EU i SAD postigle ključni dogovor o zaštiti i prijenosu podataka

Na temelju nove odluke o primjerenosti, osobni podaci građana EU mogu se sigurno prenositi određenim poduzećima u SAD-u, bez potrebe za uvođenjem dodatnih mjera za zaštitu podataka

Sandro Vrbanus utorak, 11. srpnja 2023. u 15:20

Europska komisija donijela je bitnu odluku o primjerenosti za okvir EU-a i SAD-a za zaštitu podataka. U toj se odluci zaključuje da Sjedinjene Američke Države sada osiguravaju odgovarajuću razinu zaštite, usporedivu s onom Europske unije, za osobne podatke. Samim time, omogućen je prijenos podataka o građanima EU poduzećima u SAD-u, koja sudjeluju u ovom okviru, i to bez potrebe za uvođenjem dodatnih mjera za zaštitu podataka.

Transatlantski protok podataka

Ovim dogovorom EU-a i SAD-a za zaštitu podataka uvode se nove obvezujuće zaštitne mjere, kako bi se uklonili svi nedostaci na koje je ranije upozorio Sud Europske unije, uključujući ograničavanje pristupa američkih obavještajnih službi podacima EU-a na ono što je nužno i razmjerno. Bit će uspostavljen i sud za preispitivanje zaštite podataka (DPRC), kojem će se pojedinci iz EU-a moći obratiti te, primjerice, zatražiti brisanje podataka.

Poduzeća iz SAD-a moći će se pridružiti okviru EU-a i SAD-a za zaštitu podataka tako što će se obvezati na poštovanje detaljnog skupa obveza u pogledu privatnosti, na primjer zahtjeva za brisanje osobnih podataka kad više nisu potrebni za svrhu u koju su prikupljeni i osiguravanja kontinuiteta zaštite pri razmjeni osobnih podataka s trećim stranama. To će osigurati da podaci preneseni u SAD ostanu pod zaštitom, jednako kao da ih štiti europska Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR).

Funkcioniranje okvira EU-a i SAD-a za zaštitu podataka podlijegat će periodičnim preispitivanjima koje će provoditi Europska komisija, zajedno s predstavnicima europskih tijela za zaštitu podataka i nadležnih tijela SAD-a. Prvo preispitivanje provest će se u roku od godine dana od ove odluke, koja je stupila na snagu 10. srpnja 2023.

S američke strane, za upravljanje i praćenje dogovorenog okvira zaduženo je Ministarstvo trgovine. Savezna trgovinska komisija SAD-a (FTC) pobrinut će se za to da poduzeća iz SAD-a poštuju propise.

Nakon postizanja ovog dogovora, moguće je da će građanima EU uskoro biti otvoren pristup do digitalnih alata i usluga koje im trenutačno nisu dostupne redovnim kanalima – poput Googleovog chatbota Bard ili nove Metine hit društvene mreže Threads.