Britanci odbacili ideju o povratku na imperijalne mjerne jedinice

Anketa provedena na 100 tisuća građana pokazala je da ogromna većina njih želi ostati na postojećem mjernom sustavu, kojim dominiraju metričke jedinice, uz tu i tamo koji dodatak onih imperijalnih

Sandro Vrbanus subota, 20. siječnja 2024. u 13:09

U Ujedinjenom Kraljevstvu se, nakon okončanja procesa Brexita, bila pojavila ideja o još jednom odmaku od europskih vrijednosti (doslovno). Naime, konzervativne su struje u vladajućim strukturama 2021. godine bile predložile da se njihova zemlja vrati na tradicionalne, imperijalne mjerne jedinice, koje oni smatraju "svojima", a ne "nametnutima".

Imperijalni sustav, gdje se masa mjeri stijenama, funtama i uncama, dužine miljama, jardima, stopama i inčima, a zapremnine pintama i (opet) uncama tekućine, od sredine prošlog je stoljeća u službenoj upotrebi u Ujedinjenom Kraljevstvu te njihovim preostalim kolonijama i Commonwealthu. No, standardizacijom unutar EU Britanci su bili "prisiljeni" službeno prijeći na metrički sustav, koji se s vremenom vrlo dobro primio među stanovništvom. Danas tako prodavači uz kilograme, na voću i povrću ističu i masu u funtama, u pubovima se pivo prodaje na pinte, a prometni znakovi ostali su ispisani u miljama i miljama na sat. Za sve ostalo Britanci primarno koriste metrički sustav.

Ogromna većina na istoj strani

Nakon što je inicijativa bila pokrenuta, vladajući su sredinom prošle godine organizirali i istraživanje. Ispitali su oko 100.000 svojih građana o tome žele li se vratiti mjernim jedinicama "bliskima svojoj kulturi i jeziku". Podaci su obrađeni i objavljeni krajem godine, a rezultati su – za razliku od rezultata izbora ili referenduma o Brexitu – vrlo konkluzivni. Naime, od 100.938 ispitanika, njih samo 0,4% (403) izjasnilo se da želi prijeći isključivo na imperijalne mjerne jedinice.

Čak 81,1% ispitanika želi da situacija ostane kakva jest, s metričkim sustavom kao primarnim, a 17,6% ispitanih koristilo bi, da se njih pita, isključivo metričke jedinice. Preostalih 0,9% zalaže se za više izbora, tj. otvoreni su širenju prisutnosti imperijalnog sustava mjerenja. Zaključno – potpuni je ovo poraz inicijative za vraćanje inča, milja, funti i unci kao primarnih mjera.

Vladajući poručuju da, slijedom rezultata ankete, neće poduzimati nikakve daljnje poteze niti propisivati nove promjene u mjernom sustavu. Zaključili su da nove analize tih promjena, njihov utjecaj i način upotrebe "nisu učinkovit način korištenja javnih resursa". Poticat će, kažu, slobodu korištenja oba sustava, isticanje imperijalnih mjera uz izraženije ispisivanje onih metričkih, a kao najvažniju promjenu najavljuju tek službenu dozvolu da se vino prodaje u – pintama, za one proizvođače koji to žele činiti.