NZXT Kraken Elite 360 RGB - Dugoočekivana nadogradnja

Kraken Elite 360 RGB najmoćniji je i najskuplji predstavnik osvježene linije možebitno najpopularnijih vodenih hlađenja na tržištu

Lorenzo Pauković četvrtak, 28. rujna 2023. u 06:45
Specifikacije
Podržani socketi Intel LGA 115X/1200/1700, AMD AM5, AM4
Dimenzije radijatora 394 x 121 x 27 mm
Brzina pumpe 800-2.800 o/min
Ventilatori 3x NZXT F120 RGB Core
Jamstvo 6 godina
Dojam Vrlo dobra nadogradnja najnaprednije serije vodenih hlađenja u NZXT-ovoj ponudi

S obzirom na to da su na tržištu već gotovo tri godine, NZXT je zaključio kako je došlo vrijeme za osvježenje ponude vodenih hlađenja iz linije Kraken. Prilika je iskorištena i da bi se promijenila sama nomenklatura proizvoda. Tako dosadašnju seriju Kraken X zamjenjuju novi "obični" Krakeni, dok seriju Kraken Z zamjenjuje serija Kraken Elite.

Kraken Elite 360 RGB perjanica je osvježene NZXT-ove ponude vodenih hlađenja. Riječ je o AIO vodenom hlađenju s 360-milimetarskim radijatorom i ventilatorima s RGB osvjetljenjem. Uz njega, moguće je kupiti i modele s radijatorom veličine 240 i 280 mm, s ili bez RGB osvjetljenja.

Tehnološke điđe

S obzirom na to da su gotovo sva AIO vodena hlađenja bazirana na istom Asetekovom rješenju, kada su u pitanju vodena pumpa i radijator, glavni razlog za kupnju pojedinog vodenog hlađenja nisu više same rashladne performanse, već dodatne mogućnosti i pripadajući softver. NZXT nas je, kad je o tome riječ, impresionirao. Svi Krakeni Elite donose poboljšani LCD, koji sada ima razlučivost od 640x640 piksela, uz povećanu svjetlinu od maksimalnih 690 cd/m2. Zaslon odaje bolji dojam od nedavno testiranog, skupocjenog Asusova Ryujina III 360, ponajviše zbog vidno veće gustoće piksela. Više nam se dopala i jednostavnija i čitljivija ikonografika na Krakenu Elite, ali tu utjecaj ima i subjektivan dojam.

Baza bloka izrađena je od bakra, a na njezin prsten stavlja se priloženi Intelov ili AMD-ov bracket
Baza bloka izrađena je od bakra, a na njezin prsten stavlja se priloženi Intelov ili AMD-ov bracket

U pakiranju s vodenim hlađenjem nalazimo i tri NZXT-ova ventilatora F120, promjera, pogađate, 120 mm. Iz svakog ventilatora izlaze po dva kabela – jedan 4-pinski PWM i drugi 4-pinski za RGB osvjetljenje. Dakle, nije riječ o standardnom ARGB konektoru, već NZXT-ovim vlastitom, koji je potrebno utaknuti u priloženi RGB kontroler. Iz RGB kontrolera, pak, izlaze dva kabela – interni USB 2.0, preko kojeg komunicira sa sustavom, te SATA naponski konektor za struju.

Muke po kabelima

Međutim, s kabelima tu nije kraj. U pakiranju se nalazi i jedan veliki razdjelnik, koji s jedne strane sadrži poseban konektor koji je potrebno utaknuti na blok vodenog hlađenja. S druge strane tog kabela nalaze se redom: 3-pinski konektor za vodenu pumpu, koji je potrebno nabosti u predviđeni konektor na matičnoj ploči, zatim razdjelnik za svaki ventilator F120, SATA naponski konektor, te još jedan interni USB 2.0 konektor, preko kojeg LCD zaslon može komunicirati sa softverom. Dobra je vijest to što je NZXT mislio i na korisnike koji neće imati dovoljno slobodnih internih USB konektora: u pakiranju se nalazi i jedan USB 2.0 razdjelnik, koji je moguće iskoristiti da se s jedne strane utaknu USB kabeli iz bloka i RGB kontrolera, te se tako zauzme samo jedan interni USB 2.0 konektor.

U pakiranju se isporučuje i RGB kontroler, u kojig se spajaju RGB konektori svakog ventilatora, a na matičnu ploču priključuje se na interni USB 2.0 konektor
U pakiranju se isporučuje i RGB kontroler, u kojig se spajaju RGB konektori svakog ventilatora, a na matičnu ploču priključuje se na interni USB 2.0 konektor

Nažalost ili nasreću, to je cijena koja se plaća ako se danas želi kupiti najmoćnije vodeno hlađenje. Već smo i sa spomenutim Asusovim sustavom naišli na omanju šumu kabela koje je potrebno spojiti kako bi se osigurala puna funkcionalnost proizvoda, ali Asus je barem prešao na magnetne konektore na svojim ventilatorima, te time donekle olakšao posao korisnicima, kada je u pitanju skrivanje tih kabela u unutrašnjosti kućišta. Kod NZXT-a to nije slučaj, i tu dolazimo do zaista zamorne situacije, kada je potrebno sve te kabele nekako razmjestiti i sakriti po kućištu.

Ugrađeni zaslon znatno je poboljšan: uz višu razlučivost, omogućena je veća svjetlina, uz softversko zakretanje u razmacima od po 30 stupnjeva
Ugrađeni zaslon znatno je poboljšan: uz višu razlučivost, omogućena je veća svjetlina, uz softversko zakretanje u razmacima od po 30 stupnjeva

Za razliku od menadžmenta kabela, način ugradnje samog bloka vrlo je jednostavan. Naime, s donje strane matične ploče potrebno je podstaviti plastičnu stražnju pločicu, te s gornje strane zaviti četiri vijka. Potom se na vijke umetne blok i zavrne s druga četiri podebljana vijka.

Softverske mogućnosti

Jednom kad uspijete ovladati svim kabelima te pronađete mjesto u kućištu za radijator i RGB kontroler, Kraken Elite 360 RGB poprilično impresionira. RGB osvjetljenje vrlo je efektno, a prikaz na zaslonu naočigled je oštriji u odnosu na Asusov Ryujin.

Aplikacija NZXT CAM zapravo je jedan od najvećih razloga za kupnju ijednog Krakena. Donosi brdo mogućnosti, a istodobno i intuitivno sučelje, pa se lako koristi. Aplikacija je podijeljena u nekoliko tabova s lijeve strane, a za slučaj vodenog hlađenja, najzanimljiviji je tab Lighting. U njemu je moguće podesiti svjetlinu LCD-a, premda treba reći kako je moguće podesiti svega pet razina, iako klizač u aplikaciji ima više razina. Na zaslon se može učitati fotografija ili GIF animacija, a može se podesiti i prikaz jedne, odnosno dvije, informacije (primjerice, prikaz temperature CPU-a i GPU-a), uz vizualni prikaz razine pojedine temperature. Moguće je, dakako, i promijeniti boju teksta, razina i/ili pozadine, a svakako vrlo korisna opcija je zakretanje prikaza ekrana u koracima od po 30 stupnjeva. Tom mogućnošću u potpunosti je riješen problem ugradnje bloka na CPU, jer kako god da se on orijentira, preko aplikacije moći će se konfigurirati ravan prikaz elemenata na zaslonu.

Softver CAM omogućava konfiguriranje prikaza Krakenovog ekrana
Softver CAM omogućava konfiguriranje prikaza Krakenovog ekrana

U tabu Cooling podešava se i prati status hlađenja. Krivulja brzine ventilatora u odnosu na temperaturu CPU-a može se podešavati prema temperaturi tekućine, temperaturi CPU-a ili GPU-a. Uz postojeće profile Silent i Performance, mogu se kreirati i vlastiti. Mi smo tijekom testiranja zapravo koristili profil Silent, jer se pokazao dostatnim. Naime, sve što je Performance profil učinio jest to da je povećao buku sustava u trenucima kada CPU nije bio maksimalno opterećen. Pritom temperature jesu bile niže, ali ni s profilom Silent nismo imali problema s pregrijavanjem naše redakcijske grijalice, Intelova procesora Core i9-13900K, osim u kombinaciji maksimalnog opterećenja svih jezgri, uz overklokiranje.

Performanse

Performanse testiranog Krakena su, riječju, odlične. Priča je gotovo identična kao i kod Asusova Ryujina III 360. Čim se opterete sve jezgre procesora, ventilatori se ubrzavaju na svoju maksimalnu brzinu od 1.700 o/min. Buka sustava pritom iznosi oko 47,5 dbA na tridesetak centimetara od lopatica ventilatora, što nije puno, i zapravo smo ostali ugodno iznenađeni zvučnom kulisom ventilatora. Pumpa vode također povećava svoju brzinu s 2.200 na 2.800 o/min. Temperature P-jezgri variraju između 77 i 84 °C, dok E-jezgre rade na nižih 71-74 °C. Radni taktovi svih P-jezgri iznosili su 5.200 MHz, dok su E-jezgre bile "zabijene" na 4.100 MHz. Za korisnike koji ne žele overklokirati svoj procesor, to je korisna informacija, jer postoji mogućnost da se drukčijom krivuljom ovisnosti brzine ventilatora o temperaturama CPU-a dodatno smanji buka pod opterećenjem, a pritom temperature ostanu u regiji do 95 °C.

Prilikom overklokiranja, situacija se mijenja. U BIOS-u matične ploče isključili smo sve limite potrošnje te smo ponovili testove. Povijest se ponavlja – dolazimo do blagog povećanja takta P i E jezgri (5.400 MHz, odnosno 4.300 MHz) nauštrb neproporcionalnog povećanja potrošnje i zagrijavanja. Pojedine jezgre CPU-a vrlo brzo udaraju u termalni limit od 100 °C te dolazi do smanjenja radnog takta. Istodobno potrošnja CPU paketa iznosi oko 315 W – gotovo 100 W više nego s isključenim overklokiranjem. To ukazuje prije svega na upitan smisao overklokiranja Intelovih (i AMD-ovih) procesora posljednje generacije.

Isporučeni ventilatori F120 RGB Core ostavljaju vrlo dobar dojam – buka pri maksimalnoj brzini je odlična, ali posjeduju nestandardni 4-pinski RGB konektor
Isporučeni ventilatori F120 RGB Core ostavljaju vrlo dobar dojam – buka pri maksimalnoj brzini je odlična, ali posjeduju nestandardni 4-pinski RGB konektor

NZXT-ov najnapredniji Kraken nove generacije ostavio je izuzetno dobar dojam. U prednosti možemo ubrojiti odličnu kvalitetu izrade, priloženi RGB kontroler i korisni USB 2.0 razdjelnik, vrlo moćnu i dorađenu aplikaciju za rad s vodenim hlađenjem. Napredak u kvaliteti prikaza na ugrađenom zaslonu također je za svaku pohvalu, a njegov prikaz u aplikaciji također se može izuzetno personalizirati. Pri maksimalnom opterećenju, čak je i buka nešto manja nego na nedavno testiranom Ryujinu III 360 (-1 dbA).

S druge strane, vjerujemo da će kamen spoticanja za mnoge potencijalne kupce biti cijena. Iako su napredna vodena hlađenja postala izuzetno skupa, kod nas je Kraken Elite još skuplji nego u ostatku Europe, te mu se cijena opasno približava iznosu od 400 eura. U njemačkim se trgovinama može pronaći za prihvatljivijih 300 eura, pa je to svakako dobro imati na umu.

NZXT Kraken Elite 360 RGB

  • Kvaliteta izrade
  • Isporučeni RGB kontroler
  • USB 2.0 razdjelnik
  • Odličan prikaz LCD-a
  • Dobro rafinirana aplikacija za korištenje
  • Buka pod opterećenjem
  • Rashladne performanse
  • Dugo jamstvo
  • Ventilatori nemaju standardni RGB konektor
  • Previsoka cijena u Hrvatskoj
  • Ogroman broj kabela iz cijelog sustava
  • Upute za korištenje mogle bi biti raskošnije
Performanse 9
Buka 9
Izrada 10
Montaža 8
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 300 eura Prikaži sve cijene Ustupio: NZXT
Bug 371 listopad 2023.