ima tešku, aluminijsku ploču te dolazi već montiran s AudioTechnica AT3600L zvučnicom te ima ugrađeno RIAA pretpojačalo za povezivanje sa zvučnicima i pojačalom po izboru. Osim što je TT gramofon atraktivnog dizajna te se kao takav može smjestiti u bilo koju dnevnu sobu, nudi i mogućnost jednostavnog prebacivanje između 33 i 45 okretaja u minuti. Dostupan je u pet različitih boja.

169,00 € (1.273,33 kn) @ Sonus Art

 

11. Bluetooth zvučnik

Anker Soundcore Flare II

Kućna druženja mogu biti još zabavnija uz Ankerov Soundcore Flare II prijenosni zvučnik koji se može pohvaliti zvukom od 360 stupnjeva, izlaznom snagom od 20 W i BassUp tehnologijom u kombinaciji s duplim driverima i pasivnim subwooferom. Usprkos tome što je prilagodljivi zvuk svakako jedna od odlika ovoga zvučnika, glavna stavka svakako je i svjetlosni nastup koji pruža u ritmu glazbe. Zvučnik, naime, ima dvostruke svjetlosne prstenovi koji mogu podići atmosferu i osvijetliti prostor od poda do stropa. Iako je još rano o tome misliti, korisno je to što je prikladan za uranjanje u vodu pa ga neće biti problem ponijeti i na bazen ako se za to ukaže prilika. Imajući to sve na umu, poklanjanje ovoga zvučnika za Božić ne čini se kao loša ideja.

59,33 € (451,50 kn) @ HGSPOT Grupa

 

12. TWS slušalice

Technics EAH-AZ80

Božić je vrijeme darivanja, a što bi bilo bolje darovati ljubitelja glazbe od vrhunskih bežičnih slušalica. Technics EAH-AZ80 predstavlja idealan poklon za ljubitelje visokokvalitetnog zvuka ili za one koji će to tek postati. Sa svojim vrhunskim značajkama i izvanrednim performansama, ove slušalice će sigurno zadovoljiti i najzahtjevnije audiofile. Vizualni dizajn slušalica vrlo je elegantan, kompaktan i u neku ruku minimalistički. Kutijica je napravljena od aluminija, dok su same slušalice napravljene od robusne plastike. O izdržljivosti dovoljno govori činjenica da su slušalice IPX4 certificirane, što znači da su otporne na vlagu, kišu i znoj, čineći ih idealnim suputnikom u mnogim životnim situacijama.

Vanjska strana slušalica osjetljiva je na dodir te omogućuje jednostavno upravljanje glazbom, telefonskim pozivima i glasovnim asistentom. Kako je to i inače standard u ovom rangu TWS slušalica, zvuk i kontrole mogu se dodatno prilagoditi putem aplikacije Technics Audio Connect. Kad se već dotičemo mogućnosti, važno je reći da su Technics EAH-AZ80 slušalica opremljene tehnologijom JustMyVoice koja za detekciju i izolaciju glasa koristi četiri mikrofona. Valja istaknuti i Ambient Mode koji pruža korisnicima mogućnost prilagodbe intenziteta okolnih zvukova, dok dvostruki hibridni ANC omogućuje učinkovitu blokadu vanjske buke bez utjecaja na kvalitetu zvuka. Važna stavka svakako je i baterija, koja se puni putem USB-C priključka ili bežično. Zahvaljujući brzom punjenju, korisnik može dobiti sat vremena autonomije nakon samo 15 minuta punjenja. Kapacitet kutijice dovoljan je za tri potpuna punjenja slušalica, čime se ukupno vrijeme autonomije proteže do impresivnih 24 sata.

299,00 € (2.252,82 kn) @ Technics

 

13. Gaming volan

Logitech G923

Svatko zna barem jednu osobu koja gaji ljubav za trkaćim videoigrama ili je općenito automobilski entuzijast koji se vani okreće za milozvucima benzinskih motora. Ako, kojim slučajem, takvoj osobi kupujete poklon za Božić, preporučujemo da ozbiljni razmislite o Logitechovom gaming volanu G923 kojeg odlikuje nova generacija povratnog otpora, upravljanje asistencijom, izuzetno kvalitetna izrada, prigodni indikator broja okretaja, upravljačke kontrole, progresivne pedale i još mnogo toga. Ako iole znate o nešto o gaming volanima, zasigurno odmah iz samog naziva pretpostavljate da je riječ o izravnom nasljedniku popularnog i često hvaljenog modela G29. Ovaj volan ne morate ni dotaknuti da biste znali kako je napravljen od kvalitetnih materijala poput metala, čvrste plastike i prave kože koja pod prstima djeluje poput one u pravom vozilu. No, za razliku od volana u pravom vozilu, ovaj je ponešto manji, što je svakako pogodno u trkaćim igrama, a ima i klasični set kontrola kakve imaju i  moderni kontroleri, što znači da se, barem u nekoj teoriji, može koristiti i za igranje nekih drugih žanrova igara.

Međutim, to ne bi bio pravi trkaći volan da na stražnjoj strani nema polugice za mijenjanje brzina tijekom igre. Iako većina modernih sportskih automobila ima takav princip „šaltanja“, postoje oni koji bi voljeli imati pravi, ručni mjenjač dok se utrkuju na virtualnom Nürburgringu. Za takve igrače je dobra vijest da se Logitech G923 može upariti s odvojenim mjenjačem, što predstavlja dodatnu zabavu za ruke. Međutim, zabavni se dio odvija i ispod volana gdje se nalazi kvalitetan modul s papučicama gasa, kočnice i kvačila. Baš kao i što je slučaj u stvarnom svijetu, papučice pružaju različit otpor. Na kraju, moramo napomenuti da ovaj volan podržava spajanje na PC i PlayStation, a dostupna je i inačica za Xbox.

399,00 € (3.006,27 kn) @ Sancta Domenica

 

14. Pisač

HP DeskJet 4112e

Pisači su jedna od onih stvari koji kupite jednom, a koristite godinama. Zašto ovog Božića onda ne razveseliti nekoga HP-ovim DeskJetom 4122e, koji će moći koristiti duže vrijeme. Idealno pakiran u dimenzije 428 x 332 x 200 mm i s težinom od 4,82 kg, ovaj pisač može se smjestiti i u kompaktnija mjesta u radnoj sobi. S brzinom ispisa od 8,5 stranica u minuti za crno-bijeli ispis, i 5,5 stranica u minuti za onaj u boji, DeskJet 4122e može ispuniti i želje zahtjevnijih korisnika. Neometani rad omogućuje kapacitet ladice za ulaz od 60 stranica, a podržani su formati A4, B5 i A6. Ako se odlučite na ovaj dar, nemojte zaboraviti napomenuti novom vlasniku pisača da uz aktivaciju HP+ prilikom instalacije uređaja dobiva šest mjeseci besplatnog ispisa uz pretplatu na Instant Ink i dodatnu godinu HP-ova jamstva.

49,99 € (376,65 kn) @ HP Store

 

15. Pametni trenažer

Tacx FLUX S

Biciklisti znaju da se forma po zimi može donekle održavati sobnim biciklom, ali kako i sami priznaju, nije „to to“. U igru stoga ulazi pametni trenažer na kojeg se spaja pravi bicikl i koji se može koristiti za sve potrebne treninge. Ako vam to zvuči kao nešto što biste mogli nekome od bližnjih pokloniti ovoga Božića, dobar je odabir Tacx FLUX S. Riječ je o trenažeru s izravnim pogonom i zamašnjakom od sedam kilograma, na koji se bicikl postavlja nakon skidanja stražnjeg kotača. Otpor se generira pomoću magneta koji su sposobni simulirati uspon od 10 posto, a pametni aspekt trenažera očituje se u njegovoj povezivosti sa svim popularnim aplikacijama za biciklističko treniranje, uključujući Zwift i TrainerRoad, kao i s vlastitim softverom za treniranje.

699,99 € (5.274 kn) @ Garmin

 

16. Grafička kartica

XFX RX6700 Speedster SWFT309 10 GB

Ako vašem tech geeku svakoga Božića poklanjate gadgete koji završe u ladici, možda je vrijeme za razmisliti o nečem ozbiljnijem, poput grafičke kartice XFX RX6700 Speedster SWFT309. Radi se o grafičkoj kartici koja dolazi s 10 GB GDDR6 memorije i 36 poboljšanih računalnih jedinica koje pružaju glatko igranje u 1440p pri većim grafičkim postavkama. Ova grafička kartica, također, ima dosta važnih značajki za igrače, uključujući Real-Time Ray Tracing, AMD Infinity cache, HDCP 2.3, AMD FreeSync, AMD Trueaudio Next i druge. Hlađenje je poprilično učinkovito zahvaljujući povećanim brojem termalnih podstava u cijeloj kartici, a veliku ulogu igra i Zero DB sustav ventilatora koji smanjuje njihovu buku na minimalne razine.

324,00 € (2.441,18 kn) @ ADM Računala

 

17. Aparat za kavu

SBOX BARISTA CM-719

Svake godine kavopijama zaBožić kupujete kavu, možda je sada pravo vrijeme da promijenite odabir. Za takvu prigodu dobar je poklon SBOX-ov CM-719 BARISTA, svestran i praktičan aparat koji može kuhati mljevenu kavu te Dolce Gusto i Nespresso kapsule. Dimenzije ovog aparata za kavu su 278 x 260 x 111 milimetara, to ga čini dovoljno kompaktnim da stane u gotovo svaku kuhinju, ured ili neki drugi prostor prigodan za miomirise svježe kuhane kave. Aparat prije kuhanja nudi odabir količine napitka od 50, 100 ili 150 mililitara, dok je ukupni kapacitet za tekućinu 800 mililitara. Prema navodima proizvođača, aparat bez napunjene vode teži točno tri kilograma, stoga ga neće biti problem smjestiti ispod bora ili zamotati u šareni papir.

129,90 € (978,73 kn) @ Šmit Electronic


 

18. Bežični zvučnik

Denon Home 150

Kompaktni bežični zvučnik Denon Home 150, može biti dobar božićni poklon za one koji vole usputno slušati glazbu u kuhinji dok pripremaju jelo, u kupaonici dok se tuširaju ili pak u garaži dok „šarafaju“ oko automobila. Ovaj kompaktni zvučnik napravljen je da ne privlači pažnju izgledom kako bi se mogao uklopiti u svaki kutak doma, no to zato nadoknađuje svojim bogatim zvukom visoke kvalitete i integracijom sa svim relevantnim glazbenim servisima, uključujući Deezer, Spotify, Amazon Music, Tidal, TuneIn i ostale. Home 150 može se povezivati putem WiFi-ja, AirPlaya 2 ili Bluetootha, a korisno je što ga se može upariti s još jednim Home 150 zvučnikom za stereo kombinaciju ili s drugim uređajima s ugrađenom HEOS tehnologijom.

199,00 € (1.499,37 kn) @ Sonus Art

 

19. Gaming slušalice

Trust GXT498 FORTA

Odabir slušalica za PlayStation nije lagan kao što se čini. Izbora je toliko puno da je teško odlučiti što kupiti, osobite ako ste u situaciji da ih nekome trebate dati za Božić. Srećom, Trust je u partnerstvu sa Sonyjem pružio igračima pristupačniju alternativu značajno skupljim licenciranim slušalicama za PlayStation. Riječ je o modelu GXT498 Forta koji dolazi u crnoj i bijeloj boji s fleksibilnim te odvojivim mikrofonom, a koji ujedno pruža igračima visokokvalitetan 3D zvuk. Slušalice se spajaju putem 3,5-milimetarskog priključka na kontrolere PlayStationa 4 i 5, a mogu se spojiti i na računalo. Glasnoća se može kontrolirati putem kontrola na školjkama za uši, gdje se nalazi i gumb za isključivanje mikrofona.

54,99 € (414,32 kn) @ Elipso

 

20. Pametni sat

Garmin Venu 3

Ovoga Božića darujte ljubitelju fitnessa i tehnologije pametni sat Garmin Venu 3 koji nije samo elegantan dodatak na zapešću, već i vjeran osobni trener upakiran s mnogobrojnim značajkama za praćenje zdravlja i kondicije. Venu 3 prati preko 30 različitih sportova, uključujući hodanje, trčanje, biciklizam, a pruža i precizne informacije o treninzima što kasnije može biti korisno za one koji „ganjaju“ bolji rezultat. Sa satom se, također, može i plivati, a od ogrebotina ga štiti Corningov Gorilla Glass 3. Da je riječ o hibridu između sportskog i elegantnog sata, govori i činjenica da ima ugrađeni zvučnik i mikrofon, što znači da se preko njega mogu obavljati i telefonski pozivi. Baterija u pametnom načinu rada traje do 14 dana, dok u načinu za uštede baterije može doseći i do 26 dana.

499,99 € (3.767,17 kn) @ Garmin

 

21. Subwoofer

Polk HTS 10

Polk HTS 10 subwoofer poboljšava doživljaj kućnog kina i slušanja glazbe zahvaljujući snažnom dubokom basu te Class D pojačalu od 200 W. Sadrži tehnologiju Dynamic Balance za optimizaciju drivera koja osigurava čist i jasan bas, bolju linearnost, manja izobličenja zvuka i veću trajnost. Tu je i ekskluzivna Polk Power Port tehnologija koja uključuje dizajn za prijenos protoka zraka od priključka subwoofera u prostor za slušanje glazbe. HTS 10 subwoofer primjeren je za svake zvučnike te nudi jednostavan pristup kontrolama za glasnoću, niskoporpusni filter i faznu korekciju. Oblikuje ga i moderan izgled sa zaboljenim rubovima, a dostupan je za kupnju u crnoj i bijeloj boji. Sve u svemu, neki bi rekli „puno basa za malo novca“, a mi kažemo – potencijalni poklon za Božić.

339,00 € (2.544,20 kn) @ Sonus Art

 

22. Gaming laptop

HP OMEN 16-wd0000nm

Gaming laptopi ne moraju biti teški, glomazni i izgledati kao da su „ispali“ iz Enterprisea. Upravo to dokazuje HP-ov OMEN 16-wd0000-nm koji spaja snagu i visokokvalitetnu izradu u kućište jednostavnog dizajna, dimenzija od 36,9 x 24,8 x 2,3 centimetara i mase od prihvatljivih 2,35 kilograma. Ovaj laptop ima 16,1-inčni IPS zaslon Full HD rezolucije koji se može pohvaliti visokom frekvencijom osvježavanja od 144 Hz, 100-postotnoj pokrivenosti boja u sRGB spektru, svjetlinom od+ 300 nita te tehnologijom AntiGlare zahvaljujući kojoj uporaba na dnevnom svjetlu neće predstavljati problem. Uz impresivan zaslon na kojem će se moći obavljati i obrada fotografije, tu je i Intelov procesor Core i5 13420H s brzinom takta do 4,60 GHz, uparen u ovoj konfiguraciji sa 16 GB DDR5 RAM-a i 512 GB brzog SSD-a.

No, ono što izdvaja ovaj OMEN 16-wd0000-nm od drugih gaming laptopa, upravo je njegova grafička kartica. Koristi, naime, Nvidijinu GeForce RTX 4050 grafičku karticu sa 6 GB video memorije koja omogućuje fluidno igranje najnovijih i zahtjevnih igara. Da bi igrači imali još imerzivnije iskustvo, laptop je opremljen i dvostrukim Bang & Olufsen zvučnicima, kao i tipkovnicom s RGB pozadinskim osvjetljenjem u četiri zone koja se može prilagoditi. Ako se odlučite kupiti ovaj laptop nekome ili pak sebi za Božić, znajte da neće biti potrebe za puno „čačkanja“ i namještanja jer dolazi s već predinstaliranim operacijskim sustavom Windows 11 Home. Dakle, sve što je potrebno je instalirati neke od aktualnih igara i sve je spremno za zabavu. Uz jamstvo od 36 mjeseci, podršku za Wi-Fi 6E te USB 3.1 Type C i tri USB 3.1 priključka, činjenica je da OMEN 16- wd0000-nm predstavlja dugoročno ulaganje u gaming strast vaših najmilijih.

1.399,00 € (10.540,77 kn) @ HP Store

 

23. Aparat za brijanje

Panasonic MultiShape

Panasonic MultiShape nije tek običan aparat za brijanje, već i mnogo više od toga. Ovaj uređaj predstavlja pravi modularni sustav za osobnu njegu, prilagodljiv potrebama svakog muškarca. Njegova svestranost očituje se u sposobnosti obavljanja različitih funkcija, uključujući brijanje, podrezivanje, oblikovanje brade i dlaka na tijelu, šišanje kose te čak i uklanjanje neželjenih dlačica iz nosa i ušiju putem posebnog nastavka. Ključna prednost MultiShapea leži u njegovim promjenjivim pričvrsnim glavama, omogućujući potpunu prilagodljivost po želji onoga koji ga koristi. Svaka glava dizajnirana je za specifičnu funkciju, a zajedno čine ovaj uređaj idealnim partnerom za kompletnu osobnu njegu.

Da cijela priča bude još bolja, oštrice koje se koriste napravljene su od nehrđajućeg, kirurškog čelika po uzoru na tradicionalnu umjetnost proizvodnje japanskih samurajskih mačeva. Jednostavnije rečeno, osoba koja dobi Panasonic MultiShape ispod bora, zasigurno neće skidati osmijeh s lica. A kad smo već i kod osmijeha, valja istaknuti da MultiShape može koristiti i dodatke poput modula s četkicom za zube, što znači da može poslužiti i za oralnu higijenu. Svi moduli koji se mogu staviti na ovaj uređaj održavaju se vrlo jednostavnim pranjem pod mlazom vode, a ono što MultiShape čini još poželjnijim za pronaći ispod bora, svakako je i njegova pristupačna cijena. Imajući to sve na umu, nema sumnje da Panasonic MultiShape zadovoljava visoke standarde učinkovitosti i praktičnosti te pruža vrhunski doživljaj osobne njege, što ga čini savršenim poklonom.  Do kraja godine svim kupcima Panasonic MultiShape uređaja nakon registracije na adria-cashback.com vraća se 20 eura.

88,00 € (663,04 kn) @ Panasonic

 

24. Ergonomska tipkovnica

SBOX WK-905 HR

Dugotrajno tipkanje i neprirodan položaj ruku tijekom korištenja tipkovnice može rezultirati pojedinim motoričkim smetnjama. Srećom, na tržištu postoje ergonomske tipkovnice, a jedna od njih je i SBOX-WK905 HR koja za pristupačnu cijenu može biti sasvim solidan poklon za staviti nekome pod bor. Riječ je o bežičnoj membranskoj tipkovnici s punim rasporedom tipki čiji je deklarirani životni vijek 10 milijuna pritisaka. Vizualno gledano, tipkovnica podsjeća na one koje su se koristile ranih 2000-ih, osobito zbog svoje boje, što može biti plus za nekoga tko voli „retro“ tehnologiju. SBOX WK-905 HR teži nešto više od jedan kilogram te je kompatibilan s Windowsom 7, 8, 10 i 11, a za dodatnu ergonomiju ima veliki naslon za dlanove te dodatne nogice za podizanje tipkovnice.

49,90 € (375,97 KN) @ Šmit Electronic

 

25. Bežične slušalice

Bowers & Wilkins Px7 S2e

Na božićnoj listi svakog audiofila zasigurno se nalaze jedne slušalice poput ovih. Px7 S2e predstavljaju najnoviju iteraciju Bowers & Wilkinsovih bežičnih slušalica koja crpe inspiraciju iz njihovog vodećeg modela Px8. Ove slušalice kombiniraju 24-bitni DSP s posebno dizajniranim 40-milimetarskim driverima, postavljenim pod kutom unutar svake slušalice za još bolje iskustvo slušanja glazbe, neovisno o kojem se žanru radilo. Osim za slušanje, Px7 S2e dobro će poslužiti i za razgovore jer koriste ukupno šest mikrofona za uklanjanje buke i poboljšavanje kvalitete poziva. Imaju, naravno, i ANC, a zahvaljujući ergonomskom dizajnu i jastučićima od memorijske pjene, neće ih biti problem nositi nekoliko sati u komadu.

399,00 € (3.0006,26 kn) @ Sonus Art

Bug 373 prosinac 2023.