Bijela kuća predstavila sveobuhvatnu regulaciju umjetne inteligencije

Američki predsjednik potpisao je izvršnu naredbu koja obvezuje sve američke kompanije na odgovoran razvoj umjetne inteligencije, uvodi standarde sigurnosti i privatnosti te potiče inovacije i konkurenciju

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 30. listopada 2023. u 11:40

Sukladno najavama, višemjesečnom radu stručnjaka i suradnji s 15 kompanija iz domene umjetne inteligencije, Bijela kuća je danas predstavila svoju regulativu, koja ima za cilj uvesti red u rastući segment umjetne inteligencije. Budući da velika većina svjetskih lidera u tom polju dolazi upravo iz SAD-a, ova će regulativa imat će utjecaja i na ostatak svijeta te načine na koji će se ovo područje razvijati u budućnosti.

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je Izvršnu uredbu o sigurnoj, zaštićenoj i pouzdanoj umjetnoj inteligenciji, opsežan i sveobuhvatan dokument. On ima više ciljeva, među kojima su reguliranje sigurnog daljnjeg razvoja te tehnologije na odgovoran način, osiguravanje konkurentske borbe i inovativnosti, ali i uključivanje jednakosti i pitanja ljudskih prava te zaštitu radnika, korisnika i američke industrije. U američkom zakonodavstvu predsjedničke izvršne uredbe igraju ključnu ulogu u provođenju zakona i upravljanju zemljom, a iako nisu zakoni u pravnom smislu, imaju istu snagu.

Novi standardi i označavanje AI sadržaja

Rast mogućnosti i sposobnosti umjetne inteligencije donosi i brojne implikacije, koje će ova Izvršna uredba pokušati obuhvatiti kako bi zaštitila građane od mogućih rizika.

Uredbom se zahtijeva da developeri najmoćnijih AI alata s vlastima SAD-a dijele podatke o sigurnosnim testiranjima svojih sustava, pogotovo ako oni predstavljaju određeni rizik za nacionalnu ili ekonomsku sigurnost. Sve kompanije morat će razviti i standarde, alate i testove kako bi osigurali da AI radi na siguran i vjerodostojan način, o čemu će brinuti Nacionalni institut za standarde i tehnologiju. U nadzor će biti uključeni i Ministarstvo domovinske sigurnosti te Ministarstvo energetike, koji će uspostaviti novi Odbor za AI sigurnost.

Posebno strogi standardi bit će postavljeni u domeni stvaranja opasnih bioloških materijala. Stvorit će se nacionalni standardi za otkrivanje AI generiranog sadržaja kako bi se spriječile prevare i manipulacije. Bit će izrađene i smjernice za jasno označavanje sadržaja stvorenog generativnom umjetnom inteligencijom.

Zaštita privatnosti i ljudskih prava

Od Kongresa se traži donošenje unaprijeđenih pravila o zaštiti privatnosti građana, koja uključuju i problematiku umjetne inteligencije. On moraju obuhvatiti procese treniranja AI sustava, upravljanja i pohrane podataka, pa do nemogućnosti generiranja rezultata u kojima bi podaci pojedinaca bili jasno vidljivima.

AI algoritmi neće smjeti promovirati nejednakosti, diskriminaciju ili nepravdu, a bit će izrađene i jasne smjernice za korištenje tih tehnologija u pravosuđu – od određivanja kazni, uvjetnih otpusta, nadzora, prognoziranja zločina pa do forenzičke analize. Cilj toga je osigurati da pravni sustav SAD-a ne diskriminira građane ni po jednoj osnovi.

Utjecaj na radnu snagu

Predsjednička Izvršna uredba regulira i pitanje gubitka radnih mjesta, pa se njome potiče na kolektivno pregovaranje o radničkim pravima. Poslodavce se obvezuje na izradu principa kojima će se umanjiti štetni utjecaj AI-ja na radna mjesta, bilo da je riječ o njihovom gubitku, standardima, zdravlju, sigurnosti ili prikupljanju podataka. Kompanije će morati izraditi i izvješća o potencijalnim učincima umjetne inteligencije na tržište rada.

Nastavit će se promovirati daljnja ulaganja u AI te pošten, otvoren i kompetitivan ekosustav, uz podršku studentima koji bi se željeli obrazovati u tom polju te malim poduzetnicima i developerima kako bi što bolje mogli iskoristiti prednosti AI alata. Pojednostavit će se i standardizirati uvjeti za imigrante koji će dolaziti u SAD kako bi se obrazovali i radili u području AI-ja. Sve to trebalo bi osigurati da američka industrija ostane lider na polju umjetne inteligencije, ali i da surađuje s vanjskim partnerima.

Kad je riječ o vladinim agencijama, ova Uredba traži i uvođenje smjernica za korištenje AI-ja u institucijama vlasti, također na brz, odgovoran i siguran način, uz pojačano zapošljavanje stručnjaka za AI na svim razinama.