Bijela kuća dobila jamstva da će velike kompanije umjetnu inteligenciju razvijati odgovorno

Predstavnici najvažnijih američkih kompanija u području umjetne inteligencije u petak su se susreli s američkim predsjednikom i pristali na okvir za siguran i transparentan razvoj te ključne tehnologije

Sandro Vrbanus nedjelja, 23. srpnja 2023. u 16:33

Američki predsjednik Joe Biden sa suradnicima ovoga je petka još jednom ugostio predstavnike velikih tehnoloških kompanija, koje razvijaju napredne sustave umjetne inteligencije. Na sastanku su prisustvovali predstavnici kompanija Amazon, Anthropic, Google, Inflection, Meta, Microsoft i OpenAI, a tema je bila siguran i odgovoran razvoj umjetne inteligencije te rizici povezani s tom tehnologijom.

Američke vlasti smatraju da je za daljnji razvoj AI alata ključno održavati njihovu sigurnost, odgovorno i transparentno ih nadograđivati, sve kako tehnološki napredak ne bi ugrozio prava i sigurnost građana. Stoga su predložile, a predstavnici spomenutih kompanija prihvatili, novi dobrovoljni kodeks za sigurnu i pouzdanu umjetnu inteligenciju.

Sigurnost i transparentnost

Kompanije su se ovim putem obvezale u javnost puštati samo proizvode koji su sigurni, testirani, ali i čiji su rizici dobro proučeni, u pogledu biološke, kibernetičke i društvene opasnosti. Alati će biti izrađivani sa sigurnošću na prvom mjestu, dogovoreno je, kako bi se smanjili rizici negativnih posljedica na društvo i nacionalnu sigurnost.

K tome, morat će se raditi i na izgradnji povjerenja – jedna od preuzetih obveza jest i omogućiti korisnicima lako prepoznavanje audiovizualnog sadržaja, koji je nastao uz pomoć generativne umjetne inteligencije, ili je nekim od AI alata digitalno izmijenjen. Tehnologije ne smiju niti promovirati pristranost i diskriminaciju, a moraju imati ugrađene sustave privatnosti i zaštite djece. Dodatno, AI bi se trebala koristiti u rješavanju najvećih problema čovječanstva, poput karcinoma ili klimatskih promjena.

Nove obveze, koje su kompanije ovim dogovorom preuzele, odnose se u pravilu na nove alate generativne umjetne inteligencije, koji bi bili snažniji od postojećih vodećih rješenja u pojedinom području jezičnih ili vizualnih modela (GPT-4, Claude 2, PaLM 2, Titan, DALL-E 2).

Iz Bidenove administracije poručuju kako će na ovome raditi kako u SAD-u, tako i diljem svijeta. Već su, kažu, razgovarali s dvadesetak savezničkih zemalja kako bi se stvorio međunarodni okvir za upravljanje razvojem umjetne inteligencije.