Britanci imaju plan imigrante pratiti pametnim satovima s prepoznavanjem lica

Useljenici koji žive u Ujedinjenom Kraljevstvu, a iza sebe imaju kriminalnu prošlost, mogli bi uskoro biti primorani nositi uređaje koji će ih konstantno pratiti

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 8. kolovoza 2022. u 06:00

Prilično kontroverzan plan iznijelo je Ministarstvo unutarnjih poslova Ujedinjenog Kraljevstva. Prema njemu, svi imigranti u toj zemlji, koji su ranije u životu bili osuđivani za kaznena djela, morali bi cijelo vrijeme biti pod paskom policije i ureda za imigraciju. Takvo detaljno praćenje ljudi omogućila bi im moderna tehnologija, ugrađena u pametne satove.

Strogo praćenje 24/7

Ovaj plan omogućio bi, kažu, lakše dnevno praćenje imigranata koji moraju biti pod strožom kontrolom. Prva opcija jest da im se ugradi poseban uređaj za praćenje oko gležnja, kakav nose zatvorenici u kućnom pritvoru, ili pak da im se na korištenje ponudi pametni sat. On bi bio opremljen tehnologijom za prepoznavanje lica, pa bi osobe pod nadzorom morale pet puta na dan snimiti "selfie" ovim satom.

Snimka bi se potom provjeravala u biometrijskoj bazi podataka, kako bi se utvrdilo da je zaista riječ o osobi koja mora nositi sat. Povrh toga, lokacija sata bila bi poznata policiji 24 sata na dan. Svi podaci o kretanjima, uz osobne podatke praćenih osoba, čuvali bi se šest godina. Pristup do njih imalo bi Ministarstvo unutarnjih poslova, policija te Ministarstvo pravosuđa.

Određeni broj ovakvih pametnih satova već je naručen, no njihov broj i cijena nisu poznati javnosti. Ono što je poznato, jest ukupan iznos koji je za ovaj projekt u proračunu planiran – radi se o 6 milijuna funti.

"Dehumanizirajuća tehnologija"

Potpuno očekivano, plan za ovakav nadzor imigranata odmah je postao i predmetom kritika, posebice kad je riječ o organizacijama za zaštitu ljudskih prava. Oni tvrde da su sustavi prepoznavanja lica nesavršeni, ponekad diskriminiraju tamnopute ljude, a policija ne otkriva kakve će algoritme i tehnologije za to koristiti.

Sve to, smatraju u organizaciji Privacy International, može olakšati diskriminaciju i kršenje ljudskih prava, bez ikakve odgovornosti za one koji to čine. "Niti jedna država u Europi ne koristi ovako dehumanizirajuću i invazivnu tehnologiju usmjerenu ka migrantima", poručuju pravnici ove organizacije.