Asus TUF Gaming M4 Air - Švicarski sir

Asusov brend u ponudu za igrače dodaje prozračni model koji bi trebao konkurirati najpopularnijim laganim miševima

Borna Pleše utorak, 1. ožujka 2022. u 00:05
Specifikacije
Tip senzora Optički (16.000 DPI)
Dimenzije 126 x 63.5 x 39.6 mm
Masa 47 g
Broj tipki 6
Vrsta priključka USB 2.0
Kabel 1,8 m (opleteni)
Jamstvo 2 godine

Na tržištu potrošačke tehnologije trendovi se slijede gotovo jednako kao i u svijetu mode. Kada se pojavi popularan dizajn, samo je pitanje vremena kada će većina proizvođača uvrstiti neku varijantu tog dizajna u svoju ponudu. S miševima sada tome možemo svjedočiti zbog sve većeg broja modela s rupičastim kućištem. Ušteda materijala znači nižu cijenu proizvodnje, ali i nižu masu uređaja, što uvelike pogoduje igračima kojima je brzina pokreta prioritet. Asusova linija TUF već neko vrijeme okuplja periferiju koja neće plijeniti poglede, ali u većini slučajeva nudi kvalitetne uređaje, s dobrim omjerom cijene i kvalitete. Ovaj miš dobro odgovara tom opisu. Crna vanjština bez svjetla i kričavih detalja, stopit će se s okolinom, ali s obzirom na to da se radi o komadu opreme koji je ionako stalno prekriven rukom, teško je žaliti se na nedostatak blještavila.

Simetrično kućište miša ugodno leži u ruci
Simetrično kućište miša ugodno leži u ruci

Okretan i rupičast

Ovo je brz miš u svakom smislu te riječi. Veza žicom znači da nema brige oko latencije signala, a njegova masa manja je od 50 grama, što smanjuje otpor prilikom kretanja po podlozi. Na dnu se nalaze plastične nožice, koje se čine malo skliskije od uobičajenih, ali ne ugrožavaju osjećaj kontrole. Oblik mu je simetričan, a ergonomija vrlo dobra. Dimenzije uređaja pogoduju različitim veličinama dlana te različitim načinima držanja miša. Senzor s maksimalnom razlučivošću od 16.000 DPI-ja znači da se radi o uređaju s velikom potencijalnom osjetljivošću. Specifičan model PAW3335 na tehničkoj je razini tipičan senzor za miševe namijenjene igračima, i njegova preciznost u testiranju pokazala se zadovoljavajućom, s minimalnim odstupanjima koja se ne bi trebala osjetiti u svakodnevnom korištenju, niti u preciznijim poslovima. TUF M4 Air reklamira se kao oruđe za igre, i u tom smislu vrlo je jasno kako je njegova okretnost prikladna za igre koje zahtijevaju brzinu i preciznost, bez detalja koji bi odvlačili pozornost. Zbog toga se i dvije bočne tipke s lijeve strane pomalo utapaju u kućište, i nije ih uvijek lako locirati palcem. To je jedini primjetan ergonomski nedostatak, ali ne bi trebao predstavljati velik problem, uz malo navikavanja. Sve tipke mogu se programirati u Asusovom softveru Armoury Crate. Tamo se mogu naći tipične funkcionalnosti, poput upravljanja postavkama miša, a na ugrađenu memoriju samog uređaja moguće je spremiti do tri različita profila.

Bočne tipke nisu jako izbočene i lako se aktiviraju, pa ne daju dojam preciznosti kao ostali dijelovi miša
Bočne tipke nisu jako izbočene i lako se aktiviraju, pa ne daju dojam preciznosti kao ostali dijelovi miša

 

Rezultati testiranja MouseTesterom

Za testiranje miševa koristimo softver MouseTester. Taj nam softver omogućuje da pronađemo eventualne nedostatke u komunikaciji miša s računalom zbog kojih bismo mogli imati problema u igrama. Fokusiramo se na očitavanje brzih pomaka, stabilnost veze s računalom i potencijalne probleme u preciznosti koji se manifestiraju kroz jittering i umjetno poravnavanje kursora.

Rezultate testiranja miša Asus TUF M4 Air pogledajte ispod.

Grafikon iznad prikazuje stabilnost veze miša s računalom. U idealnom slučaju, linija će na svim postavkama biti ravna. Eventualne nepravilnosti negativno utječu na odaziv i smanjuju pouzdanost miša.

Nemamo previše za prigovoriti na stabilnost frekvencije. Povremene anomalije uobičajene su za većinu modernih senzora i u ovako malim količinama ne predstavljaju razlog za brigu.

Grafikon iznad prikazuje stabilnost praćenja brzih pokreta i maksimalnu brzinu koju senzor može registrirati. U idealnom slučaju prikazana linija bit će bez velikih nepravilnosti. Suvremeni senzori najčešće mogu prepoznati brzine mnogo više od onih koje mogu ostvariti obični smrtnici poput nas, koji u svojim testiranjima rijetko prelazimo vrijednost od 3,5 m/s. 

Blago lelujanje krivulje govori nam kako postoji određena oscilacija senzora koja uzrokuje minimalne promjene u očitanjima zbog koje se ravnomjeran pokret miša ne tumači kao takav. Srećom, te oscilacije su pravilne i minimalne pa će zbog toga biti neprimjetne prilikom korištenja. Disperzija očitanja je minimalna, što je vrlo dojmljivo i vjerojatno glavni uzrok zbog kojega se ovaj "ples" krivulje uopće može vidjeti. Manje precizan senzor bi vjerojatno razbacivanjem očitanja i uzimanjem prosjeka rezultirao nominalno preciznijom krivuljom pokreta, ali samo zato jer više pogađa pokret no što to radi ovaj miš.

Slično brzini, moderni senzori sposobni su pratiti mnogo veća ubrzanja od onih koje može ostvariti ljudska ruka. U idealnom slučaju, graf iznad prikazuje pravilnu uspravnu liniju bez neočekivanih prekida.

Ovdje ponovno vidimo vrlo precizno i ravnomjerno praćenje pokreta, ali uz grupiranje očitanja koje nisu sasvim pravilno raspoređena po krivulji. To nam daje više informacija o oscilacijama iz prethodnog grafikona i sugerira da možda uopće nije problem u manjku preciznosti već manjku registriranih očitanja. Međutim, ponovno se radi o milisekundama koje ni čovjek ni računalo neće moći značajno registrirati.

Takozvani Paint Test omogućuje nam da provjerimo prisutnost jitteringa i saznamo koristi li miš umjetno zaglađivanje pokreta. Ove dvije stvari, kad su prisutne, negativno utječu na preciznost, što posebno smeta za vrijeme igranja strateških i pucačkih igara u kojima precizni i brzi pomaci imaju najveću vrijednost. Jittering se manifestira kroz izrazito nepravilne i grbave linije, dok se smoothing (umjetno zaglađivanje) prepoznaje po savršeno ravnim linijama koje djeluju kao da smo ih crtali uz pomoć ravnala.

Iz posljednjeg testa može se vidjeti (osim činjenice da ne znamo koliko nula ide u "16.000") kako M4 Air neće pametovati i oduzimati kontrolu korisniku niti će senzor registrirati lažne pokrete. Preciznost na ekranu rezultat je stvarnog pokreta, a trzavost i umjetno zaglađivanje nisu primjetni.

Pitanje plastike

Vjerujemo da nekim korisnicima miševi s vidljivim unutarnjim komponentama ne izgledaju sigurno, ali brige oko polijevanja vodom ili korištenja u vlažnim prostorima ne bi trebalo biti previše. Unutrašnje komponente tretirane su zaštitnim premazom koji bi ih trebao zaštititi u slučaju prodora vlage ili tekućine, i odgovara standardu IPX6. Više nas zabrinjavaju neki detalji na vanjštini Asusova miša. Kvaliteta materijala od kojeg je izrađeno kućište nije nužno loša, ali nije ni najbolja koju smo dosad vidjeli. Prilikom jačeg stiskanja, primijetili smo malo savijanje, što nije toliko problematično, ali pomicanje tipki jest. Naime, primijetili smo da stiskanje kućišta odozdo i s lijeve strane može okinuti obje bočne tipke. Srećom, u praksi miša nismo hvatali tako da bi se to događalo. Osim tih strukturalnih boljki, TUF M4 Air nema značajnih nedostataka, a njegova cijena ga čini vrlo zanimljivim izborom za one koji žele laganog i simetričnog miša s dobrim performansama.

Visina uređaja je optimalna, zbog čega je on podjednako pogodan za sve stilove držanja
Visina uređaja je optimalna, zbog čega je on podjednako pogodan za sve stilove držanja

Asus TUF Gaming M4 Air

  • Ugodan simetrični oblik
  • Niska masa
  • Brzina
  • Nepraktične bočne tipke
  • Plastika kućišta ne impresionira
Izrada 8
Mogućnosti 7
Isplativost 8
UKUPNI DOJAM 8
Cijena 50 eura Prikaži sve cijene Ustupio: ASUS
Bug 352 ožujak 2022.