be quiet! Dark Power Pro 13 1300W - Puca od snage

Za kupce koji žele napajanje koje će zadovoljiti glad za snagom te ujedno elegantno izgledati, be quiet! pripremio je novu generaciju svoje najbolje linije napajanja, Dark Power Pro

Mario Baksa ponedjeljak, 3. srpnja 2023. u 06:00
SPECIFIKACIJE
Vrsta napajanja ATX 3.0, EPS 12V
Snaga (kontinuirana / vršna) 1.300 W / 1.400 W
Tip kabela Modularni, opleteni
Duljina i masa 200 mm, 2,41 kg
PCIe / CPU konektori 6 / 2
SATA / molex konektori 16 / 5
Ventilator 135 mm (bez okvira)
Jamstvo 10 godina
Dojam Napajanje izrazito velike snage i odličnih performansi, koje će biti posebno zanimljivo vlasnicima energetski vrlo zahtjevnih komponenti

Ogromna kutija u kojoj se isporučuje napajanje Dark Power Pro 13 govori da be quiet! ništa nije prepustio slučaju. Ne samo da su nastojali izraditi vrlo snažno i kvalitetno napajanje, nego su se potrudili ostaviti i pozitivan dojam na pakiranju, opremi i izgledu svog proizvoda. U toj kutiji, s jedne strane smješteno je napajanje, u svom "utoru", a s druge strane još jedna kutija. U toj drugoj kutiji, nalaze se kabeli, šarafi i druga oprema. Naravno, jasno je da je ovdje riječ o modularnom napajanju.

Headeri na napajanju za modularne kabele jasno su označeni, a i svi su takvog oblika da ne možete nehotično utaknuti pogrešni kabel
Headeri na napajanju za modularne kabele jasno su označeni, a i svi su takvog oblika da ne možete nehotično utaknuti pogrešni kabel

Kućište napajanja izrađeno je od brušenog aluminija, što izgleda dojmljivo, barem kad su napajanja u pitanju. Skoro da vam ga je šteta staviti unutar limenog kućišta računala - em je skriveno, em se brinete nećete li ga ogrebati prilikom montaže. Gotovo da bi moglo biti na stolu, uz neku hi-fi komponentu. Što se tiče gabarita, dugačko je 20 centimetara, što je dulje od većine napajanja, ali ne bi trebalo predstavljati problem za ugradnju.

Sa stražnje strane, koja će viriti prema van, nalazi se metalna mrežica preko koje ide rešetka od brušenog aluminija (ta rešetka zapravo su prorezi u stražnjoj strani aluminijskog kućišta napajanja). Tu su se smjestili i neuobičajeno velik prekidač za uključenje napajanja te neuobičajeno velik IEC konektor za naponski kabel - nije uobičajeni C14, kakav se nalazi na većini napajanja, nego C20, koji je veći, robusniji, pogodan za snažnije potrošače. Snaga od 1.300-1.400 W nije problem za naše područje, s električnom mrežom pri 230 V, no, kao i većina switching napajanja, i ovo može raditi svugdje u svijetu.

Ventilator u ovom napajanju je bez vlastitog okvira, te uvijek radi, no izuzetno je tih te se minimalnom brzinom vrti sve do 50 % opterećenja napajanja
Ventilator u ovom napajanju je bez vlastitog okvira, te uvijek radi, no izuzetno je tih te se minimalnom brzinom vrti sve do 50 % opterećenja napajanja

Deklarirani ulazni napon je 115-240 V pri 50-60 Hz (na samom napajanju je, doduše, naljepnica s natpisom 100-240 V), a jakost do 15 A pri nižem naponu, odnosno do 9 A pri višem. U praksi, zahvaljujući visokom faktoru snage (> 99 % pri 100% opterećenja), tih 15 ampera neće biti dosegnuto niti u SAD-u, no u SAD-u će napajanje blizu maksimalnog opterećenja prijeći 10 A, što je granica za uobičajene C14 konektore. Stoga je korištenje C20 utičnice bila nužnost, barem ako nisu htjeli raditi posebnu izvedbu za Europu, posebnu za SAD, Japan i još pokoju zemlju.

Konektori, kabeli, vodovi

Sa suprotne, unutrašnje strane, smješteni su utori za modularne kabele. Oblikovani su tako da kabele nije moguće uštekati u pogrešni utor. Da bi to bilo moguće, a da ne koriste različiti tipove konektora, neki konektori sa strane napajanja jednostavno imaju viška "pinova". Primjerice, kabel s EPS konektorom, koji inače ima 8 pinova, ušteka se na napajanju u utor s deset pinova (ili mjesta za pinove), pri čemu su dva pina "prazna".

Unutrašnjost napajanja je kao u apoteci - nema žica koje lamataju unutar kućišta, nego se električna energija distribuira kroz vodiče na PCB-ovima
Unutrašnjost napajanja je kao u apoteci - nema žica koje lamataju unutar kućišta, nego se električna energija distribuira kroz vodiče na PCB-ovima

Sviđa nam se što je uz svaki konektor u kojem je prisutan napon od 12 volta naznačen i vod iz kojeg crpi energiju. Tako, ako imate snažne komponente u računalu, možete si ih rasporediti na različite vodove - manje je šanse da ćete preopteretiti koji vod. 12-voltnih vodova inače je ukupno šest komada, s jakosti koja se kreće od 35 do 55 A, što se prevodi u snagu od 420 do 660 W, no oni se mogu spojiti u jedan vod pune snage napajanja.


Vodovi - Svi za jednog, jedan za sve

Ovo napajanje ima i način rada za overclockiranje - tako barem be quiet! oglašava tu funkcionalnost. Zvuči fancy, no u stvarnosti se to svodi samo na uklanjanje ograničenja jakosti struje po 12-voltnim vodovima (engl. rail), odnosno korištenjem tog načina rada svi su 12-voltni vodovi spojeni u jedan, ujedinjeni. Preko bilo kojeg kabela, preko bilo kojeg konektora, tada je dostupna puna snaga napajanja od 1.300+ W.

Zašto su uopće vodovi odvojeni na mnogim modernim napajanjima te na koji su način uopće odvojeni? Po nekim novijim ATX specifikacijama napajanja moraju imati (barem) dva 12-voltna voda. Neka ih imaju i više, poput ovog, koje ih ima čak šest. Odvajanje vodova služi tome da, ako negdje dođe do prevelike potrošnje ili možda i kratkog spoja, napajanje tad ne isporuči svu raspoloživu snagu preko voda s problematičnom komponentom, nego, umjesto toga, prekine dotok energije računalu. To je zaštitna funkcija OCP (over-current protection - zaštita od prejake struje) za konkretni vod.

To potencijalno može spasiti spasiti problematičnu komponentu od totalnog uništenja, potencijalno može spasiti druge komponente u računalu, a i manja je šansa da će konkretni kabeli ili konektori biti "preslabi" za količinu energije koju moraju prenijeti, odnosno potencijalno može spasiti od taljenja konektora ili zapaljenja žica.

Crna pločica iz koje blješti narančasto svjetlo kad je uključen način rada za overclockiranje tu je više radi impresioniranja vaših prijatelja, jer nećete stalno uključivati ili isključivati taj način rada, a isti efekt možete postići i s priloženim kratkospojnikom
Crna pločica iz koje blješti narančasto svjetlo kad je uključen način rada za overclockiranje tu je više radi impresioniranja vaših prijatelja, jer nećete stalno uključivati ili isključivati taj način rada, a isti efekt možete postići i s priloženim kratkospojnikom

Kad to pogledate na taj način, zapravo je teško reći da su to doista odvojeni vodovi. Odvojeni su samo u smislu da je pojedinačnim vodovima ograničena jakost struje. No i dalje njima kola električna energija iz istog izvora - istog napona, iste kvalitete, istog ripplea i šuma.

Da su vodovi odvojeni u pravom smislu te riječi, onda bi svrha raspoređivanja komponenti na različite vodove bila i stabilnost napona i potencijalno niži ripple, no to nije slučaj, iako će možda neki proizvođači napajanja implicirati suprotno.

Spomenimo još i to da je ovo napajanje interno 12-voltno. Time želimo reći da se ostali naponi (kao što su 5 V i 3,3 V) zapravo dobivaju iz ovih 12 volti.

Način rada za overclockiranje kod 12-voltnih vodova kod ovog napajanja može se aktivirati preko isporučenog kratkospojnika ili preko gumba na pločici koja se instalira u prazni otvor za PCIe kartice na kućištu. Hoće li se što dogoditi ako prekidač pritisnete tijekom rada računala? Ne, barem ne ako niste preopteretili neki od individualnih vodova, a prekidačem isključili tu funkciju.

Strategija bi tu zapravo bila ostaviti tu funkciju isključenu, a uključiti je samo ako se ispostavi da bi komponente spojene na konkretni vod mogle preopteretiti taj vod. U graničnim situacijama korištenje te funkcije može značiti razliku između normalnog rada računala i isključivanja tijekom rada. Primjerice, ako grafička kartica (ili više njih) inače nije presnažna za konkretni vod, ali ima povremene kratkotrajne drastične skokove (peakove) u potrebnoj snazi - ti skokovi bi mogli okinuti zaštitu od prejake struje (OCP) i uzrokovati isključivanje napajanja, no to se neće dogoditi ako je uključen način rada za overclokciranje.


Isporučenih kabela trebalo bi biti dovoljno za potrebe gotovo svih korisnika. Tu je standardni 24-pinski (20+4) ATX kabel, dva kabela za procesor (P8 i P4+4), dva 12VHPWR kabela (ATX 3.0 PCIe 5.0 kabeli s podrškom za veliku snagu - u slučaju ovog napajanja, prenose do 2x 600 W), tri dvostruka PCIe 6+2 kabela za grafičku karticu, te nekoliko kabela s ukupno 16 SATA i pet molex konektora.

Skoro svi kabeli imaju individualno opletene žice, što ukazuje na predanost proizvođača. Zgodno rješenje, no malo manje zgodno i manje uredno kad se žice razdvoje, no dobijete i "češljiće" u koje možete utaknuti žice - ako ste i vi dovoljno predani urednosti svog računala. Nisu individualno opleteni već spomenuti 12VHPWR kabeli - tu se išlo na klasiku pa su sve žice unutar zajedničkog bužira od najlonske tkanine.

Performanse

Ovo je napajanje zadovoljilo certifikat 80 PLUS Titanium. Proizvođač iznosi učinkovitost pri 10% opterećenja od 91,6%, što je prilično dobro, a pri jačim opterećenjima učinkovitost još je viša - 93,6% pri 20% opterećenja, 94,4% pri 50%, odnosno 92,8% pri 100%. U trenutku testiranja vanjskim opterećenjem mogli smo ga opteretiti s vanjskim opterećenjem do nešto preko 300 W, tako da smo mogli provjeriti samo prve dvije navedene vrijednosti - na 10% (130 W) izmjerili smo učinkovitost od 91%, a na 20% (260 W) učinkovitost je porasla na 92,6% - dosta visoko, iako malčice niže od proizvođačevih navoda. Naravno, mnogo veća opterećenja postigli smo spajanjem napajanja na našu testnu konfiguraciju.

Izmjereni naponi Mirovanje CPU GPU + CPU GPU + CPU + SATA/molex
Snaga 104 W 193 W 505 W 833 W
12 V MBO 12,10 V 12,10 V 11,95 V 11,95 V
molex 12,19 V 12,19 V 12,23 V 12,15 V
5 V MBO 5,03 V 5,01 V 5,01 V 5,01 V
molex 5,07 V 5,09 V 5,10 V 5,10 V
3,3 V MBO 3,38 V 3,38 V 3,38 V 3,38 V

Zbog relativno malih gubitaka prilikom rada, a i velikog (135-milimetarskog) i učinkovitog ventilatora, ventilator se ne mora okretati velikom brzinom. On uvijek radi, što će neki korisnici možda i zamjeriti, no tu odluku proizvođača ne smatramo nužno lošom - produljit će radni vijek napajanja. Dugom očekivanom radnom vijeku doprinijet će i japanski kondenzatori u unutrašnjosti napajanja. Ventilator će se minimalnom brzinom okretati sve do 50% opterećenja, uz šum od praktički nečujnih desetak decibela, što će polako rasti do i dalje relativno tihih 23,2 dBA pri 100% opterećenja. Inače se radi o be quietovom ventilatoru Silent Wings, u izvedbi bez okvira.

Stabilnost napona provjeravali smo s napajanjem montiranim u stolnom računalu, pri četiri razine opterećenja, iščitavanjem vrijednosti sa senzora na matičnoj ploči, te multimetrom preko molex konektora za 12 i 5 V vodove. U stanju "mirovanja" naše je računalo vuklo 104 W, kad smo ciljano opteretili procesor to se povećalo na 193 W, kad smo maksimalno opteretili i procesor i grafičku karticu, dosegli smo 505 W, a s dodatnim vanjskim opterećenjem, koje smo "zakačili" na 12-voltni vod na molex i SATA konektorima, vukli smo 833 W. Stvarna snaga koju je računalo vuklo iz napajanja bila je nešto veća (za nekoliko desetaka vata) jer se gornje brojke odnose na glavni i grafički procesor, no u računalu smo imali tri HDD-a, tri SATA SSD-a, jedan NVMe SSD te nekoliko ventilatora i nešto periferije.

AC ulaz 115 - 240 V, 15 - 9 A, 50 - 60 Hz
DC izlaz 3,3 V 5 V 12 V1 12 V2 12 V3 12 V4 12 V5 12 V6 -12 V 5VSB
25 A (82,5 W) 25 A (125 W) 35 A (420 W) 35 A (420 W) 40 A (480 W) 40 A (480 W) 55 A (660 W) 55 A (660 W) 0,5 A 3,5 A
Ukupna snaga 150 W 1300 W 6 W 17,5 W
1300 W

Naponi su bili vrlo stabilni. Odstupanje na 12-voltnom vodu između najmanjeg i najvećeg opterećenja bilo je vrlo nisko - 100 mV preko idealnih 12 V i 50 mV ispod. To odstupanje ovisilo je o opterećenju, dakle napon nije bezrazložno oscilirao. Mjerenjem multimetrom preko molexa dobiju se nešto drugačije vrijednosti, no treba uzeti u obzir da taj vod nije bio osobito opterećen (osim u zadnjem slučaju, kad smo ga ciljano opteretili vanjskim elektroničkim opterećenjem) pa nas to vodi do zaključka da napajanje vrlo blagim povećanjem napona kompenzira očekivani pad napona uzrokovan gubicima u kabelima uslijed jačeg opterećenja. To je ta digitalna regulacija, koju be quiet! ističe, na djelu: napon ne potone pod većim opterećenjima. I vodovi s nižim naponom bili su prilično stabilni.

Treba li vam puno snage, želite li energetski vrlo učinkovito, modularno napajanje stabilnih napona, s pregršt kabela i konektora, koje se estetski ističe kućištem od brušena aluminija, Dark Power Pro 13 bi vam mogao (morao!) biti kandidat. Uz pretpostavku da ste spremni izdvojiti traženih 376 eura, naravno.

be quiet! Dark Power Pro 13 1300W

  • Pregršt snage
  • Stabilni naponi
  • Visoka učinkovitost
  • Kvaliteta izrade napajanja i kabela
  • Tih rad
  • Desetgodišnje jamstvo
  • Podrška za nove ATX standarde
  • Cjenovno mnogima nedostupan
  • Špageti-kabeli traže trud ako želite da izgledaju uredno
  • Kratkospojnik za OC teško je izvući
Performanse 10
Buka 10
Isplativost 7
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 376 eura Prikaži sve cijene Ustupio: be quiet!
Bug 370 rujan 2023.