Asus ROG Phone 8 Pro - Uozbiljeni igrač

Mobiteli za igranje polako i sigurno se mijenjaju. To najbolje potvrđuje Asus ROG Phone 8 Pro, koji je proizvođač drastično redizajnirao u odnosu na prethodnika, s ciljem privlačenja šire publike

Tibor Cecelja četvrtak, 29. veljače 2024. u 06:00
SPECIFIKACIJE
Ekran 6,78" AMOLED, 1.080 x 2.400, 165 Hz
Čip Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 (8 jezgri)
RAM / Memorija 24 GB LPDDR5X / 1 TB UFS 4.0
Stražnje kamere 50 MP (f/1.9) + 32 MP 3X telefoto (f/2.4) + 13 MP ultraširoka (f/2.2)
Prednja kamera 32 MP (f/2.5)
Povezivost Dvostruki 5G (2x Nano-SIM), Wi-Fi (802.11ax), Bluetooth 5.3
Baterija 5.500 mAh (neizmjenjiva)
Konektor za slušalice Da (odozdo)
Vrsta USB konektora USB-C 3.1 (DisplayPort 1.4) + USB-C 2.0
Punjenje Žično (65 W), bežično (15 W), reverzibilno bežično (10 W)
Dimenzije i masa 164 x 77 x 9 mm, 225 g
Operacijski sustav ROG UI + Zen UI (Android 14)
Jamstvo 2 godine
Dojam Čvrsti dokaz da Asus još uvijek stoji na samom vrhu tržišta mobitela za igranje

Prošlogodišnji ROG Phone 7 Ultimate demonstrirao je kako Asus svim srcem vjeruje u mobitele za igranje, te kako želi ostati na vrhu hranidbenog lanca te niše. No sva vjera svijeta ne može promijeniti činjenicu da se mobilno tržište mijenja, te kako su dani klasičnih mobitela za igranje agresivnog dizajna, odbrojani. Mobiteli za igranje, izuzev Razer Phonea, svojim dizajnom jasno su otkrivali svoju primarnu namjenu. Novi ROG Phone 8 Pro svjesno krši to pravilo.

Pozadinski ekran nije samo vizualno atraktivan, već nudi i vrlo jasan prikaz ključnih informacija
Pozadinski ekran nije samo vizualno atraktivan, već nudi i vrlo jasan prikaz ključnih informacija

Agresivan dizajn, temeljen na oštrim linijama i gejmerskim grafikama, uz obavezni dodatak blještavog RGB osvjetljenja, Asus je ove godine zamijenio mnogo decentnijim, mogli bismo reći gotovo klasičnim, dizajnom, koji bismo prije očekivali od mobitela iz tvrtkine linije Zenfone. U usporedbi s prošlogodišnjim ROG Phoneom 7 Ultimate, ROG Phone 8 Pro djeluje elegantno i profinjeno. Stoga nimalo ne čudi da je Asus sa sufiksa "Ultimate" prešao na "Pro"; ROG Phone 8 Pro uistinu izgleda profesionalno u odnosu na svoje prethodnike. Kad je riječ o kvaliteti izrade, Asus je također napravio napretke u odnosu na prošlu generaciju, osobito kad je riječ o pozadinskom staklu, koje je kod ROG Phonea 7 Ultimate djelovalo pomalo šuplje. ROG Phone 8 Pro bez imalo srama može stati uz bok konkurentskim uređajima najviše kategorije, što zaslužuje pohvalu.

Ekran izvan konkurencije

Komponenta o kojoj se najviše volimo raspisati kod ROG Phonea jest ekran. Asus iz godine u godinu uspije ponuditi ekran koji nas iznova baci u delirij, i natjera nas da pomislimo kakvu li su mračnu čaroliju koristili da dobiju takvu kvalitetu prikaza. Isto se događa i ovaj put, s AMOLED ekranom dijagonale 6,78 inča koji, barem na prvu, ne djeluje uvelike različito od onog u prošlogodišnjem ROG Phoneu 7 Ultimate. Razlučivost je neznatno smanjena, tako da sad iznosi 1.080 x 2.400 piksela, što je i dalje više nego dovoljno oštro za većinu korisnika, uz gustoću piksela od 388 piksela po inču. Frekvencija osvježavanja zadržala se na 165 Hz. To smatramo maksimalnom iskoristivom frekvencijom na mobitelima, pa nam je drago da ju Asus nije nepotrebno podizao i time potencijalno ugrožavao kvalitetu prikaza ili vrijeme autonomije.

Komponenta ROG Phonea 8 Pro koja će vas prva oduševiti je ekran, koji nudi vrhunsku kvalitetu prikaza, brzo osvježavanje i izvanrednu svjetlinu
Komponenta ROG Phonea 8 Pro koja će vas prva oduševiti je ekran, koji nudi vrhunsku kvalitetu prikaza, brzo osvježavanje i izvanrednu svjetlinu

Kvalitetom prikaza ekran ROG Phonea 8 Pro zadovoljit će čak i najzahtjevnije, bili oni zagriženi igrači, bili klasični korisnici. Ono što ovaj ekran čini posebnim jest njegova svjetlina, koja iznosi 1.600 cd/m2 u ručnom, te čak 2.500 cd/m2 u automatskom načinu regulacije intenziteta. Malo je modela koji se mogu pohvaliti ekranom slične maksimalne svjetline; na pamet nam pada tek Samsung Galaxy S24 Ultra, čiji ekran ima maksimalnu svjetlinu od 2.600 cd/m2, no uz frekvenciju osvježavanja od 120 Hz. Tražite li mobitel s najboljim ekranom na tržištu, ROG Phone 8 Pro nameće se kao prvi izbor.

Mišići treće generacije

Asus je prilično dosljedan s odabirom čipseta za mobitele iz linije ROG, tako da je ROG Phone 8 Pro dobio Qualcommov Snapdragon 8 Gen 3, jedan od najsnažnijih mobilnih čipseta u ponudi. Osmojezgreni procesor s 1+3+2+2 konfiguracijom jezgri, bez najmanje muke odrađuje svaki zadatak koji se postavi pred njega, dok grafički čip Adreno 750 čak i najzahtjevnije igre izvodi uz vrlo visok i stabilan framerate. Teško je naći prigovor ovom čipsetu, a malu zamjerku upućujemo samo okviru uređaja, koji se pod dugotrajnijim kontinuiranim velikim opterećenjem podosta zagrijava. Srećom, Asus je mislio na sve one koji žele maratonski igrati te je u pakiranje uključio AeroActive Cooler X, hladnjak koji drastično smanjuje radnu temperaturu ROG Phonea 8 Pro.


AeroActive Cooler X - Nova generacija poznatog dodatka

Hlađenje mobitela za igranje uvijek je golem izazov, zato što su uglavnom pasivno hlađeni i nude vrlo ograničen prostor za smještanje toplovodnih cijevi i ostalih komponenti sustava hlađenja. Kako bi svojim ROG Phoneima omogućio ostvarivanje maksimalnih performansi, Asus je osmislio AeroActive Cooler, modul koji u jednom proizvodu objedinjuje aktivni hladnjak i kontroler za igranje.

U odnosu na svog prethodnika, AeroActive Cooler X ima 2,6 puta veći termoelektrični hladnjak, te 1,1 puta veću maksimalnu brzinu ventilatora. Ukupna učinkovitost hlađenja novog AeroActive Coolera veća je čak 1,3 puta, tako da možete očekivati pad radne temperature do 36 °C, što je uistinu impresivno. Naravno, neizbježna umjetna inteligencija svoj put pronašla je i do AeroActive Coolera X, te je implementirana u kontrolni softver. Isti taj softver sada može mnogo preciznije odrediti koliko je potrebno upogoniti hladnjak kako bi se ROG Phone 8 Pro maksimalno ohladio, uz minimalno korištenje električne energije.


Prošlogodišnji ROG Phone 7 Ultimate nudio je izvanrednu autonomiju, izdržavši preko 24 sata u našem testu autonomije. Ove godine Asus je odlučio smanjiti kapacitet baterije svog snagatora, tako da je on sa 6.000 mAh pao na i dalje respektabilnih 5.500 mAh. Međutim, manji kapacitet baterije nije osobito utjecao na autonomiju uređaja, te je on izdržao 22 sata i 36 minuta u testu autonomije PCMark Work 3.0, uz 50-postotno osvjetljenje ekrana. U prijevodu, ROG Phone 8 Pro, bez najmanjeg problema, pratit će tempo najzahtjevnijih korisnika, te im pružiti bezbrižan dan korištenja, čak i ako značajan dio dana provedu igrajući mobilne igre.

Najbolji u klasi

Zvučnici su komponenta koju većina proizvođača mobitela s Androidom, izgleda, ne može savladati, barem ne na razini Appleova iPhonea. Manjak niskih tonova problem je s kojim se susrećemo od davnina, te se neopisivo radujemo svaki put kad nam u ruke dođe mobitel s Androidom čiji su zvučnici na razini onih u Appleovim modelima. Asusov ROG Phone iz godine u godinu upravo je taj, jer nudi izvanredne performanse glede kvalitete zvuka. Visoki i srednji tonovi odlično su balansirani i jasni, no zvijezda predstave su niski tonovi, kojih ima u izobilju, i koji čine konzumaciju audiosadržaja na ROG Phoneu 8 Pro istinskim užitkom. Ovdje nije riječ o zvučnicima koji su "prolazni", ili koji će poslužiti za gledanje pokojeg videa, već zvučnici koje možete koristiti s istinskim zadovoljstvom, što je uistinu rijetkost među modelima s Androidom.

U odnosu na svog prethodnika, ROG Phone 8 Pro osjetno je tanji, zbog čega djeluje profinjenije i mnogo ljepše leži u ruci
U odnosu na svog prethodnika, ROG Phone 8 Pro osjetno je tanji, zbog čega djeluje profinjenije i mnogo ljepše leži u ruci

Asus je nastojao poboljšati kvalitetu kamera u odnosu na prošlogodišnji ROG Phone 7 Ultimate, te je napravio nekoliko ključnih izmjena. Primarna kamera, barem na papiru, djeluje identično prošlogodišnjoj, no raspolaže novim senzorom: Sony IMX890. Fotografske performanse primarne kamere primjetno su bolje od onih kod prošlogodišnjeg ROG Phonea 7 Ultimate. Oštrina je zadovoljavajuće visoka, a dinamički raspon prosječan, tako da će većina korisnika biti zadovoljna performansama.

Sekundarna kamera jedan je od većih noviteta ROG Phonea 8 Pro. Riječ je o kameri s telefoto optikom, koja nudi trostruki optički zoom, dok se senzor iza te optike može pohvaliti razlučivošću od 32 MP. Rezultati testiranja telefoto kamere iznenađujuće su dobri, te bismo ju istaknuli kao najboljim dijelom trija kamera ovog modela. Ono što također možemo pohvaliti jest optička stabilizacija, koja je od velike pomoći, osobito u lošim svjetlosnim uvjetima, gdje se brzina zatvarača automatski spušta kako bi senzor mogao dobiti više svjetla.

Glavni novitet sustava kamera ROG Phonea 8 Pro jest telefoto kamera, koja nudi 3X optički zum i optičku stabilizaciju
Glavni novitet sustava kamera ROG Phonea 8 Pro jest telefoto kamera, koja nudi 3X optički zum i optičku stabilizaciju

Treća kamera, ona s ultraširokom optikom, identična je onoj na prošlogodišnjem ROG Phoneu 7 Ultimate. Riječ je o kameri koja nudi adekvatne, no ni po čemu natprosječne performanse. Poslužit će vam u nuždi, no uzak dinamički raspon i prilično agresivno softversko izoštravanje, neće vas motivirati da ju često koristite.

Filmaš na razini

Kad je riječ o videu, ROG Phone 8 Pro mnogo je bolji od svojeg prethodnika, te bismo se usudili reći kako je natprosječan čak i u čitavom segmentu mobitela s Androidom visoke klase. Snimke su oštre, boje izgledaju dovoljno prirodno da ne zahtijevaju obradu u postprodukciji, a stabilizacija odlično odrađuje posao, čak i kad ste u pokretu. Autofokus također je mnogo pouzdaniji nego kod prošlogodišnjeg ROG Phonea 7 Ultimate, pa mnogo rjeđe dolazi do očitog traženja fokusa tijekom snimanja. Jedina zamjerka koju bismo mogli navesti jest vezana za 8K razlučivost snimanja, koja je više marketinška patka nego koristan dodatak ROG Phoneu 8 Pro. Uspoređujući snimke napravljene u 4K i 8K razlučivosti, gotovo da nismo mogli pronaći razlike, osim, naravno, u veličini datoteka, koja je i do dvostruko veća kod datoteka snimljenih u 8K.

U kutiji neobična oblika, osim samog ROG Phonea 8 Pro, dobit ćete i bogatu popratnu opremu, među kojom se najviše ističe AeroActive Cooler X
U kutiji neobična oblika, osim samog ROG Phonea 8 Pro, dobit ćete i bogatu popratnu opremu, među kojom se najviše ističe AeroActive Cooler X

ROG Phone 8 Pro ponovno je smjestio Asus na tron mobitela za igranje. Od kvalitete izrade, preko ekrana, performansi i kvalitete zvučnika, pa sve do vremena autonomije, jednostavno je teško, možda čak i nemoguće, pronaći konkretan razlog zbog kojeg bismo zagriženim igračima rekli da ne pokušaju uštedjeti za ROG Phone 8 Pro. Radi se o uređaju koji nudi sve u jednom paketu, te će ciljanoj publici pri svakom korištenju izmamiti osmijeh na lice.

Aktualnu cijenu uređaja, kao i popis mjesta gdje se može kupiti u Hrvatskoj, potražite na Asusovim službenim stranicama.

Asus ROG Phone 8 Pro

  • Vrhunske performanse
  • Jedan od najboljih ekrana na tržištu
  • Vrhunski zvučnici
  • Autonomija
  • Kvaliteta izrade
  • Dodatna oprema
  • Okvir se (za naš ukus) previše grije tijekom igranja
Dizajn i finiš 10
Performanse 10
Baterija 9
Kamere 8
Ekran 10
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 1.550 eura Prikaži sve cijene Ustupio: ASUS

 

Bug 376 ožujak 2024.