Google i telekomi pozivaju Bruxelles da djeluje u vezi nekomaptibilnosti aplikacije iMessage

Telekomunikacijske tvrtke zajedno s Googleom žele da Europska komisija natjera Apple da izmijeni aplikaciju iMessage kako bi bila kompatibilna s drugim aplikacijama za razmjenu poruka

Tomislav Stanković četvrtak, 9. studenog 2023. u 07:35
📷 Image: Kelly Sikkema, Unsplash
Image: Kelly Sikkema, Unsplash

Europska komisija, izvršno tijelo EU-a istražuje treba li iMessage biti na popisu usluga koje moraju biti u skladu s novim Zakonom o digitalnim tržištima (DMA), odnosno mora li biti kompatibilan s drugim aplikacijama za razmjenu poruka, poput WhatsAppa i Google Messages. Cilj ovog Zakona je osigurati pošteno tržišno natjecanje među digitalnim platformama neovisno o njihovoj veličini.

Google i neki od većih europskih telekomunikacijskih operatera uputili su pismo u Bruxelles da odredi iMessage kao glavnu uslugu koja bi od Applea zahtijevala da aplikaciju za dopisivanje učini u potpunosti kompatibilnom s konkurencijom. Iza zahtjeva, osim Googlea, stoje Vodafone, Deutsche Telekom, Telefonica i Orange, prenosi The Verge. Potpisnici tvrde kako iMessage aplikacija ispunjava kvantitativan prag potreban da bi bio osnovna usluga platforme prema Zakonu o digitalnim tržištima.

Tehnološke tvrtke koje imaju godišnji prihod veći od 7,5 milijardi eura, barem 45 milijuna korisnika mjesečno i najmanje 10.000 aktivnih poslovnih korisnika mjesečno unutar EU potpadaju pod navedena pravila, a stručnjaci procjenjuju kako iMessage ima čak milijardu korisnika diljem svijeta.

Međutim, Apple tvrdi kako iMessage nema 45 milijuna aktivnih korisnika unutar EU pa smatra kako ne ispunjava kriterije. Appleova aplikacija Messages može slati poruke na više platformi putem SMS-a, ali njegove poboljšane značajke poput enkripcije i kvalitetnijih fotografija i videozapisa dostupne su samo na Apple uređajima, dok korisnici Android uređaja gube neke funkcionalnosti, poput kvalitete videa i fotografija.

Apple je također tvrdio kako iMessage ne bi trebao biti obuhvaćen ovim pravilima budući da njegovi korisnici ne plaćaju izravno za upotrebu te aplikacije, a uređaji se mogu koristiti i bez aplikacije za razmjenu poruka, navodi The Financial Times. Međutim, Komisija vjeruje kako iMessage neizravno doprinosi prihodima Applea jer je riječ o aplikaciji koja je unaprijed instalirana i može se koristiti samo na Apple uređajima. Zbog toga antimonopolski regulatori EU kažu kako je iMessage važan element širenja Appleova ekosustava, piše The Irish Times.

Povjerenstvo za konačnu odluku ima rok do veljače 2024. godine.